Tuulahdus tropiikkia

Tuulahdus tropiikkia

Päivitetty 8.3.2019

Tuo tropiikki kotikeittiöösi maistelemalla erilaisia eksoottisia hedelmiä. Niissä riittää monenlaista muotoa ja mielenkiintoista maisteltavaa. Tiedätkö, mitä tehdä mangosta, kiivistä ja ananaskirsikasta?

Mango

Mango luokitellaan luumarjaksi. Nimi tulee hedelmän luumaisesta "kivestä", joka suojaa sisällään olevaa siementä. Kypsät mangot voivat olla vihreitä, keltaisia tai punaisia. Kypsän mangon tunnistaa siitä, että se antaa puristaessa hieman periksi ja tuoksu on pihkamainen. Hedelmä viihtyy viileässä mutta paleltuu herkästi liian kylmässä.

Kokeile:

Mango kuvitus

Passionhedelmä

Passionhedelmä on syöntikypsä, kun se on ryppyinen ja näyttää jo hieman nahistuneelta. Jos valitset sileän hedelmän, se kypsyy huoneenlämmössä viikossa. Lajikkeiden värit vaihtelvat vihertävästä ruskeanviolettiin. Passionhedelmä tuottaa etyleenikaasua, joten säilytä se erillään etyleenille herkistä kasviksista, kuten kurkusta ja yrteistä.

Kokeile:

Passion kuvitus

Ananaskirsikka

Ananaskirsikka on jännä sekoitus: se on sukua tomaatille ja munakoisolle, mutta ulkonäkö muistuttaa kirsikkaa ja maku ananasta. Nimiäkin on monta: karviaiskoiso, kapinmarja ja inka-marja. Keltaista marjaa peittävät rapsakat lehdet. Niitä ei kannata syödä, mutta kun lehdet taivuttaa auki, tulee ananaskirsikasta näyttävä koriste vaikka kakkuun.

Kokeile:

Ananaskirsikka kuvitus

Kiivi

Kiivi on kotoisin Kiinasta, ja hedelmän vanha käännösnimi onkin kiinankarviainen. Hedelmäliha on usein vaaleanvihreää, mutta myös keltaisia kiivejä on olemassa. Tunnistat kiivin kypsäksi siitä, että sen pinta painuu kevyesti painaessa. Kiiveissä on paljon hivenaineita ja jopa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa!

Kokeile:

Kiivi kuvitus

Ananas

Ananas tuoksuu kypsänä mehukkaalta ja sen lehdet irtoavat helposti. Väri on jotain keltaisen ja vihertävän väliltä. Ananas sisältää A- ja C-vitamiinia sekä ruoansulatusta edistävää bromelaiini-entsyymiä, joka saa joillakin suupielet kutisemaan. Ananaksen kova ydin kannattaa jättää syömättä.

Kokeile:

Ananas kuvitus