Kesän satoa

Kesän satoa

Päivitetty 7.6.2022

Ota kaikki ilo irti kesäkauden tuoreista sekä makeista kotimaisista kesäkasviksista, ja suosi suomalaista, puhdasta ja tuoretta ruokaa nyt, kun se on parhaimmillaan! Tutustu myös Pirkan suomalaisiin tuottajiin!

Naattiporkkanat

Naattiporkkanat ovat tavallisia porkkanoita pienempiä ja mehukkaampia porkkanoita, jotka myydään vihreine naatteineen. Vihreät naatit ovat täysin syötäviä, ja niitä kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa esimerkiksi trendikkäässä naattipestossa. Pienet, makeat kesäporkkanat ovat maukasta popsittavaa sellaisenaan, mutta hyödynnä niitä myös kesäkeitoissa ja voissa paistettuna grilliruoan lisäkkeenä.

porkkana-kesan-satoa

Kukkakaali

Kukkakaali on monipuolinen vihannes, jota kesäaikaan saa myös Suomessa kasvatettuna. Kotimainen kukkakaali on kesäporkkanan tapaan herkullista sellaisenaan esimerkiksi dippailuvihanneksena. Sen voi kuitenkin myös keittää, paahtaa uunissa tai grillata. Monikäyttöisestä kukkakaalista saa myös pehmeää kukkakaaliriisiä tai jopa kesäisen pizzapohjan.

Retiisi

Ulkokuoreltaan kirkkaan pinkki ja sisältä hennon vaalea retiisi on pirteä ilo silmälle kesäsalaateissa ja wokeissa. Maultaan kipakka retiisi on erinomainen pikkelöitynä kasviksena muiden joukossa sekä retiisicoleslalwina. Mikäli juhlien järjestäminen on tiedossa, kokeile myös retiisiviipalein viimeisteltyä vegaanista voileipäkakkua.

retiisi-kesan-satoa

Kesäsipulinippu

Kesäsipulinippu on maultaan mieto sipuli, jonka voi hyödyntää ruoanlaitossa kokonaan vihreää vartta myöten. Kesäsipuli sopii aasialaistyylisiin ruokiin, suolaisiin piiraisiin, munakkaisiin, wokkeihin sekä salaatteihin. Kauniin vihreät kesäsipulivarret ovat myös kauniita annosten viimeistelyssä. Sulatetun voin selaan hienonnettu kesäsipuli maistuu keitettyjen varhaisperunoiden päällä!

Herneet

Suomalaiset herneenpalot ovat monille kesän ehdoton suosikki, joita kasvatetaan joko itse tai napataan mukaan tori- tai kauppareissulta litroittain. Kesäherneet ovat tunnetusti mukavaa sormisyötävää muun muassa piknikillä, mutta herneet ovat olennaisessa osassa myös kesäkeitossa ja raikkaan vihreässä hernesosekeitossa.

Herneet 680x300 (1)

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes. Kesäkurpitsa taipuu salaatteihin, keittoihin, pataruokiin, paistoksiin ja jopa kakkuun sekä hilloksi. Suomalaista kesäkurpitsaa saa nimensä mukaisesti kesällä, ja sitä kannattaakin hyödyntää silloin reilusti myös grillattuna. Ihastu myös kesäkurpitsaslidereihin.

Avomaankurkku

Kasvihuonekurkkua rapeampi ja maultaan voimakkaampi suomalainen avomaankurkku sopii sellaisenaan samoihin käyttötarkoituksiin kuin meille ympäri vuoden tutumpi kurkkulajike. Avomaankurkun kesäiset maut kannattaa retiisin tavoin napata talteen pikkelöityjen kasviksien tai tilli- eli hölskytyskurkkujen muodossa. Valkosipulin ystävä ihastuu varmasti valkosipulikurkkuihin.

Avomaankurkku 680x300 (1)

Parsakaali ja varsiparsakaali

Parsakaali on lähes kaikille tuttu vihannes, mutta varsiparsakaali eli broccoliini vielä vähän tuntemattomampi. Molempia näistä saa suomalaisina kesäaikaan, ja niitä kannattaakin hyödyntää monissa eri aterioissa silloin! Varsiparsakaali toimii hyvin yhdessä kalaruokien kanssa muun muassa savukalasalaatissa. Perinteistä parsakaalia kannattaa nauttia kukkakaalin parina kahden kaalin kesäkeitossa. Sekä parsakaali että varsiparsakaali ovat erinomaisia lisukkeita myös esimerkiksi öljyn, chilin ja valkosipulin seassa pannulla paistettuna!

parsakaali-nosto