Amerikan malliin

Amerikan malliin

Julkaistu 29.8.2018

Yhdysvaltojen ruokakulttuuri on fuusiokeittiötä parhaimmillaan. Se on saanut vaikutteita siirtolaisten ruokakulttuureista, jotka ovat vuosien saatossa sulautuneet toisiinsa. Esimerkiksi Texasin jättimäiset pihvit ovat peruja Espanjasta. Jos kuitenkin pitäisi nimetä amerikkalaisin herkku, hampurilainen olisi hodareiden kanssa varmasti kärkipäässä. Rapakon takaa kulkeutuu meille myös aina vain uusia överileivonnaisia, joissa ei makeutta tai kuorrutteita säästellä.

United States Of BBQ

Grillaaminen on varsinkin eteläisille osavaltioille tyypillinen tapa valmistaa ruokaa. BBQ tarkoittaa paitsi amerikassa yleistä grillijuhlaa, myös avotulella valmistettuja ruokalajeja. Suosituimpia grilliruokia ovat suussa sormin syötävät ribsit, pitkään kypsennetty pulled pork eli nyhtöpossu, tahmaiset chicken wingsit ja mureat isot pihvit. Myös hampurilaisia ja hot dogeja nähdään usein grillissä. Grilliruoan kylkeen kuuluu amerikkalainen kaalisalaatti, coleslaw, ja pihvin päälle savuisa BBQ-kastike. Barbecue- eli BBQ-kastike on tomaattipohjainen hapanimelä, usein myös savunmakuinen maustekastike. Se maustetaan esimerkiksi tabaskolla, tuoreella chilillä ja viinietikalla ja makeutetaan hunajalla, siirapilla, fariinisokerilla tai cola-juomalla.

Homma on pihvi!

Jenkkikeittiö on tunnettu myös pihveistään. Vaikka pihvejä pidetään periamerikkalaisena, myös ne ovat fuusiokeittiön peruja. Esimerkiksi Texasin jättimäiset pihvit juontavat Espanjaan. Paksujen ja mehevien pihvien rinnalla näkee myös minuuttipihvejä, jos tuhti pihvi ei houkuta. Minute steak on naudan fileestä valmistettu hyvin ohueksi nuijittu lehtipihvi, joka kypsyy nopeasti. Sen voi valmistaa myös porsaan ulkofileestä tai hyvin raakakypsyneestä naudan sisäpaistista.

Tomahawk ja ranch entrecote steak

Pikaruokaa katukeittiöstä

Amerikka on kuuluisa pikaruoastaan, kuten hampurilaisista, pannupizzastatacoista, täytetyistä patongeista ja friteeratusta kanasta. Annoskoot ovat jenkkityyliin valtavia ja lähes kaikkea saa ostaa ravintoloiden ja kojujen ohella suosituista katuruokarekoista. Tyypillisesti lisukkeeksi valitaan ranskanperunoita ja juomaksi jättimukillinen Coca Colaa. Nykyään myös terveellisemmät vaihtoehdot ovat alkaneet nostaa päätään rasvaisen ja sokerisen pikaruoan ohella. Pihvin hampurilaisen väliin voi tehdä mustapavuista tai kanasta tai vaihtelun vuoksi tonnikalasta. Kokiksen tilalla hörpätä salaatista surautetun vihersmoothien.

BBQ-hampurilaiset

Sweet life, makeaa elämää

Kun puhutaan amerikkalaisesta ruoasta, tulee väistämättä mieleen myös jenkkihenkiset överiherkut. Isot pirtelöt, hervottomat jätskiannokset ja frozen yogurtit, donitsit kourassa kulkevat poliisit, pannukakkuaamiaiset ja kuppikakut, pekaanipähkinäpiirakat, whoopiet, cookiet. Myös tuhdin suklaiset ja pähkinäiset browniet ovat tyypillinen amerikkalainen leivonnainen. Ja kun pelkkä brownie ei riitä, siihen voi yhdistää keksitaikinaa. Näin browniesta ja cookiesta syntyy brookie! Tunnettu amerikkalainen leivonnainen on myös taikinakannen alla lymyilevä apple pie. Jenkkileivonnaisissa yhdistetään paljon myös suolaista ja makeaa, trendikkäin esimerkki tästä on vaahtokarkkeja, suklaata ja pop corneja yhdistävä Rocky road -pizza.

Rockyroad-pizza