Tunnelmallinen juhannussauna

Tunnelmallinen juhannussauna

Suomalaiseen juhannusperinteeseen kuuluu erottamattomasti sauna. Keskikesän juhlan kohokohta on juhannuskoivuin ja lehvin koristeltu parvi.

Saunat lämpenevät keskikesän juhlan aikaan niin kodeissa, mökeillä kuin kaupungeissakin. Jos omaa saunaa ei löydy, useissa kaupungeissa kuten Helsingissä ja Tampereella pääsee saunomaan porukalla yöttömän yön makoisissa löylyissä.

Vihta juhannussaunaan

Juhannussauna on kaikkia aisteja hellivä ja tunnelmallinen. Saunan koristelemiseen kauniiksi kiinnitetään erityistä huomiota juhannuksena ja saunahetken jälkeen voi iltaa jatkaa vaikkapa erilaisilla juhannustaioilla.

Saunavihta kruunaa yöttömän yön saunomisen. Vihdan tai vastan lempeä tuoksu luo omalta osaltaan tunnelmaa saunaan. Koivuvihdan voi tehdä perinteisin menetelmin itse, jos saatavilla on koivun oksia. Vihtoja myydään myös K-ruokakaupassasi. Saunavastaa voi käyttää useammankin kerran, kun sen kuivattaa uudelleen välillä.

Juhannussauna alakuva

Juhannussaunan koristelu

Juhannuksen säästä riippumatta saunan lämpöön voi aina luottaa! Mittumaaria valmistellessa voi harjoitella juhannusrunoja ja koristella saunan mielensä mukaan. Sauna pestään huolellisesti juhannusjuhlaa varten. Mökkisaunassa kunnioitetaan perinteitä ja se usein jätetään sellaiseksi, kuin se on. Uudemmissa saunoissa voi olla värikkäitä tekstiileitä ja modernimpaa spa-tunnelmaa.

Saunavihdan tai savusaunan tuoksua saa kotisaunaan luotua kätevästi saunatuoksuilla. Lisää 2-6 tippaa saunatuoksua löylykauhalliseen vettä, heitä kiukaalle ja nauti tuoksuvista saunahetkistä. Yöttömän yön pehmeä valo on eittämättä paras sisustuselementti, mutta jos saunaasi ei tulvi valoa, kynttilän valo luo lämpimän juhlan tunnun.

Juhannuksena saunotaan ajan kanssa, joten parasta onkin pitkään kestävä saunahetki kauniisti koristellussa saunassa. Muita juhannusperinteitä jaksaa saunan jälkeen puhdistuneena jatkaa aamunkoittoon asti.

Kuumaan saunaan kylmää juomaa

Mitä juhannussauna olisikaan ilman kylmää juomaa ja raikkaita makuja. Koska pitkä saunominen hikoiluttaa nesteitä ja hivenaineita ulos kehosta, on erityisen tärkeää muistaa juoda vettä. Veden lisäksi saunaan sopii erinomaisesti myös muut kylmät juomat kuten oluet, siiderit ja erilaiset alkoholittomat juomat. Hyvien juomien avulla juhannussaunasta tulee kokonaisvaltainen elämys. Kokosimme alle parhaat vinkit saunajuomista vuosimallia 2022:

Oluet: Täältä raikkaimmat uutuusoluet

Alkoholittomat juomat: Parhaat alkoholittomat herkut

Siiderit: Raikkaan kuplivat siiderit