Pastakastikkeilla vaihtelua pastaruokiin

Pastakastikkeilla vaihtelua pastaruokiin

Päivitetty 21.2.2022

Pastakastikkeet jaetaan usein tomaatti-, kerma- ja öljypohjaisiin kastikkeisiin. Ehkä tunnetkin jo bolognesen tai carbonaran, mutta miltä kuulostaisi puttanesca tai amatriciana?

Italian klassikot

TOMAATTIKASTIKKEET:
Tomaattikastike taipuu moneen, ja vaihtoehtoja on paljon. Hyviä tomaattikastikkeita ovat esimerkiksi täyteläinen puttanesca, joka on mustilla oliiveilla, anjoviksella ja chilillä maustettu tomaattikastike tai amatriciana, joka on Rooman alueelta kotoisin oleva pekoni-tomaattikastike.

KERMAISET KASTIKKEET:
Kermaisten pastaruokien klassikko on tietysti maukas pasta carbonara. Pasta carbonara on kermainen kinkkukastike, jossa on kananmunaa. Se on helppo ja nopea valmistaa ja soveltuu siten hyvin arkiruoaksi.

ÖLJYPOHJAISET KASTIKKEET: Öljyyn tehdyt kastikkeet eivät yleensä vaadi paljon raaka-aineita: yksinkertaiseen valkosipuli-chilipastaan tarvitset pastan lisäksi vain valkosipulia, chiliä, oliiviöljyä ja parmesaania.

Sitruuna-lehtikaalipasta 2021 kuvitus Kuvassa: Sitruuna-lehtikaalipasta

Pastakastikkeista puhuttaessa ei voida myöskään unohtaa Italian yhtä tunnetuimmista klassikoista, bolognesea. Erilaisia bolognese-reseptejä on paljon, mutta perinteisessä bolognesessa käytetään aina sipulia, selleriä ja porkkanaa. Tiesitkö, että ylijäävän bolognesen voi käyttää esimerkiksi lämpimiin voileipiin tai pizzaan? Voit hyvin myös pakastaa kastikkeen seuraavaa kertaa varten!

Kokeile rohkeasti uutta!

Sitruuna-lehtikaalipasta on kokeilemisen arvoinen! Nopea kastike valmistuu sillä välin kun keität pastan. Kirpakka omena, makea sipuli ja suolaisen mausteinen chorizo ovat lyömätön yhdistelmä, ja helpon omena-chorizopastan valmistus käy käden käänteessä! Parsakaalipestopastaan uppoaa kokonainen parsakaali varsineen ja nopea tomaattimurskasta tehty kastike on mainio arkiruoka.

Katso parhaat vinkit pastataikinan valmistukseen!