Inkivääri yllättää ja raikastaa

Inkivääri yllättää ja raikastaa

Päivitetty 12.12.2023

Monipuolinen ja raikkaan voimakas inkivääri sopii loistavasti ruoanlaittoon, leivontaan ja juomiin. Inkiväärillä saat ruokiin aasialaista vivahdetta, minkä lisäksi maustat sillä tietysti joulun ajan leivonnaiset. Kokeile rohkeasti uusia yhdistelmiä!

Inkivääri on Aasiasta kotoisin oleva mauste, jota käytetään tuoreena tai kuivattuna jauheena ruokien sekä leivonnaisten maustamiseen. Kasvista käytetään kauniin keltainen maavarsi, jonka päällä on ohut kellanruskea kuori. Tuoreesta inkivääristä tulee varsin erilaista makua ruoanlaittoon verrattuna kuivattuun jauheeseen. Jauhe on melko väkevän makuista kun taas tuore inkivääri maistuu tuliselta.

Inkivääri ruoanlaitossa

Kaakkois-Aasialaiset ja Intialaiset ruoat hyödyntävät todella paljon inkivääriä. Tuoretta inkivääriä käytetään varsinkin erilaisissa marinadeissa. Kokeile marinoida kanansiivet itse, tai tee Ramen-keittoon marinoidut kananmunat. Kala sekä tofu ovat käytettyjä raaka-aineita Aasiassa, joten kokeile niiden maustamista inkiväärillä. Inkivääri sopii myös possun sekä jopa poron marinoimiseen.

Mausteiset broilerpyörykät 2018 Kuvassa: Mausteiset broilerpyörykät

Makua kastikkeisiin

Inkiväärillä saat ihanan aasialaisen vivahteen kastikkeisiin ja liemiin sekä myös erilaisiin lisukesalaatteihin. Kokeile seuraavissa rapujuhlissa keitettyjen rapujen maustamiseen inkivääristä lientä. Raikas inkivääri maustaa myös rasvaisen lihan kanssa tarjottavat salaatit ja pikkelit.

Teriyakilohi ja inkiväärikurkut 680 Kuvassa: Teriakilohi ja inkiväärikurkut

Inkivääri leivonnassa ja jälkiruoissa

Piparien ja joululeivonnaisten lisäksi inkivääriä voi käyttää monipuolisesti myös muissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Etenkin kurpitsa ja porkkana ovat inkiväärin luottokumppaneita kakuissa ja piiraissa. Inkivääristä voi myös keittää ihanan siirapin, joka sopii erityisesti päärynöiden tai appelsiinin kaveriksi. Myös makea kinuski ja inkivääri on erinomainen yhdistelmä.

jäädytetyt appelsiinikupit 2018 Kuvassa: Jäädytetyt appelsiinikupit mantelilastuilla

Inkiväärijuomat

Juomiin inkivääri antaa uutta potkua. Viilentäjänä toimii ginger beer eli inkivääriolut, jonka pohjana käytetään itse tehtyä inkiväärisiirappia. Inkivääri-veriappelsiinimehu valmistuu helposti tehosekoittimessa, joten erillistä mehustinta ei tarvita.

Mustikka-inkiväärismoothie 2021 (680 x 298) Kuvassa: Mustikka-inkiväärismoothie

Kasvata maistuvaa inkivääriä kotona

Inkivääriä voi kasvattaa huonekasviksi tai mausteeksi myös kotioloissa. Saat ihastuttavan huonekasvin ja monikäyttöisen mausteen, joka tekee hyvää myös terveydelle. Inkiväärin kasvatus vaatii tilaa vain yhden kukkaruukun verran.

Katso ohjeet inkiväärin kasvatukseen.

Ihastuttavat inkiväärit K-kaupoista

Pirkka Parhaat inkiväärimurska seesamiöljyssä 115g - kuva

Pirkka Parhaat inkiväärimurska seesamiöljyssä 115g

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat inkiväärishot 60ml - kuva

Pirkka Parhaat inkiväärishot 60ml

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat sushi-inkivääri 190g/123g - kuva

Pirkka Parhaat sushi-inkivääri 190g/123g

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat inkiväärihillo 230g - kuva

Pirkka Parhaat inkiväärihillo 230g

Katso lisää ›