Välipalaideoita lapsille: nämä pikkupurtavat koululainenkin osaa kokata

Välipalaideoita lapsille: nämä pikkupurtavat koululainenkin osaa kokata

Päivitetty 11.12.2023

Nopeat välipalat valmistuvat sukkelasti koulupäivän jälkeen ja auttavat jaksamaan harrastuksissa ja päivän muissa hauskoissa puuhissa. Katso näppärät välipalaideat, jotka koululainenkin osaa tehdä!

Pienet reput täyttyvät vihkoista ja kynistä... ja välipaloista! Nappaa talteen valikoima nälkäisen koululaisen pelastavia pikkusyötäviä, joita isompi koululainen voi pyöräyttää myös itse. Nämä lasten välipalat valmistuvat vikkelästi ja auttavat jaksamaan harrastuksissa.

Vanhemmat voivat auttaa koululaista esimerkiksi pilkkomalla raaka-aineita valmiiksi tai mittaamalla oikean määrän aineksia odottamaan kulhoihin. Välipalan kokkailu on hauskaa puuhaa myös yhdessä! Opetathan lapselle etukäteen kuhunkin reseptiin tarvittavien välineiden, kuten veitsen, uunin ja lieden turvallisen käytön.

Leipä on lemppari

Erilaiset leivät ovat muunneltavia, helppoja ja nopeita välipaloja, joita pienikin koululainen osaa tehdä. Koululainen voi loihtia kotona esimerkiksi helpot rieskarullat, jotka säilyvät myös hyvin jääkaapissa, jos ne tekee aamulla valmiiksi. Myös erilaisilla täytteillä viritetyt kolmioleivät ovat loistava ja helppo välipala. Tarkista vain leivän kuituprosentti paketissa, sillä kuitupitoinen välipala pitää nälän poissa pidempään. Jos haluat mennä helpon kautta, nappaa jääkaapista karjalanpiirakka, sillä se on nopea välipala jo sellaisenaan.

Isommat koululaiset osaavat tehdä lämpimiä voileipiä, ja kukapa ei rakastaisi kuumia lämppäreitä? Esimerkiksi juustolla, pestolla ja tomaatilla kuorrutetut leivät ovat helppoa ja maukasta haukattavaa. Jos kaipaa pizzan makuja, pyöreän rieskan päälle voi rakentaa pizzamaisia lämpimiä leipiä omilla lempitäytteillä.

Tonnikalakolmioleivät kuvitus Kuvassa: Tonnikalakolmioleivät

Lusikoitavat nälänviejät: puuroa ja rahkaa pöytään

Perinteinen kaurapuuro on mainio välipala, sillä se on täyttävä ja valmistuu sukkelasti. Jos kaipaat vaihtelua, kokeile maustaa puuro esimerkiksi pähkinöillä tai marjoilla.

Tuorepuuro on vieläkin kätevämpi valinta, jos kotiin palatessa on aina sudennälkä. Sekoita puuron ainekset illalla kulhossa ja nosta peitettynä jääkaappiin. Terveellinen välipala on valmis, kun pääset kotiin ja voit lusikoida sen heti. Tuorepuuroon saa vaihtelua eri hiutaleilla, muuttamalla nestettä (jogurtti, rahka, kauramaito) ja maustamalla puuroa hedelmillä, marjoilla, kaakaolla tai vaikka maapähkinävoilla. Oman lemppariyhdistelmäsi löydät kokeilemalla!

Raikas marjarahka on herkullinen välipala ja rahka auttaa pitämään nälän pidempään poissa. Sekoita maitorahkaan sokeria tai hunajaa ja omia lempimarjojasi, kuten mansikkaa, mustikkaa tai puolukkaa. Myös hedelmät maistuvat mainiolta rahkan seassa! Hedelmät voi pilkkoa vanhemman kanssa etukäteen ja säilöä jääkaappiin odottamaan rahkan valmistusta.

appelsiinirahka kuvitus Kuvassa: Appelsiinirahka

Odotus palkitaan: tee välipala jääkaappiin

Itse tehdyt siemenpatukat ovat terveellinen välipala, joka on helppo kääräistä voipaperiin ja napata mukaan. Patukat sekoitetaan blenderissä tai monitoimikoneessa pähkinöistä ja kuivahedelmistä. Valmista ja muotoile taikina joko patukoiksi tai palleroiksi edellisenä iltana yhdessä vanhemman kanssa. Patukat voi ottaa evääksi tai syödä kotiin pääsyn jälkeen jääkaapista.

Ohuiksi tikuiksi leikatut kasvikset, kuten porkkana, kurkku, kukkakaali ja paprika ovat herkullinen ja tosi helppo lasten välipala, joita on kiva rouskutella sellaisenaan tai dipin kanssa. Hummus on proteiinipitoinen välipala, joka maistuu mainiosti dippivihannesten kanssa ja tekee annoksesta ruokaisamman.

Pehmoinen smoothie on helppo hurauttaa sauvasekoittimella tai blenderissä valmiiksi sekunneissa. Esimerkiksi pakasteesta myytävistä valmiista smoothiesekoituksista ja jogurtista smoothie syntyy kätevästi. Jos et jaksa juoda kaikkea kerralla, smoothie säilyy hyvin seuraavaan päivään jääkaapissa. Pienemmille koululaisille juoman voi tehdä valmiiksi jääkaappiin. Jos haluat ottaa smoothien evääksi mukaan harrastuksiin, kaada juoma termospulloon, niin se pysyy menossa mukana sopivan viileänä.

Mahtavat myslipatukat (680x300) Kuvassa: Mahtavat myslipatukat

Lämmikettä koulun jälkeen

Vähän isommat koululaiset osaavat valmistaa välipalaksi kovaan nälkään munakkaita. Munakas on täyttävä ja halpa välipala. Jos haluat, täytteeksi sopivat esimerkiksi kinkku, pinaatti, juusto tai nakit.

Jos maltat odottaa hetken ja osaat käyttää uunia, leipominen on kiva tapa viettää iltapäivää. Juuri uunista tulleet sämpylät tai juustosarvet maistuvat vastustamattomilta päälle sulavan margariininokareen tai juuston kanssa.

Pieni koululainen osaa lämmittää mikrossa valmiin annoksen, jos sitä harjoitellaan etukäteen yhdessä. Esimerkiksi suolaiset muffinit on näppärä napata pakkasesta tai jääkaapista ja lämmittää mikrossa.

Munakasmuffinit (680x300) Kuvassa: Munakasmuffinit

Pientä makeaa

Tekeekö mieli herkkua? Helpot suklaamikrokakut valmistuvat mikrossa alle minuutissa. Sekoita vain taikina, lusikoi mikron kestäviin kuppeihin ja kypsennä yksi kerrallaan! Erilaiset kauraiset keksit ovat myös nopeita ja helppoja tehdä vanhemman kanssa. Lisäksi granola on helppo makeannälän viejä. Pienikin koululainen osaa ripotella sitä jogurtin päälle. Granolaa voi tehdä yhdessä aikuisen kanssa viikonloppuna ison satsin ja siitä riittää viikolle monta välipalahetkeä!

Aamupalakeksit (680x300) Kuvassa: Aamupalakeksit

Oikopolku kaupasta

Aina ei ehdi tai jaksa kokata. Onneksi kaupasta löytyy nopea helpotus. Varaa kaappiin ja jääkaappiin esimerkiksi pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, pähkinäpatukoita, pitkään säilyviä välipalajuomia, välipalarahkoja, hedelmäsoseita ja -smoothieta tai annospussiin pakattua pikapuuroa. Niillä nälkä pysyy paremmin poissa kuin makeisilla.

Pirkka pähkinä & maapähkinä 190g - kuva

Pirkka pähkinä & maapähkinä 190g

Katso lisää ›

Pirkka marjainen myslipatukka 6kpl/150g - kuva

Pirkka marjainen myslipatukka 6kpl/150g

Katso lisää ›

Pirkka mansikka-banaanismoothie 1l - kuva

Pirkka mansikka-banaanismoothie 1l

Katso lisää ›

Pirkka lasten välipalarahka aprikoosi-banaani-mansikka 6x50g - kuva

Pirkka lasten välipalarahka aprikoosi-banaani-mansikka 6x50g

Katso lisää ›

Pirkka kalifornian kivetön rusina 6x42g - kuva

Pirkka kalifornian kivetön rusina 6x42g

Katso lisää ›

Pirkka annospikapuuro kaura-mustikka-vadelma 210g (6x35g) - kuva

Pirkka annospikapuuro kaura-mustikka-vadelma 210g (6x35g)

Katso lisää ›

Pirkka juotava vadelmajogurtti 500g - kuva

Pirkka juotava vadelmajogurtti 500g

Katso lisää ›

Pirkka vadelmariisi 175 g - kuva

Pirkka vadelmariisi 175 g

Katso lisää ›