Verkkokaupan kirjautuminen on uudistunut! Lue lisää täältä.
Sitruslajikkeet esittelyssä

Sitruslajikkeet esittelyssä

Kaikki sitrukset eivät ole samanlaisia, vaan niiden maku vaihtelee niin kirpeydessä kuin makeudessa. Myös sesongit ajoittuvat eri ajankohtiin. Mikä sitrus on oma suosikkisi?

Mitä eroa on satsumalla, klementiinillä ja mandariinilla?

Satsumat

Satsumat ovat mandariinin ja klementiinin mehukkaita välimuotoja. Ne on kuoreltaan ohuita, ja kauden alussa niiden kuoressa on joskus vihreitä läikkiä. Tämä ei tarkoita, että hedelmä olisi raaka: kuori kellastuu kylmien öiden ja lämpimien päivien vaikutuksesta.

Euroopan satsumakausi alkaa syyskuussa siemenettömällä Iwasaki-lajikkeella ja jatkuu Okitsu- ja Owari-lajikkeisiin. Kausi kestää marraskuun loppuun saakka. Satsumien kirpeys vähenee voimakkaasti kauden edetessä ja makuprofiili vaihtuu alkukauden kirpeydestä loppukauden pehmeään makeuteen.

Klementiinit

Klementiinit taas ovat mandariinin ja pomeranssin risteytyksiä, ja helpommin kuorittavia kuin satsumat. Klementiinien kausi alkaa lokakuun alussa Marisol-lajikkeella. Kausi siirtyy Arrufatina-lajikkeeseen lokakuun kuluessa ja maku syvenee kauden edetessä. Parhaimmillaan klementiinikausi on marraskuun alusta tammikuun alkupuolelle. Klementiinit ovat lähestulkoon aina siemenettömiä.

Parhaat klementiinit on helppo tunnistaa Pirkka Parhaat -merkistä! Pirkka Parhaat klementiinin kausi alkaa marraskuussa ja kestää tammikuun alkupuolelle. Pirkka Parhaiksi valitaan vain tarkoin valikoituja, helposti kuorittavia, meheviä ja aromikkaita Clemenules-lajikkeen valioyksilöitä. Niiden sokeripitoisuus on korkeampi kuin tavallisten klementiinien, ja maku onkin syvän makea.

Pirkka Parhaat irtoklementiini kuvitus

Mandariinit

Mandariinilajikkeita on useita ja niissä voi löytyä muutamia siemeniä. Tunnetuimpia mandariinilajikkeita ovat Orri, Nadorcott ja Leanri. Orri on erittäin aromikas, makea ja ryhdikäs mandariini, joka on helpoiten kuorittavissa tekemällä viillot mandariinin pintaan. Nadorcottin maku muistuttaa Orria, mutta se on hieman pehmeämpi ja helpommin kuorittava. Leanri on melko uusi lajike, joka on maultaan lähellä Clemenules-klementiiniä ja helposti kuorittava.  

Appelsiinit ja veriappelsiinit

Tunnetuimmat ja eniten myydyt appelsiinilajikkeet Navelinas, Navel, Navel Late ja Lane Late. Tunnistat parhaiten appelsiinissa olevasta pienestä navasta. Nämä appelsiinit soveltuvat parhaiten syötäväksi sellaisenaan.

Jos haluat valmistaa appelsiinimehua, paras valinta on mehuappelsiinilajike, kuten Valencia Late. Ne säilyttävät makunsa mehuksi puristettuna paremmin kuin napa-appelsiinit. Valencia Laten pääsatokausi on hieman myöhemmin kuin napa-appelsiinien.

Helmikuussa kauppoihin saapuvat perinteiset israelilaiset Jaffa Shamouti –appelsiinit, jotka ovat erittäin helposti kuorittavia. Tämä lajike on parhaimmillaan maaliskuussa.

Navel appelsiini kuvitus Kuvassa: Navel-appelsiini. Kuvassa erotat hyvin appelsiinin "navan".

Veriappelsiinit

Veriappelsiineja on kahdenlaisia: täysveriappelsiineja, kuten Moro ja Tarocco sekä puoliveriappelsiineja, kuten Washington Sanguine. Täysveriappelsiinien kuoressakin on punapigmenttiä, mutta puoliveriappelsiinit näyttävät kuoreltaan usein aivan tavallisilta keltaisilta appelsiineilta. Maukkaampi täysveriappelsiineista on Tarocco, jonka satokausi kestää tammikuusta huhtikuulle.

KR2 17 inkivääri-veriappelsV Kuvassa: Inkivääri-veriappelsiinimehu

Greipit ja pomelot 

Tammi-maaliskuussa verigreipit ja vaaleat greipit ovat mehukkaimmillaan. Israelin Sunrise –verigreippi on hedelmälihaltaan syvän tummanpunainen ja maultaan makea greippi. Floridan Ruby Red –verigreippi on maultaan makea, mutta hedelmälihaltaan selkeästi vaaleampi kuin Sunrise. Vaalea greippilajike on nimeltään White Marsh. Sweetie-greippi on vähemmän kirpeä kuin vaalea greippi ja sen kuori on alkukaudesta tummanvihreä, mutta kellastuu loppukautta kohden.

Pomelot kuuluvat greippien sukuun. Ne ovat isokokoisia ja paksukuorisia. Pomeloiden hedelmäliha vaihtelee limenvihreästä tummanpunaiseen lajikkeesta riippuen, mutta kuoren väritys on aina kellanvihreä.

Sitruunat ja limet 

Espanjan sileäkuorisen Primofiori-sitruunalajikkeen satokausi on syyskuusta huhtikuun loppupuolelle, minkä jälkeen lajike vaihtuu muhkuraisempaan Verna-lajikkeeseen. 

Limellä on ympärivuotinen saatavuus useiden alkuperämaiden ansiosta, mm. Meksikon ja Brasilian.