Hiivaton leivonta

Hiivaton leivonta

Päivitetty 23.3.2020

Hiiva on loppu eikä kuivahiivaakaan ole kaapissa? Teeleivät, skonssit, rieskat ja näkkärit onnistuvat ilman hiivaa ja valmistuvat nopeasti. Jos aikaa on enemmän, kannattaa perehtyä juurileivonnan saloihin.

Leivinjauheella kohotetut pikaleivonnaiset kannattaa herkutella tuoreina, sillä ne ovat parhaimmillaan heti lämpiminä. Sen sijaan näkkileivät säilyvät pitkään hyvinä, kun säilytät ne ilmatiiviissä rasiassa.

Ei kannata unohtaa myöskään pannukakkuja!

Teeleivät ja skonssit

Teeleivät ja skonssit ovat pikaleivonnaisia, jotka kohotetaan useimmiten leivinjauheella. Teeleipien leipominen on helppoa ja nopeaa.

Raejuustoskonssit kuvitus Kuvassa: Raejuustoskonssit

Rieskat

Rieskat ovat vastustamattoman meheviä. Rieskoihin voit käyttää erilaisia juuressoseita ja -raasteita. Rieskojen pohjaksi sopii myös perunamuusijauhe, eilisen perunamuusin tähteet. Myös erilaiset jauhot, hiutaleet ja leseet tuovat rieskoihin vaihtelua. Oletko maistanut ihanaa perinteistä ohraryyneistä valmistettua ryynirieskaa?

Kaurarieskat kuvitus Kuvassa: Kaurarieskat

Näkkileivät

Itse tehty näkkäri onnisuu mainiosti ilman hiivaa tai leivinjauhetta. Näkkäriä kannattaa tehdä kerralla isompi annos, sillä se säilyy hyvin ja on koukuttavan herkullista.

Porkkana-siemennäkkäri kuvitus Kuvassa: Porkkana-siemennäkkäri

Sämpylät ja leivät ilman hiivaa

Juurileipä

Jos on aikaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla leipoa juurileipää alusta alkaen itse. Juurileipään et tarvitse hiivaa. Itse tehty juurileipä on kaiken vaivan arvoinen! Tarkemmat ohjeet hapanjuuren valmistukseen löydät täältä ja ruisleipäjuuren valmistukseen täältä.

hiivaton leivonta kuvitus Kuvassa: Gluteeniton siemenleipä / Ruisleipä hapanjuuresta