Vinkkejä grillaukseen - Grillaa vaikka koko menu!
Päivitetty 8.6.2022Grilliherkut jokaiseen makuun
Mitä sinä grillaat mieluiten? Meiltä löydät laajat valikoimat grillattavaa jokaiselle grillaajalle. Kesän kunniaksi koostimme 50 grillausvinkkiä - lue vinkit alta ja nauti grillaamisesta!
Grillaa koko menu!
Herättele ruokahalu maistelulautasella. Grilli tuo parhaat maut esiin niin kasviksista, lihoista kuin merenelävistä. Katso koko valmis menu ja nauti kesästä ulkona hyvässä seurassa.
- Alkuruoka grillissä: Grillattu pekoni kesäkurpitsasalaatti
- Grillaa pääruoaksi: BBQ -ribsit
- Grillaten lisuke pääruoalle: Sourcream onion perunat
- Ihana jälkiruoka grillissä: Helpot marjanyytit
Grilli <3 juustot
Kuuma grilli tuo monen juuston parhaat puolet esiin! Grillattu halloumi ja tuoreet mansikat ovat kesän klassikkopari ja mozzarella kruunaa grillissä makeiksi paahtuneet tomaatit. Entä oletko jo kokeillut grillifetaa? Fetajuusto ja makeat nektariinit paistuvat grillissä rosmariinin ja hunajan kanssa ihanan meheviksi.
- Vinkki 1: Grillifeta ja nektariinit
- Vinkki 2: Halloumi-mansikkasalaatti
- Vinkki 3: Lämmin mozzarellasalaatti
- Vinkki 4: Tiedätkö miten halloumi ja grillijuusto eroavat toisistaan? Pirkka Parhaat halloumi on aito kyproslainen mintulla maustettu juusto. Halloumi on valmistettu lampaan-, vuohen- ja lehmänmaidosta. Pirkka grillijuusto sen sijaan on valmistettu lehmänmaidosta eikä sen mausteena ole käytetty minttua. Grillijuusto on rakenteeltaan halloumia pehmeämpää ja siinä on myös vähemmän suolaa ja rasvaa kuin halloumissa.
- Vinkki 5: Hyvä juusto kruunaa myös grillatun hampurilaisen! Lisää juusto pihvin päälle paistamisen lopuksi jo grillissä, niin se ehtii sulaa hieman. Kokeile hampurilaisen väliin esimerkiksi cheddaria, goudaa, vuohenjuustoa tai savujuustoa.
Parhaat kesäkasvikset grilliin
Kasvikset ovat monipuolista grillattavaa. Ihana lisäke grilliherkuille syntyy kun sujautat paprikat grillauksen jälkeen etikkaiseen marinadiin. Tulinen maustetahna taas on mahtava makupari grillatulle munakoisolle ja inkiväärikanalle. Jos et osaa valita mitä kasvista grillaisit, kokeile grillattua kasvissalaattia.
- Vinkki 6: Marinoitu grillattu paprika
- Vinkki 7: Grillattu kasvissalaatti
- Vinkki 8: Grillatut munakoisot ja inkiväärikana
- Vinkki 9: Kun haluat päästä helpolla, nappaa kaupasta mukaan Pirkka Parhaat grillitomaatit. Grillitomaattien pakkauksessa on kätevästi mukana oliiviöljy ja valmis maustesekoitus. Ripottele tomaattien päälle ennen grillausta vielä murennettua fetaa ja viimeistele tuoreella basilikalla.
- Vinkki 10: Jotta grillin putsaus ei käy liian työlääksi, muista myös Weber öljysumutin. Öljy suihkutetaan ritilälle ennen grillaamista. Öljy ei syty palamaan ja muodostaa ritilälle kalvon, jonka ansiosta vihannekset, perunat ja liha irtoavat siitä helposti.
Grillaa burgereita
Itse tehdyt hampurilaiset ovat kesän kestosuosikki! Kuubalaisen frita burgerin juju ovat rouskuvat perunalastut. Kesän mehukkain vegehampurilainen saa makua Moving Mountains -pihvistä ja kivaa makeutta ananasrenkaasta. Tuhti chorizoburgeri kätkee sisäänsä savupaprikalla maustetun jauhelihapihvin sekä rapeaksi paistettua chorizomakkaraa.
- Vinkki 11: Kuubalainen Frita Burgeri
- Vinkki 12: Vegeburger
- Vinkki 13: Chorizohampurilainen
- Vinkki 14: Oletko jo kokeillut smash burgereita? Kesän trendikkäimmän hampurilaisen smash burgerin salaisuus on ihanan rapea ja ohut pihvi. Painele jauheliha kevyesti palloksi ja nosta pallo kuumalle grilliparilalle. Litistä pihviä paiston aluksi leveällä lastalla tai teräskattilan pohjalla.
- Vinkki 15: myhome hampurilaispihvipuristin on kätevä apuri burgerifanille. Hampurilaispihvipuristimen avulla muotoilet helposti tasakokoisia pihvejä.
Lisää makua kastikkeilla ja marinadeilla
Nappaa talteen parhaat kastikkeet ja maustesekoitukset grilliherkuille! Sekoita itse tehty kuivamauste broilerille tai kokeile kaakaojauheella maustettua rub-mausteseosta. Itse tehty BBQ-kastike sopii marinadiksi, grillauskastikkeeksi tai hampurilaisen väliin.
- Vinkki 16: Kuivamaustetut broilerinuijat ja romescodippi
- Vinkki 17: Suklainen rub-mausteseos
- Vinkki 18: BBQ-kastike
- Vinkki 19: Sekoita oliiviöljystä, soijakastikkeesta ja sitruunanmehusta tai valkoviinietikasta helppo perusmarinadi, jolla marinoit niin erilaiset lihat, kalat kuin kasviksetkin. Vaihtele marinadin yrttejä marinoitavan raaka-aineen mukaan. Mausta possumarinadi tuoreella salvialla tai rakuunalla, kanamarinadi lehtipersiljalla tai basilikalla, nautamarinadi timjamilla, lammasmarinadi rosmariinilla ja kalamarinadi tillillä tai sitruunamelissalla.
- Vinkki 20: myhome silikonisuti on näppärä apuväline marinadien ja maustetahnojen sivelyyn. Silikoniharjakset kestävät hyvin kuumaa ja ne on myös helppo puhdistaa.
Kesän parhaat grillivartaat
Grillivartaisiin on kätevä koota oman maun mukaan kasviksia, lihaa ja hedelmiä. Yhdistä helppoihin makkaravartaisiin mausteista makkaraa ja erivärisiä paprikoita tai kokeile japanilaisia yakitori-vartaita. Grillattujen katkarapuvartaiden salaisuus on sitruunainen marinadi.
- Vinkki 21: Yakitori-vartaat
- Vinkki 22: Helpot makkaravartaat
- Vinkki 23: Katkarapuvartaat grillissä
- Vinkki 24: Sitruuna paahtuu grillissä ihanan makuiseksi. Kokeile sujauttaa kalan tai kanan kaveriksi vartaisiin muutama sitruunalohko tai grillaa halkaistuja sitruunanpuolikkaita grillissä leikkauspinta alaspäin. Purista sitruunanmehu kalan tai kanan päälle.
- Vinkki 25: Laadukkailla metallivartailla säästyt puisten varrastikkujen liottelulta. myhome tuplavartaissa raaka-aineet pysyvät hyvin paikallaan ja ohuisiin vartaisiin on helppo pujottaa myös hauraampia raaka-aineita, esimerkiksi kasviksia tai kalaa.
Ravintolaruokaa grillaten
Ravintolatasoiset herkut onnistuvat myös kotona grillaten! Kokoa Hookin siivistä jaettavaksi näyttävä siipiplatter tai kokeile maukasta Jim Lim by Farang thai BBQ-possua. Kesän paras lohiburgeri saa makua Naughty BRGR loimulohipihvistä, teriyakikastikkeesta ja wasabi-sitruunamajoneesista.
- Vinkki 26: Siipiplatteri
- Vinkki 27: Thai BBQ-possua salaatinlehdillä
- Vinkki 28: Teriyaki-lohiburgeri
- Vinkki 29: Farang-ravintolasta tutun karamellipossun makuun pääset helposti myös kotona. Jim Lim by Farang porsaan karamelli-ribsit ovat valmiiksi kypsiä, joten niille riittää nopea lämmitys grillissä. Kokonaisuuden kruunaa mukana tuleva karamellikastike, joka sivell ään ribsien pintaan.
- Vinkki 30: Pitkävartinen ja tukeva myhome grillilasta on hyvä apu erityisesti pihvien ja isompien lihojen kääntelyyn. Pinnoitetusta kahvasta saa hyvän otteen.
Grillimestarin luottolihat
Grillaaminen onnistuu parhaiten, kun liha on huoneenlämpöistä ja grilli kunnolla kuuma. Makean mausteinen marinadi antaa kokonaisena grillatulle entrecôtelle ihanan karamellisoituneen pinnan ja itse tehty BBQ-kastike kruunaa grilliribsit. Grillattujen lehtipihvien kanssa maistuu maustevoi.
- Vinkki 31: BBQ-ribsit
- Vinkki 32: Kokonainen entrecôte grillissä
- Vinkki 33: Lehtipihvit ja maustevoi
- Vinkki 34: Porsaan kassler sisältää runsaasti rasvaa, ja on siksi luottovalinta grilliin. Grillaamisen aikana rasva sulaa ja mehevöittää lihan, eikä se pääse kuivumaan pidemmänkään kypsennyksen aikana. Oikaise valmiiksi marinoiduilla porsaan kasslerpihveillä!
Vinkki 35: Puhdas grilli on grillimestarin paras työpari. Suihkutettavan Weber ritilänpuhdistusaineen avulla grilliritilä on helppo saada puhtaaksi.
Kokeile savustusta!
Savustaminen on paitsi kesän trendijuttu, myös perheen yhteistä kesäruoanlaittoa parhaimmillaan! Savustettu lohi on jo monelle tuttu, mutta oletko jo kokeillut savustaa porsaan sisäfileetä? Myös varhaisperunat kypsyvät savustamalla.
- Vinkki 36: Savustettu lohi
- Vinkki 37: Savustettu porsaan sisäfilee
- Vinkki 38: Savustetut uudet perunat
- Vinkki 39: Jos et ole vielä kokeillut savustamista, on savustuspussilla helppo aloittaa. Savustuspussi on foliopussi, jonka pohjalla on savustukseen soveltuvia puulastuja. Esilämmitä grilli tai uuni kuumaksi ennen savustuspussin sinne asettamista. Kun savustat hiili- tai kaasugrillissä, varmista, että grillissä ei ole enää liekkejä.
- Vinkki 40: Savustaminen antaa ruoalle ainutlaatuisen aromin. Eikä nyt tarvitse enää tyytyä ainoastaan kalan savustamiseen. Kokeile savustaa vaikkapa kokonainen broileri tai ribsejä. Myös kasvikset ja juusto saavat savustuksesta uutta makua.
Grillaa kanaa
Broilerin grillaus on helppoa ja lopputuloksena saat mureita ja maistuvia grilliherkkuja. Nuijat, koipi-reisipalat ja fileet sopivat kaikki grilliin, kannattaa kokeilla myös kokonaisena grillattua piri-piri kanaa. Mausta broilerille maukas marinadi harissatahnalla tai bbq-kastikkeella.
- Vinkki 41: Grillattu kanasalaatti
- Vinkki 42: Harissabroilerinuijat ja tahini-jogurttidippi
- Vinkki 43: Portugalilainen piri-piri kana
- Vinkki 44: Kun grillaat kanaa, aloita grillaamalla ensin rapea pinta ja hauduta sitten kanaa pitkään matalalla lämmöllä. Näin se pysyy mehukkaana eikä kuivu kypsennyksen aikana. Linnunliha on aina kypsennettävä läpikypsäksi, eikä samoilla työvälineillä tai leikkuulaudoilla saa käsitellä raakoja ja kypsiä lihoja.
- Vinkki 45: Tukevilla ja pitkävartisilla myhome grillipihdeillä kääntelet grillissä isommatkin lihat. Hammastettu reuna takaa hyvän otteen.
Jälkiruoat grillistä
Kesän parhaat jälkiruoat syntyvät grillissä tai muurikalla! Kokeiletko ensiksi banoffeenyyttejä vai hauskoja grillirinkeleitä? Muurinpohjaletut ovat syystä kesän klassikkojälkkäri. Tarjoa letut tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kanssa.
- Vinkki 46: Banoffeenyytit grillissä
- Vinkki 47: Grillirinkelit
- Vinkki 48: Muurinpohjaletut
- Vinkki 49: Superhelppo grillijälkkäri on tässä! Nosta foliopalan päälle leivinpaperi ja asettele nyytin keskelle suosikki marjojasi ja ripaus sokeria. Ripottele päälle hiukan muromysliä ja sulje nyytit. Grillaa noin 10 minuuttia. Tarjoa marjanyytit lämpimänä jäätelön kanssa.
- Vinkki 50: Grillaa hedelmiä jälkiruoaksi! Suurin osa hedelmistä tykkää grillin lämmöstä. Ananas, nektariinit, luumut, omenat ja päärynät kestävät hyvin kypsennystä. Sen sijaan meloneja kannattaa grillata vain pieni hetki.