Suomalainen superfood

Suomalainen superfood

Päivitetty 25.9.2023

Suomalaisista kasvikunnan tuotteista löytyy superfoodeja vaikka muille jakaa.

Mitä superfood on?

Superfood eli superruoka on markkinointitermi, jota yleensä käytetään kuvaamaan erityisen ravinnerikasta ruokaa tai ruoka-ainetta. Tunnettuja ulkomaisia superfoodeja ovat muun muassa spirulina, klorella, macajuuri, gojimarjat, hampunsiemenet ja raakakaakao. Superruokia on maailman kaikilla mantereilla ja ne ovat sellaisia ruoka-aineita, joita on käytetty ravintona vuosituhansia.

Miksi mennä merta edemmäs kalaan, kun omasta maasta löytyy superruokaa niin paljon kuin jaksaa syödä? Suomalaisina superruokina pidetään marjoista muun muassa mustikkaa, puolukkaa, tyrniä ja mustaherukkaa, viljoista ruista ja kauraa sekä pinaattia, lehtikaalia ja rypsiöljyä.

Syö superfoodeja näin

Terveyttä edistävässä ruokavaliossa tulisi olla noin kuusi kourallista kasvikunnan tuotteita päivittäin. Meidän kotimaiset marjamme ovat mitä parhainta superruokaa: jo parista desistä marjoja saa suuren osan päivän C-vitamiinitarpeesta, tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita, kuitua sekä polyfenoleja.

Syö monipuolisesti oman maan superfoodeja: lisää marjojen syöntiä, vaihda vehnä kauraan ja rukiiseen sekä muista, että vihreä on valttia ja öljyllä on väliä.

Mustikkamustikka

Mustikka on hyvä fenolisten yhdisteiden lähde. Mustikka sisältää lisäksi C- ja E-vitamiineja. Luonnonmustikassa on nelinkertainen määrä antosyaaniyhdisteitä viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna. Tämä johtuu luonnonmustikan tumman sinisestä mallosta verrattuna pensasmustikan vaaleaan sisukseen.

Mustaherukka

Mustaherukka sisältää runsaasti C-vitamiinia ja on ravintoarvoltaan yksi parhaista marjoistamme. Mustaherukan kuitupitoisuus on korkea muihin marjoihin verrattuna.

Tyrnityrni

Tyrnin marjat ovat erittäin terveellisiä ja sisältävät kaikkia vitamiineja D-vitamiinia lukuun ottamatta. C-vitamiinipitoisuus on korkea, jopa 360 mg/100 g marjan syötävää osaa. Lisäksi tyrnissä on runsaasti flavonoideja ja monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Puolukka

Puolukka on tärkein luonnonmarjamme ja hyvä kivennäis- ja hivenaineiden sekä fenolisten yhdisteiden lähde. Puolukassa on myös flavonoideja.

Lehtikaali

Lehtikaalin vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus on erittäin korkea. Se sisältää C-vitamiinia kaksi kertaa enemmän kuin valkokaali (110 mg/100 g). Lisäksi lehtikaalissa on paljon karotenoideja, kalsiumia, rautaa ja valkuaisaineita.

Pinaattipinaatti

Pinaatti sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti B2-vitamiinia eli riboflaviinia, C-vitamiinia ja foolihappoa. Lisäksi pinaatissa on karotenoideja.

Ruis

Ruis sisältää runsaasti ravintokuitua. Ruista pidetään suomalaisten tärkeimpänä kuidun, raudan ja B-ryhmän vitamiinien lähteenä.

Kaura

Kaura sisältää vesiliukoista betaglukaanikuitua, joka säätelee veren glukoosi- ja insuliinitasoa. Lisäksi kaurassa on monia kivennäisaineita, flavonoideja sekä B-, A- ja E-vitamiinia.

Rypsiöljy

Rypsiöljy sisältää runsaasti kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä E-vitamiinia.

Teksti: Annika Elomaa / A-lehdet Dialogi Oy
Kuva: Tommy Selin