Libanonin ruokaherkut

Libanonin ruokaherkut

Päivitetty 13.8.2021

Lähi-idän libanonilainen keittiö koostuu raikkaista ja aromikkaista mauista. Erityisesti pienistä alkupala-annoksista koottava meze-lautanen kuuluu olennaisesti libanonilaiseen ruokakulttuuriin. Ehkä tunnet jo hummuksen ja falafelit, mutta miltä kuulostaisi baba ganoush tai tabbouleh?

Ruoka on libanonilaisille tärkeä asia: ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, ja siihen panostetaan niin arkena kuin juhlassakin. Ruoka on tuoretta, yksinkertaista ja herkullista. Libanonilaisen keittiön tärkeimpiin raaka-aineisiin lukeutuvat kikherneet, tahini, tuoreet yrtit, sumakki, valkosipuli, sitruuna ja za´taar-mausteseos. Niistä valmistuvat maittavien ruokien lisäksi erilaiset dipit ja tahnat, jotka ovat keskeinen osa libanonilaista ruokakulttuuria.

Alkupala eli meze

Libanonilainen alkupalapöytä koostuu useista pienistä meze-annoksista. Tapaksista ja antipastoista poiketen Lähi-Idän meze on usein niin ruokaisa, että jo pelkästään niiden avulla voi saada mahansa täyteen. Meze koostuu yleensä erilaisita dippitahnoista, kasviksista, leivästä, falafeleista, salaateista, halloumista ja oliiveista, mutta mukana voi olla lihaakin.

mezelautanen kuvitus Kuvassa: Meze-lautanen

Herkulliset tahnat

Libanonilainen keittiö on tunnettu herkullisista tahnoista ja dippikastikkeista, jotka sopivat mainiosti niin leivän päälle kuin lisäkkeeksikin, ja niitä on myös helppo varioida. Tahnoja tarjoillaan usein meze-lautasella, mutta ne sopivat hyvin monien muidenkin herkkujen kaveriksi. Itse tehty hummus on kokeilemisen arvoinen, mutta jos haluat oikaista, voit ostaa sen valmiina myös lähimmästä K-kaupastasi.

hummusplatter kuvitus Kuvassa: Grillatut porkkanat ja hummus

Raikasta ja ravitsevaa

Alkupalojen ja tahnojen lisäksi libanonilaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti ruokaisat salaatit, kuten tabbouleh. Salaatit sisältävät kasvisten ja yrttien lisäksi usein viljoja, eli coucousia tai bulguria. Salaattien ohella pääruokana maistuvat falafelit eli kikhenrepyörykät, pitaleipä ja flatbread. Kasvisten, palkokasvien ja viljojen lisäksi Libanonissa syödään myös lihaa, erityisesti lammasta.

karitsaflatbread kuvitus Kuvassa: Karitsaflatbread

Jotain makeaa?

Baklava on Lähi-idän makea herkku, joka valmistetaan filotaikinasta, pähkinöistä ja hunajasta – voita ja sokeria säästelemättä. Se vie takuulla makeannälän aterian päätteekis, ja sopii myös kahvipöytään. Somat baklavakupit on helppo valmistaa muffinivuokaan. Hieman kevyempi jälkiruoka valmistuu makeasta labnehista ja minttumarinoidusta pomelosta.

baklava kuvitus Kuvassa: Baklava