Viini ruoanlaitossa

Viini ruoanlaitossa

Julkaistu 12.7.2018

Puna- ja valkoviini tuovat pientä hapokkuutta ruokaan. Kitkerää makua ei tarvitse pelätä, sillä alkoholi haihtuu keittäessä. Viinit sopivat erityisesti italialaisiin ruokiin kuten risottoon ja pastaan. Kokeile viinejä myös haudutettaviin ruokiin!

Punaviinin vivahteet esiin kastikkeissa ja haudutuksessa

Punaviinikastike on yksi suosituimmista tavoista hyödyntää punaviiniä ruoanlaitossa. Punaviinikastike maistuu erityisesti erilaisten pihvien ja paistien kanssa. Kokeile esimerkiksi naudan sisäfileepihvejä ja punaviinikastiketta. Vaihtelua perinteiseen punaviinikastikkeeseen saadaan lakritsijuurijauheesta. Lakritsi-punaviinikastike maistuu esimerkiksi poron sisäfileen kanssa. Hyödynnä punaviiniä myös marinoinnissa!

kuva

Punaviinissä sopii hauduttaa myös erilaiset lihat. Laita padat porisemaan ja valmista pekonista hirvipataa tai ragua naudan poskista. Ranskalaisen keittiön klassikko burgundinpata on varmasti kaikille maistuva pataherkku. Burgundinpadassa pekonin kaverina hautuu taivaallisen mureaksi naudanliha.

kuva

Olisitko uskonut, että punaviiniä voi hyödyntää myös makkaran ja lihapullien valmistuksessa? Salsiccia-makkara saa punaviinin lisäksi makua fenkolista ja valkosipulista, kun taas Keftedes eli kreikkalaiset lihapullat saavat makunsa eri yrteistä ja punaviinistä. Kokeile ja ihastu!

kuva

Valkoviini maistuu erityisesti risotossa

Valkoviinin aromit ovat parhaimmillaan risotossa, kun sen aromit imeytyvät riisiin. Ihanan raikkaat sitruunarisotto ja avokadorisotto toimivat erityisen hyvin kalan lisukkeena. Naudan kaveriksi taas sopii mausteinen sahramirisotto. Kokeile myös punajuuririsottoa, joka loihditaan tuoreista punajuureista ja viimeistellään nokareella mascarponea. Kurpitsarisotto on herkkurisotto, jota ei voi jättää väliin!

kuva

Nopeasti valmistuva äyriäispannu on täydellinen hätävara arkeen ja mahdollisille yllätysvierailijoille -valmistukseen menee alle 30 min! Tarjoile äyriäispannu sellaisenaan tai rapean leivän päällä. Arkisia vaihtoehtoja ovat myös lehtikaali-kananmunapasta ja yrttiset tomaattiahvenet.

kuva

Valkoviinissä mureaksi hautuu myös maitopossu, joka on suosittu italialainen pataruoka. Kokeile valkoviiniä myös pyreeseen. Punajuuripyreessä valkoviinin makuparina on tuore punajuuri.

Valkoviini taittuu punaviinin tapaan myös kastikkeeksi. Valkoviini-kermakastike on täydellinen combo siian ja kotimaisten juureksien kanssa. Kokeile myös valkoviinivaahtokastiketta yhdessä parsa-kinkkusalaatin kanssa!

Nappaa alta herkulliset viinireseptit!