Pirtsakat porkkanat
Porkkanat ovat nippuina myytäessä upean makeita, ja ne kannattaa rouskutella sellaisenaan tai vaikka kermaviilikastikkeeseen dipattuina. Kevyesti höyrytettynä ja tuoreella rakuunalla ja voilla maustettuna ne ovat pirteä lisäke kalalle tai lihalle. Jos porkkanat ovat luomutuotantoa, voit surauttaa naateista öljyn, parmesaaniraasteen ja pinjansiementen kanssa kauniin vihreän peston.
Kokeile näitä reseptejä:
Rapsakat retiisit
Retiisit ovat alkukesästä rapeita ja makeita, eikä niissä välttämättä ole samaa kirpeää potkua kuin myöhemmin kesällä. Nippuretiisit eivät kestä pitkää säilytystä. Säilyvyys paranee, jos katkaiset naatit pois. Jos retiisit ovat luomutuotantoa, voit tehdä naateista maukasta maustevoita, joka on herkkua leivän päällä tai uusien perunoiden kanssa.
Kokeile näitä reseptejä:
- Retiisicoleslaw
- Raikkautta raputartariin
- Purkkisalaatti
Napakat nauriit
Nauris on maultaan makeahko ja siinä on mukana pieni kirpeys. Käytä naurista kuten lanttua – joko raakana tai kypsennettynä. Naurisviipaleet tai -raaste on maukkaan mehevää ja nauristikut maistuvat dippikastikkeen kera. Myös uunissa tai nuotion tuhkassa pitkään haudutetut nauriit ovat herkullisia.
Kokeile näitä reseptejä:
Punastuneet punajuuret
Punajuuret ovat satokauden alussa mehukkaita ja maukkaita, ja niillä voi herkutella kuten uusilla perunoilla. Kevyesti keitettyinä ne maistuvat ihanalta sitruunavoin tai laadukkaan öljytilkan kera.
Kokeile näitä reseptejä:
Simpsakat sipulit
Sipulit ovat kesän alussa tuoreita ja mehukkaita, joten ne kannattaa käyttää ruokiin varsineen. Ne sopivat raakoina renkaina ja suikaleina salaatteihin ja täytettyihin leipiin. Ne ovat tärkeä osa esimerkiksi kreikkalaisessa salaatissa tai tomaatti-sipulisalaatissa. Käytä sipulin hienontamiseen aina terävää veistä.
Kokeile näitä reseptejä: