Inkivääri - yllättää ja raikastaa

Inkivääri - yllättää ja raikastaa

Monipuolinen ja raikkaan voimakas inkivääri sopii loistavasti ruoanlaittoon, leivontaan ja juomiin. Inkiväärillä saat ruokiin aasialaista vivahdetta, minkä lisäksi maustat sillä tietysti joululeivonnaiset.

Inkivääri on Aasiasta kotoisin oleva mauste, jota käytetään tuoreena tai kuivattuna jauheena ruokien sekä leivonnaisten maustamiseen. Kasvista käytetään kauniin keltainen maavarsi, jonka päällä on ohut kellanruskea kuori. Tuoreesta inkivääristä tulee varsin erilaista makua ruoanlaittoon verrattuna kuivattuun jauheeseen. Jauhe on melko väkevän makuista kun taas tuore inkivääri maistuu tuliselta.

Inkivääri ruoanlaitossa

Kaakkois-Aasialaiset ja Intialaiset ruoat hyödyntävät todella paljon inkivääriä. Tuoretta inkivääriä käytetään varsinkin erilaisissa marinadeissa. Kokeile marinoida kanansiivet itse, tai tee Ramen-keittoon marinoidut kananmunat. Kala sekä tofu ovat käytettyjä raaka-aineita Aasiassa, joten kokeile niiden maustamista inkiväärillä. Inkivääri sopii myös possun sekä jopa poron marinoimiseen.

Mausteiset broilerpyörykät 2018Kuvassa: Mausteiset broilerpyörykät

Inkiväärillä saat ihanan aasialaisen vivahteen kastikkeisiin ja liemiin sekä myös erilaisiin lisukesalaatteihin. Kokeile seuraavissa rapujuhlissa keitettyjen rapujen maustamiseen inkivääristä lientä. Raikas inkivääri maustaa myös rasvaisen lihan kanssa tarjottavat salaatit ja pikkelit.

Inkivääri leivonnassa

Piparien ja joululeivonnaisten lisäksi inkivääriä voi käyttää monipuolisesti myös muissa leivonnaisissa. Etenkin kurpitsa ja porkkana ovat inkiväärin luottokumppaneita kakuissa ja piiraissa. Inkivääristä voi myös keittää ihanan siirapin, joka sopii erityisesti päärynöiden tai appelsiinin kaveriksi. Myös makea kinuski ja inkivääri on erinomainen yhdistelmä.

jäädytetyt appelsiinikupit 2018Kuvassa: Jäädytetyt appelsiinikupit mantelilastuilla

Juomiin potkua inkivääristä

Juomiin inkivääri antaa uutta potkua. Viilentäjänä toimii ginger beer eli inkivääriolut, jonka pohjana käytetään itse tehtyä inkiväärisiirappia. Vihershotista saat kunnon vitamiinipommin päivääsi. Inkivääri-veriappelsiinimehu valmistuu helposti tehosekoittimessa, joten erillistä mehustinta ei tarvita. Aurinkoisen aloituksen päivään saat appelsiini-porkkana-inkiväärimehulla. Kokeile myös pehmeää mustikka-inkiväärismoothieta.

KR2 17 inkivääri-veriappelsV

Kasvata maistuvaa inkivääriä kotona

Inkivääriä voi kasvattaa huonekasviksi tai mausteeksi myös kotioloissa. Saat ihastuttavan huonekasvin ja monikäyttöisen mausteen, joka tekee hyvää myös terveydelle. Inkiväärin kasvatus vaatii tilaa vain yhden kukkaruukun verran.

Katso ohjeet inkiväärin kasvatukseen.