Parasta nyt
Tunnetko jo nämä? Sitruslajikkeet esittelyssä

Tunnetko jo nämä? Sitruslajikkeet esittelyssä

Kaikki sitrukset eivät ole samanlaisia, vaan niiden maku vaihtelee niin kirpeydessä kuin makeudessa. Mikä on oma suosikkisi?

Napa-, mehu- ja veriappelsiinit

Tunnetuimmat ja eniten myydyt appelsiinilajikkeet Navelinas, Navel, Navel Late ja Lane Late tunnistat parhaiten appelsiinissa olevasta pienestä navasta. Nämä appelsiinit soveltuvat parhaiten syötäväksi sellaisenaan.

Jos haluat valmistaa appelsiinimehua jääkaappiin etukäteen, paras valinta tähän on mehuappelsiinilajike, kuten Valencia Late. Valenciat säilyttävät hyvän makunsa mehuksi puristettuna paremmin kuin napa-appelsiinit. Valencia Laten pääsatokausi on aina hieman myöhemmin kuin napa-appelsiinien.

Helmikuussa kauppoihin saapuvat perinteiset israelilaiset Jaffa Shamouti –appelsiinit, jotka ovat erittäin helposti kuorittavia. Tämä lajike on parhaimmillaan maaliskuussa.

ValenciaNavel

Veriappelsiineja on kahdenlaisia: täysveriappelsiineja, kuten Moro ja Tarocco sekä puoliveriappelsiineja, kuten Washington Sanguine. Täysveriappelsiinien kuoressakin on punapigmenttiä, mutta puoliveriappelsiinit näyttävät kuoreltaan usein aivan tavallisilta keltaisilta appelsiineilta. Maukkaampi täysveriappelsiineista on Tarocco, jonka pääsatokausi kestää tammikuusta huhtikuulle. Veriappelsiinit saavat kuorensa värityksen kylmien öiden ansiosta. Nauti veriappelsiinit sellaisenaan tai purista mehuksi. Kokeile raikasta sitrussalsaa uunilohen kaverina.

Tarocco

Satsumat, klementiinit ja mandariinit

Satsumakausi alkaa jo syyskuussa, jolloin varhaissatsumat Iwasaki ja Okitsu saapuvat kauppoihin. Päälajike Owari on parhaimmillaan marraskuussa. Varhaisklementiini Marisolin satokausi alkaa lokakuussa, mutta sen maku ei ole vielä yhtä täyteläinen kuin Clemenulesin, joka on klementiinien päälajike. Clemenulesin kausi kestää marraskuusta tammikuuhun ja se on parhaimmillaan joulukuussa.

Tammikuussa Clemenulesin kausi alkaa hiipumaan ja lajikkeeksi vaihtuu hieman paksukuorisempi Hernandina-klementiini. Helmikuussa kauppoihin saapuu Israelin Orri-mandariini, joka on kahden mandariinilajikkeen Dancyn ja Templen risteytys. Sen maku on aromaattisen makea. Orri on maukkaimmillaan maaliskuussa. Orrin kanssa samaan aikaan on tarjolla myös espanjalaista Nadorcott-mandariinia: kyseessä on patentoitu lajike, jonka marokkolaista versiota myydään yleensä lajikenimellä Afourer. Nadorcottin kuori on ohut ja tumman oranssi ja maku hieman kirpeämpi kuin Orrin.  

Orri mandariini

Greipit ja pomelot 

Tammi-maaliskuussa verigreipit ja vaaleat greipit ovat mehukkaimmillaan. Israelin Star Ruby –verigreippi markkinoidaan Sunrise-nimellä ja se on hedelmälihaltaan syvän tummanpunainen ja maultaan makea greippi. Floridan Ruby Red –verigreippi on maultaan makea, mutta hedelmälihaltaan selkeästi vaaleampi kuin Sunrise. Vaalea greippilajike on nimeltään White Marsh. Sweetie-greippi on vähemmän kirpeä kuin vaalea greippi ja sen kuori on alkukaudesta tummanvihreä, mutta kellastuu loppukautta kohden.

Star rubyRuny redWhite Marsh

Pomelot kuuluvat greippien sukuun ja ne ovat isokokoisia ja paksukuorisia. Pomeloiden hedelmäliha vaihtelee limenvihreästä tummanpunaiseen lajikkeesta riippuen, mutta kuoren väritys on aina kellanvihreä.

Pomelo

Sitruunat ja limet 

Espanjan sileäkuorisen Primofiori-sitruunalajikkeen satokausi on syyskuusta huhtikuun loppupuolelle, minkä jälkeen lajike vaihtuu hieman muhkuraisempaan Verna-lajikkeeseen. 

Sitruunavalikoiman uusin jäsen on raitasitruuna. Kyseessä on tavallisen Eureka-sitruunalajikkeen luonnollinen mutaatio, jonka ansiosta kuoressa on vihreitä raitoja keltaisella pohjalla. Hedelmäliha on raitasitruunassa tavallista sitruunaa makeampi ja muuttuu kypsyessään hieman punertavaksi. Raitasitruunaa on saatavilla lokakuusta toukokuulle. 

Limellä on ympärivuotinen saatavuus useiden alkuperämaiden ansiosta, mm. Meksikon ja Brasilian. 

SituunaRaitasitruunaLIME