6 syytä innostua kasviksista
Julkaistu 24.6.2024Kasvisten syöntiin on paljon hyviä syitä. Kasvisten lisääminen ruokavalioon edistää terveyttä ja ilmasto kiittää. Listasimme kuusi hyvää syytä, miksi kasviksista kannattaa innostua. Innostu sinäkin ja syö ainakin puoli kiloa kasviksia päivässä!
1. Voimaannu väreistä
Hedelmät, marjat ja vihannekset tuovat ruokiin väriä, makua ja rakennetta. Jotta saisit mahdollisimman kattavasti kasvisten sisältämiä ravintoaineita, ota tavoitteeksi kerätä viittä eri väriä lautasellesi joka päivä. Muun muassa oransseista ja keltaisista porkkanoista ja tyrnimarjoista saat karotenoidia, joka toimii A-vitamiinin esiasteena. Punaiset, siniset ja violetit marjat ja hedelmät puolestaan sisältävät antosyaaneja, jotka suojaavat soluja hapen haitallisilta vaikutuksilta. Värit tuovat ruokiin myös näyttävyyttä.
2. Tue kotimaista tuotantoa
Kotimaiset kasvikset ovat ensiluokkaisia. Kylmä talvi karsii kasvien tuholaisia ja kasvitauteja, ja pohjolan valoisa kesä kypsyttää sadon erityisen maistuvaksi. Pyri syömään mahdollisimman usein lähellä kasvatettuja sesongin salaatteja, marjoja, yrttejä, juureksia ja perunoita.
3. Syö terveellisesti
Saat kasviksista vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja kuituja. Esimerkiksi marjat ja hedelmät sisältävät vain vähän energiaa, ja niiden suojaravinteet auttavat parantamaan vastustuskykyä. Kasvispitoisen ruokavalion on myös todettu vähentävän riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, alentavan verenpainetta ja auttavan pitämään veren kolesterolitason normaalina. Vanha kunnon lautasmalli toimii edelleen: täytä puolet lautasesta kasviksilla, neljännes perunalla, viljalisäkkeellä, pastalla tai riisillä. Viimeinen neljännes tulisi olla proteiinia, joka voi olla lihaa, kalaa, munaa tai kasvipohjaista proteiinia.
4. Tee edullisia valintoja
Kaali, peruna, porkkana ja lanttu ovat edullisia vuoden ympäri, ja kaalilaatikkokin elää uutta kukoistuskautta, kun ruoan hinnat ovat nousseet. Muista myös edulliset pakastevihannekset, niissä on vitamiinit tallella ja ne säästävät aikaa ja vaivaa.
5. Testaa kauden kasviksia
Sesongin kasvikset ovat aina herkullisimmillaan ja edullisimmillaan. Useimpien sesongissa olevien kasvisten kasvattamiseen käytetään vain auringon tuottamaa valoa ja energiaa. Kokeile kasviksista uusia reseptejä, kuten vaikkapa bataatista tehtyä pizzapohjaa – ja testaa kokonaan uusia lajikkeita, kuten erilaisia papuja, kaaleja tai esimerkiksi sienilajikkeita. Tarkista kuukausittaisesta sesonkikalenterista, mitkä kasvikset ja hedelmät ovat milloinkin sesongissa.
6. Vähennä hiilijalanjälkeä
Kauden kasvikset, hedelmät ja marjat ovat ilmastoystävällisen ruoan perusta. Pienet kilohintaiset ilmastopäästöt ovat kotimaisilla perunoilla ja juureksilla, alle 0,3 kg CO2 ekv/kg. Esimerkiksi naudanlihalla on noin 26 kg CO2 ekv/kg ilmastopäästöt. Korvaa liha välillä kasvipohjaisilla proteiineilla. Suosi ruoanvalmistuksessa runsaasti proteiinia sisältäviä palkokasveja: herneitä, papuja ja linssejä.
Näin helposti saat puoli kiloa täyteen
Kullekin esimerkkilautaselle on koottu puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja, joista saat monipuolisesti hyviä ravintoaineita. Esimerkkilautasten kasviksista voit esimerkiksi valmistaa salaatteja, lisätä vihannekset pääruokaan tai herkutella hedelmät ja marjat jälkiruoaksi!
Jäävuorisalaatti + kurkku + omena + rypäleet = 500 g
Puolukat + ruusukaali + porkkana + päärynä = 500 g
Parsakaali + mustikat + tomaatti + banaani + pavut = 500 g
Paprika + herneet + klementiini + miniluumutomaatit + kukkakaali = 500 g
Kokoa omalle lautasellesi puoli kiloa kasviksia
Näin helppoa se on! Poimi listalta sinun makuusi sopivia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja keskimääräisen painon mukaan ja syö päivän kasvisannos.
Hedelmät:
Appelsiini 270 g
Banaani 175 g
Mandariini 110 g
Mango 450 g
Omena 160 g
Päärynä 190 g
Vihannekset:
Kesäkurpitsa 250 g
Kurkku 350 g
Munakoiso 300 g
Paprika 150 g
Parsakaali 250 g
Porkkana 100 g
Tomaatti 90 g
Marjat:
1 dl mansikoita 50 g
1 dl puolukoita 60 g
1 dl mustikoita 70 g