Gluteenittomat leivonnaiset

Gluteenittomat leivonnaiset

Päivitetty 23.8.2023

Älä hätäänny – gluteeniton leivonta on helpompaa kuin uskotkaan! Nykyään on tarjolla monia eri vaihtoehtoja perinteisille vehnäjauhoille gluteenitonta leivontaa varten, joten on helppoa valmistaa niin leivät, kakut kuin piirakatkin keliaakikolle tai gluteenitonta ruokavaliota suosivalle!

Makeat gluteenittomat leivonnaiset

Gluteenittomasti leipoessa kannattaa muistaa, että useamman eri jauhon ja lisukkeen käyttö parantaa taikinan leipoutuvuutta ja leivonnaisten mehevyyttä. Lähes jokaisen kotileipurin kaapista löytyy esimerkiksi maissitärkkelystä ja perunajauhoja, joilla voi korvata leivontaan tavallisesti käytettävät vehnäjauhot. Leipoessa täytyy olla kuitenkin tarkkana, ettei leivontatuotteita ole aiemmin otettu jauhoisilla ottimilla.

Vadelma-suklaakakku kuvitus Kuvassa: Vadelma-suklaakakku

Suolaiset gluteenittomat leivonnaiset

Gluteenittomia suolaisia leivonnaisia voi rikastaa esimerkiksi pellavarouheella, auringonkukan- tai kurpitsansiemenillä ja erilaisilla pähkinöillä. Kasvissoseet ja esimerkiksi porkkanaraaste tuovat leivonnaisiin mehevyyttä. Lisämakua leipään saat tuoreista yrteistä.

Gluteenittomissa jauhoissa ei ole vehnäjauhon tuomaa sitkoa tai kuohkeutta. Kuohkeutta saa esimerkiksi psylliumin tai ksantaanin avulla. Psyllium on ratamokasveihin kuuluvan plantago ovatan jauhettua siemenkuorta. Ksantaani on hyydykeaine, jota valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Myös rahka, juustoraaste, perunasose, kananmunat tai banaani parantavat rakennetta.

Gluteeniton foccacia 2020 (680x300) Kuvassa: Gluteeniton focaccia

Leivo huolella

Gluteeniton ruokavalio on viime aikoina kasvattanut suosiotaan myös muiden kuin keliakiaa sairastavien keskuudessa. Kaikille gluteenittomuuden takana ei siis ole välttämättä terveydellinen syy. Mikäli gluteenittomia leivonnaisia on kuitenkin tarkoitus tarjota keliaakikoille, on tärkeää valmistaa leivonnaiset erityisen huolellisesti, erillään muista leivonnaisista. Huolehdi, että esimerkiksi kaulimessa tai muissa leivontavälineissä ei ole jäämiä tavallisista jauhoista.

Gluteenittomassa leivonnassa voi käyttää luontaisesti gluteenittomia jauhoja, kuten riisi-, maissi-, hirssi- tai tattarijauhoja. Lisäksi on olemassa erityisesti gluteenittomaan leivontaan tarkoitettuja jauhosekoituksia. Gluteenittomiksi merkityt jauhot sopivat yleensä kaikille keliaakikoille.

Näin korvaat leivonnassa 1 dl vehnäjauhoja

1 ¼ dl soijajauhoja
1 dl riisi-, maissi- ja hirssijauhoja sekä gluteenitonta jauhoseosta
¾ dl tattari-, peruna-, täysjyväriisijauhoja

Erilaisia jauholaatuja yhdistämällä leivonnaisen rakenne ja maku paranevat.

Gluteenittomat porkkanasämpylät 2020 (680x300) Kuvassa: Gluteenittomat porkkanasämpylät

Gluteenittomia Pirkka-tuotteita

Pirkka vaalea gluteeniton jauhoseos 1kg - kuva

Pirkka vaalea gluteeniton jauhoseos 1kg

Katso lisää ›

Pirkka tumma gluteeniton jauhoseos 1kg - kuva

Pirkka tumma gluteeniton jauhoseos 1kg

Katso lisää ›

Pirkka suomalainen kaurajauho 500g gluteeniton - kuva

Pirkka suomalainen kaurajauho 500g gluteeniton

Katso lisää ›

Pirkka gluteeniton pullataikina 450g pakaste - kuva

Pirkka gluteeniton pullataikina 450g pakaste

Katso lisää ›