Piparkakut eli piparit

Piparkakut eli piparit

Parasta joulun tuoksua ja tunnelmaa syntyy ehdottomasti koko perheen piparitalkoissa. Lue miten leivot herkullisimmat joulupiparkakut!

Piparkakkutaikina -  tee itse tai oikaise valmiilla

Parhaat joulupiparit syntyvät itse tehdystä taikinasta, jonka voit maustaa maun mukaan. Siirappi, inkivääri, kaneli ja jauhettu pomeranssin kuori sopivat hyvin piparkakkutaikinan mausteeksi. Valmistaikina toimii myös mainiosti kiireisemmän joululeipurin keittiössä. Helposti onnistuu myös gluteeniton joulupipari!

Tässä helppo joulupipari ohje: Kaulitse piparitaikina suoraan leivinpaperille ja poistaa ylimääräinen taikina piparien ympäriltä. Näin säästyy piparien lastalla siirtelyltä. Jätä piparitaikina noin 3 mm paksuiseksi ja piparkakuista tulee sopivan ohuita. Paista pipareita 200 asteessa 5-8 minuuttia, pipareiden koosta riippuen. Samankokoiset piparit kannattaa aina paistaa samalla pellillä. 

Piparkakkutaikina

Piparkakkujen koristelu

Piparkakkujen koristelussa pääsee jokainen käyttämään luovuuttaan. Piparien koristelu sokerivesikuorrutuksella tai paksummalla pikeeriä eli royal icing - kuorrutuksella ja erilaisilla koristerakeilla on kaikenikäisten suosikkipuuhaa. Katso vinkiksi vaikkapa miten nämä gluteenittomat joulupiparit on koristeltu. Joulun tunnelma virittyy myös valmiita piparkakkuja koristellessa.

Tiesitkö, että koristekuvioita on helppo lisätä jo piparitaikinaan ennen pipareiden paistoa? Katso hauskat vinkit ja uudet ideat piparin koristeluun!

Gluteenittomat piparkakut

Piparkakkutalo

Piparitalon kokoaminen on monessa perheessa joulunajan perinne. Tulosta valmiit piparkakkutalon kaavat ja ryhdy rakennuspuuhiin! Perinteisen talon sijaan voit tänä vuonna leipoa myös piparienkelinpiparkakkukaupungin ja piparireen. 

Piparkakkukaupunki

Joululeivonnaisia piparkakuista

Joulupiparit maustavat myös monia jouluisia leivonnaisia. Kokeile vaikkapa näitä herkkuja:

Piparkakkubrownie