Hyppää sisältöön
Värikäs kesäkeitto vihreäreunaisella keittolautasella.

Kesäiset keitot

Päivitetty 24.3.2025

Keitto valmistuu helposti kesäpäivän lounaaksi isommallekin joukkiolle kerralla. Maistuisiko värikäs kesäkeitto, kylmänä tarjottava raikas keitto tai kalasaalista tehty kalakeitto? Nappaa alta ideat kuumiin ja viileisiin keittokestityksiin.

Värikkäät kesäkeitot

Kesäkeitto on nimensä veroinen, sillä nämä värikkäät sopat pursuilevat kesän kasvis- ja vihannessatoa. Tuo vaihtelua kesäkeittoon grillaamalla kasvikset ennen keittoon lisäämistä tai valmista keiton pinnalle lisättäväksi yrttiöljyä. Parhaimmillaan kesäkeitto on uuden sadon kasviksista tehtynä, jolloin siihen saadaan kaikki sateenkaaren värit. Sen voi myös valmistaa yksinkertaisemmin esimerkiksi kaalista tai lohesta.

Kylmät keitot, hellepäivän viilentäjät

Kun helle hellii, voi kuuma keiton sijaan turvautua raikkaan viilentäviin vaihtoehtoihin. Gazpachon eli tuoreista tomaateista valmistetun kylmän keiton juuret ovat Espanjan Andalusiassa. Vihreä gazpacho valmistetaan keltaisista kirsikkatomaateista ja vihreästä paprikasta. Ajo blanco eli kylmä mantelikeitto on myöskin alun perin Andalusiasta ja se tarjotaan perinteisesti viinirypäleviipaleiden ja oliiviöljyn kanssa.

Kalakeitot onkiretken tai kalatiskin saaliista

Kalaonnen sattuessa kohdalle toimii saalis raaka-aineena moniin keittoihin. Jos taas kala ei ota onkeen, löytyy K-ruokakauppojen kala-apajista apua. Kokeile rohkeasti kalakeittoon muutakin kalaa kuin lohta, varsinkin palvelutiskistä löydät monipuolisesti erilaisia kalavaihtoehtoja keittoihin.

Muita kesäisiä keittoja

Kesän keitot ovat raikkaita ja liemet keveitä. Esimerkiksi ramen-keitoissa on usein kirkas liemi ja pohjana käytetään nuudeleita. Täyttävyyttä saa lisäämällä tofua, kalaa, kanaa tai soijamarinoituja kananmunia. Myös kevyet sosekeitot sopivat tarjoiltavaksi niin arkeen kuin juhlaan kesällä ja niihin voi käyttää kesän ihanaa kasvisantia.

Valmiit keitot hankit kätevästi verkkokaupasta

Lisää maukkaita keittoreseptejä ja parhaita vinkkejä ruoanlaittoon