Raaka-aineet
Inkivääri - sähäkkä supermauste

Inkivääri - sähäkkä supermauste

Monipuolinen, sähäkkä ja terveellinen inkivääri sopii loistavasti ruoanlaittoon, leivontaan ja juomiin.

Inkivääri on Aasiasta kotoisin oleva terveellinen mauste, jota käytetään tuoreena tai jauheena ruokien tai leivonnaisten maustamiseen. Kasvista käytetään kauniin keltainen maavarsi, jonka päällä on ohut kellanruskea kuori. Tuoreesta inkivääristä tulee varsin erilaista makua ruoanlaittoon verrattuna kuivattuun jauheeseen. Jauhe on melko väkevän makuista kun taas tuore inkivääri maistuu tuliselta. Intialaisessa ja thaimaalaisessa keittiössä inkivääri on monen mausteseoksen tärkeä ainesosa.

Kasvata maistuvaa inkivääriä kotona

Inkivääriä voi kasvattaa huonekasviksi tai mausteeksi myös kotioloissa. Saat ihastuttavan huonekasvin ja monikäyttöisen mausteen, joka tekee hyvää myös terveydelle. Inkiväärin kasvatus vaatii tilaa vain yhden kukkaruukun verran.

Katso ohjeet inkiväärin kasvatukseen

Inkivääri ruoanlaitossa

Tuoretta inkivääriä käytetään paljon varsinkin erilaisissa marinadeissa. Seesami-inkiväärimarinoidut kanan siivet käyvät dippien kanssa iltanaposteltavaksi. Inkivääri-soijamarinoitu possufilee valmistuu uunissa kuin itsestään. Ramen-keittoon viimeisen silauksen tekevät inkiväärilä maustetut, soijamarinoidut kananmunat. Jännittävä makuyhdistelmä syntyy myös inkiväärimarinoidusta poron paahtopaistista ja pikkelöidystä fenkolista.

KR2 18 inkivääri-soijamarinV

Inkiväärillä saat ihanan aasialaisen vivahteen kastikkeisiin ja liemiin. Inkivääri sopii keitettyjen rapujen maustamiseen: aasialaisessa rapujen keitinliemessä maistuvat inkiväärin lisäksi chili, valkosipuli ja sitruunaruoho. Thairibseihin saa uuttaa potkua inkiväärisestä maa-pähkinäkastikkeesta, jossa maistuu myös punainen currykastike.

Inkivääri leivonnassa

Piparien ja joululeivonnaisten lisäksi inkivääriä voi käyttää monipuolisesti myös muissa leivonnaisissa. Kurpitsakääretortun mehevään makuun sopii loistavasti inkivääri. Porkkakakkupannarissa maistuu inkivääriN, kardemumman ja kanelin yhdistelmä. Inkivääri-kinuskikakussa inkiväärin lämmin maku sointuu makeaan kinuskiin.

KR5 17 porkkanakakkupannari

Juomiin potkua inkivääristä

Juomiin inkivääri antaa uutta potkua. Viilentäjänä toimii ginger beer eli inkivääriolut, jonka pohjana käytetään itse tehtyä inkiväärisiirappia. Vihershotista saat kunnon vitamiinipommin päivääsi. Inkivääri-veriappelsiinimehu valmistuu helposti tehosekoittimessa, joten erillistä mehustinta ei tarvita.

KR2 17 inkivääri-veriappelsV