
Gluteenittomat leivonnaiset
Julkaistu 18.6.2024Gluteeniton leivonta on helpompaa kuin uskotkaan! Nykyään on tarjolla monia eri vaihtoehtoja perinteisille vehnäjauhoille gluteenitonta leivontaa varten, joten on helppoa valmistaa niin leivät, kakut kuin piirakatkin keliaakikolle tai gluteenitonta ruokavaliota suosivalle!
Leivo huolella
Gluteeniton ruokavalio on viime aikoina kasvattanut suosiotaan myös muiden kuin keliakiaa sairastavien keskuudessa. Kaikille gluteenittomuuden takana ei siis ole välttämättä terveydellinen syy. Mikäli gluteenittomia leivonnaisia on kuitenkin tarkoitus tarjota keliaakikoille, on tärkeää valmistaa leivonnaiset erityisen huolellisesti, erillään muista leivonnaisista. Huolehdi, että esimerkiksi kaulimessa tai muissa leivontavälineissä ei ole jäämiä tavallisista jauhoista.
Gluteenittomasti leipoessa kannattaa muistaa, että useamman eri jauhon ja lisukkeen käyttö parantaa taikinan leipoutuvuutta ja leivonnaisten mehevyyttä. Lähes jokaisen kotileipurin kaapista löytyy esimerkiksi maissitärkkelystä ja perunajauhoja, joilla voi korvata leivontaan tavallisesti käytettävät vehnäjauhot. Leipoessa täytyy olla kuitenkin tarkkana, ettei leivontatuotteita ole aiemmin otettu jauhoisilla ottimilla.
Gluteenittomassa leivonnassa voi käyttää luontaisesti gluteenittomia jauhoja, kuten riisi-, maissi-, hirssi- tai tattarijauhoja. Lisäksi on olemassa erityisesti gluteenittomaan leivontaan tarkoitettuja jauhosekoituksia. Gluteenittomiksi merkityt jauhot sopivat yleensä kaikille keliaakikoille.
Näin korvaat leivonnassa 1 dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl soijajauhoja
1 dl riisi-, maissi- ja hirssijauhoja sekä gluteenitonta jauhoseosta
¾ dl tattari-, peruna-, täysjyväriisijauhoja
Erilaisia jauholaatuja yhdistämällä leivonnaisen rakenne ja maku paranevat.
Gluteenittomat leivonnaiset
Gluteenittomien leivonnaisten ei tarvitse olla tylsiä tai leivonnan vaikeaa. Kun käytössä on hyvä ohje, syntyy pullista, leivistä ja kakuista helposti herkulliset versiot gluteenittomasti.