Tuulahdus tropiikkia
Päivitetty 8.3.2019Tuo tropiikki kotikeittiöösi maistelemalla erilaisia eksoottisia hedelmiä. Niissä riittää monenlaista muotoa ja mielenkiintoista maisteltavaa. Tiedätkö, mitä tehdä mangosta, kiivistä ja ananaskirsikasta?
Mango
Mango luokitellaan luumarjaksi. Nimi tulee hedelmän luumaisesta "kivestä", joka suojaa sisällään olevaa siementä. Kypsät mangot voivat olla vihreitä, keltaisia tai punaisia. Kypsän mangon tunnistaa siitä, että se antaa puristaessa hieman periksi ja tuoksu on pihkamainen. Hedelmä viihtyy viileässä mutta paleltuu herkästi liian kylmässä.
Kokeile:
Passionhedelmä
Passionhedelmä on syöntikypsä, kun se on ryppyinen ja näyttää jo hieman nahistuneelta. Jos valitset sileän hedelmän, se kypsyy huoneenlämmössä viikossa. Lajikkeiden värit vaihtelvat vihertävästä ruskeanviolettiin. Passionhedelmä tuottaa etyleenikaasua, joten säilytä se erillään etyleenille herkistä kasviksista, kuten kurkusta ja yrteistä.
Kokeile:
Ananaskirsikka
Ananaskirsikka on jännä sekoitus: se on sukua tomaatille ja munakoisolle, mutta ulkonäkö muistuttaa kirsikkaa ja maku ananasta. Nimiäkin on monta: karviaiskoiso, kapinmarja ja inka-marja. Keltaista marjaa peittävät rapsakat lehdet. Niitä ei kannata syödä, mutta kun lehdet taivuttaa auki, tulee ananaskirsikasta näyttävä koriste vaikka kakkuun.
Kokeile:
Kiivi
Kiivi on kotoisin Kiinasta, ja hedelmän vanha käännösnimi onkin kiinankarviainen. Hedelmäliha on usein vaaleanvihreää, mutta myös keltaisia kiivejä on olemassa. Tunnistat kiivin kypsäksi siitä, että sen pinta painuu kevyesti painaessa. Kiiveissä on paljon hivenaineita ja jopa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa!
Kokeile:
- Kiivi-avokadosalaatti
- Kiivi-passiontorttu
- Kiivi-banaanituorepuuro
- Kiivi-avokadosmoothiekulho
- Kiivi-mansikkasmoothie
Ananas
Ananas tuoksuu kypsänä mehukkaalta ja sen lehdet irtoavat helposti. Väri on jotain keltaisen ja vihertävän väliltä. Ananas sisältää A- ja C-vitamiinia sekä ruoansulatusta edistävää bromelaiini-entsyymiä, joka saa joillakin suupielet kutisemaan. Ananaksen kova ydin kannattaa jättää syömättä.
Kokeile: