Piparkakut eli piparit

Piparkakut eli piparit

Päivitetty 13.11.2023

Joulun tuoksu ja tunnelma syntyy kotiin ehdottomasti koko perheen piparitalkoissa. Lue vinkit piparkakkutaikinan maustamiseen, gluteenittomien pipareiden tekoon sekä muihin piparinmakuisiin jouluherkkuihin!

Piparkakkutaikina – tee itse tai oikaise valmiilla

Parhaat joulupiparit syntyvät itse tehdystä taikinasta, jonka voit maustaa maun mukaan. Siirappi, inkivääri, kaneli, neilikka ja jauhettu pomeranssin kuori ovat perinteisimmät joulupipareiden mausteet. Voit oikaista myös valmiilla piparkakkumaustesekoituksella! Sitrushedelmät ovat jouluna sesongissa, joten kokeile maustaa piparitaikina esimerkiksi appelsiinin kuorella. Kiireisempi kokki ostaa piparkakkutaikinan valmiina.

Vinkki vaivattomampaan piparileivontaan! Kaulitse piparitaikina suoraan leivinpaperille ja poista ylimääräinen taikina piparien ympäriltä. Näin säästyt piparien lastalla siirtelyltä. Kaulitse piparitaikina noin 3 mm paksuiseksi ja jätä pipareiden väliin tilaa paisua.

Paista pipareita 200 asteessa 5-8 minuuttia, pipareiden koosta riippuen. Samankokoiset piparit kannattaa aina paistaa samalla pellillä. Tarkkaile uunia, sillä ohuet piparit kärähtävät helposti! Tänä vuonna piparit paistetaan trendikkäästi ja vaivattomasti vohveliraudalla.

Piparkakkutaikina (680x300) Kuvassa: Piparkakkutaikina

Piparkakkujen koristelu

Piparkakkujen koristelussa pääsee jokainen käyttämään luovuuttaan. Piparien koristelu onnistuu tomusokeri-vesikuorrutuksella tai paksummalla kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista tehdyllä pikeerillä. Kuorrutuksia voi värjätä elintarvikeväreillä eri värisiksi. Myös kaupasta voi ostaa valmista sokerikuorrutusta eri väreissä. Lisää luovuutta ja hauskuutta piparkakkuihin saa myös koristerakeilla. Joulun tunnelmaan pääsee yhtä hyvin valmiita piparkakkuja koristellessa ja joululauluja kuunnellessa!

Tiesitkö, että koristekuvioita on helppo lisätä jo piparitaikinaan ennen pipareiden paistoa? Katso hauskat vinkit ja uudet ideat piparin koristeluun!

Marmoroidut piparit (680x300) Kuvassa: Marmoroidut piparit

Piparakakkutalo ja muut rakennusideat

Piparitalon kokoaminen on monessa perheessä joulunajan perinne. Tulosta valmiit kaavat tai suunnittele itse ja ryhdy rakennuspuuhiin! Kuumaa sokerin kanssa kannattaa olla varovainen, tai sen sijaan käyttää leivontaliimaa tai koota talo kauniiseen lasipurkkiin. Katso alta myös muut ideat esimerkiksi joulukuusen koristeiksi!

Piparkakkukaupunki Kuvassa: Piparkakkukaupunki

Joululeivonnaisia piparkakuista

Joulupiparit maustavat myös monia jouluisia leivonnaisia. Valmista esimerkiksi pieni piparikaupunki, jolla voit koristella jouluisen kakun reunukset. Piparkakkuja voi murustella myös herkulliseen mutakakkutiramisuun, jossa mutakakkukin voi maistua piparkakulle! Kokeile vaikkapa näitä herkkuja:

Piparkakkutalokakku 2023 (680x300) Kuvassa: Piparkakkutalokakku

Osta valmiit piparit K-ruokakaupoista!

Pirkka piparkakku 350g - kuva

Pirkka piparkakku 350g

Katso lisää ›

Pirkka Ohut piparkakku 375g - kuva

Pirkka Ohut piparkakku 375g

Katso lisää ›

K-Menu piparkakku 400g - kuva

K-Menu piparkakku 400g

Katso lisää ›