Libanonin ruokaherkut
Päivitetty 13.8.2021Lähi-idän libanonilainen keittiö koostuu raikkaista ja aromikkaista mauista. Erityisesti pienistä alkupala-annoksista koottava meze-lautanen kuuluu olennaisesti libanonilaiseen ruokakulttuuriin. Ehkä tunnet jo hummuksen ja falafelit, mutta miltä kuulostaisi baba ganoush tai tabbouleh?
Ruoka on libanonilaisille tärkeä asia: ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, ja siihen panostetaan niin arkena kuin juhlassakin. Ruoka on tuoretta, yksinkertaista ja herkullista. Libanonilaisen keittiön tärkeimpiin raaka-aineisiin lukeutuvat kikherneet, tahini, tuoreet yrtit, sumakki, valkosipuli, sitruuna ja za´taar-mausteseos. Niistä valmistuvat maittavien ruokien lisäksi erilaiset dipit ja tahnat, jotka ovat keskeinen osa libanonilaista ruokakulttuuria.
Alkupala eli meze
Libanonilainen alkupalapöytä koostuu useista pienistä meze-annoksista. Tapaksista ja antipastoista poiketen Lähi-Idän meze on usein niin ruokaisa, että jo pelkästään niiden avulla voi saada mahansa täyteen. Meze koostuu yleensä erilaisita dippitahnoista, kasviksista, leivästä, falafeleista, salaateista, halloumista ja oliiveista, mutta mukana voi olla lihaakin.
Kuvassa: Meze-lautanen
Herkulliset tahnat
Libanonilainen keittiö on tunnettu herkullisista tahnoista ja dippikastikkeista, jotka sopivat mainiosti niin leivän päälle kuin lisäkkeeksikin, ja niitä on myös helppo varioida. Tahnoja tarjoillaan usein meze-lautasella, mutta ne sopivat hyvin monien muidenkin herkkujen kaveriksi. Itse tehty hummus on kokeilemisen arvoinen, mutta jos haluat oikaista, voit ostaa sen valmiina myös lähimmästä K-kaupastasi.
Kuvassa: Grillatut porkkanat ja hummus
Raikasta ja ravitsevaa
Alkupalojen ja tahnojen lisäksi libanonilaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti ruokaisat salaatit, kuten tabbouleh. Salaatit sisältävät kasvisten ja yrttien lisäksi usein viljoja, eli coucousia tai bulguria. Salaattien ohella pääruokana maistuvat falafelit eli kikhenrepyörykät, pitaleipä ja flatbread. Kasvisten, palkokasvien ja viljojen lisäksi Libanonissa syödään myös lihaa, erityisesti lammasta.
- Karitsaflatbread
- Falafelsalaatti
- Kikherne-couscoussalaatti
- Kukkakaalitabbouleh
- Lammaspitaleivät
- Nopea kanacouscous
Kuvassa: Karitsaflatbread
Jotain makeaa?
Baklava on Lähi-idän makea herkku, joka valmistetaan filotaikinasta, pähkinöistä ja hunajasta – voita ja sokeria säästelemättä. Se vie takuulla makeannälän aterian päätteekis, ja sopii myös kahvipöytään. Somat baklavakupit on helppo valmistaa muffinivuokaan. Hieman kevyempi jälkiruoka valmistuu makeasta labnehista ja minttumarinoidusta pomelosta.
Kuvassa: Baklava