
Pastakastikkeilla vaihtelua pastaruokiin
Julkaistu 10.6.2024Pastakastikkeet jaetaan usein tomaatti-, kerma- ja öljypohjaisiin kastikkeisiin. Ehkä tunnetkin jo bolognesen tai carbonaran, mutta miltä kuulostaisi puttanesca tai amatriciana?
Tomaattikastikkeet
Tomaattikastike taipuu moneen, ja vaihtoehtoja on paljon. Hyviä tomaattikastikkeita ovat esimerkiksi täyteläinen puttanesca, joka on mustilla oliiveilla, anjoviksella ja chilillä maustettu tomaattikastike tai amatriciana, joka on Rooman alueelta kotoisin oleva pekoni-tomaattikastike.
Kermaiset kastikkeet
Kermaisten pastaruokien klassikko on tietysti maukas pasta carbonara. Pasta carbonara on kermainen kinkkukastike, jossa on kananmunaa. Se on helppo ja nopea valmistaa ja soveltuu siten hyvin arkiruoaksi.
Öljypohjaiset kastikkeet
Öljyyn tehdyt kastikkeet eivät yleensä vaadi paljon raaka-aineita: hyvä oliiviöljy antaa pastalle vienoisen pähkinäisen maun, mausteet takaa pastan herkullisuuden ja pastan joukkoon voi lisätä esimerkiksi kasviksia tuomaan ruokaisuutta. Hyvä juusto viimeistelee täydellisen pastan!
Bolognesekastikkeet
Pastakastikkeista puhuttaessa ei voida myöskään unohtaa Italian yhtä tunnetuimmista klassikoista, bolognesea. Erilaisia bolognese-reseptejä on paljon, mutta perinteisessä bolognesessa käytetään aina sipulia, selleriä ja porkkanaa. Tiesitkö, että ylijäävän bolognesen voi käyttää esimerkiksi lämpimiin voileipiin tai pizzaan? Voit hyvin myös pakastaa kastikkeen seuraavaa kertaa varten!