Vegaaninen leivonta

Vegaaninen leivonta

Päivitetty 12.12.2023

Tutut klassikkoleivonnaiset kuten juustokakut, pullat ja täytekakut onnistuvat helposti myös vegaanisina. Nappaa alta vinkit iki-ihaniin vegaanisiin leivonnaisiin, jotka maistuvat kaikille!

Vegaaniseen leivontaan löytyy nykyään niin monipuolisesti vaihtoehtoja, ettei jauhopeukalo mene leipoessa suuhun. Erilaiset kasvimaidot, vaahtoutuvat kasvipohjaiset kermat, tuorejuuston kaltaiset valmisteet ja juustokakkujen hyydyttämiseen tarkoitetut vegaaniset valmisteet ovat valloittaneet ruokakauppojen hyllyt, tehden vegaanisesta leivonnasta helppoa.

Helpoiten muokkaat tavallisesta reseptistä vegaanisen korvaamalla kananmunan, liivatteen ja maitotuotteet kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. Sivuiltamme löydät kätevät ohjeet niin kananmunan korvaamiselle kuin leivonnalle ilman liivatetta! Kananmunan voi leivonnassa korvata esimerkiksi erilaisilla hedelmäsoseilla kuten banaanilla, soijajogurtilla tai pienellä määrällä silken tofua. Pullataikinassa sitkoa on jo luonnostaan, joten kananmunaa taikina ei erikseen kaipaa.

Myös soija- ja kaurapohjaisia valmisteita maitotuotteita korvaamaan löytyy K-ruokakauppojen kylmähyllystä yllin kyllin.

Tuhdit täytekakut

Vegaaniset kakut maistuvat takuulla vegaanien lisäksi sekasyöjille! Jos haluat tehdä kakun alusta alkaen itse, perinteinen mehevä munaton ja maidoton kakkupohja sopii jokaisen kakun pohjaksi. Valitse kahvipöytään puolestaan vegaaninen suklaakakku, joka valmistuu helposti ja on mahtavan mehevä. Vegaaninen täytekakku sopii juhlaan kuin juhlaan ja sen sisältä löytyy ihana kinuski-kuningatartäyte.

Kokeile näitä:

vegaaninen suklaakakku 680x300 Kuvassa: Vegaaninen suklaakakku

Samettiset juustokakut

Voiko joku hullu olla tykkäämättä juustokakusta? Liivatteen sijaan agar-agarilla hyydyttämällä juustokakusta saadaan myös vegaanille suunmukainen herkku. Agar-agarilla hyydyttäessä on tärkeää annostella hyydyttämisaine tarkasti ja sekoittaa seos nopeasti muun täytteen joukkoon.

Vegaanisen juustokakun hyydyttämiseen voi käyttää myös vegegeeliä, jonka ansiosta kakusta tulee kauniisti leikkaantuva ja rakenteeltaan hyvä. Esimerkiksi mango ja kookos maistuvat ihanan pehmeiltä yhdessä ja limemehulla trooppinen raikkaus on taattu vegaanisessa mangojuustokakussa.

Kokeile näitä:

Vegaaninen mangojuustokakku 680 Kuvassa: Vegaaninen mangojuustokakku

Pullapajan apajat

Pullan voi valmistaa erilaisiin kasvipohjaisiin juomiin kuten manteli-, soija- tai kaurajuomaan. Kananmunaa ei myöskään näihin pullataikinoihin tarvita, sillä taikinan sitko pitää huolen oikeasta koostumuksesta. Leivo kardemummaiset korvapuustit ja nauti vaikka kylmän kauramaitolasillisen kanssa. Jos oikaisu houkuttaa enemmän käsien laittaminen taikinaan, paista uunissa vegaaniset, esipaistetut Pirkka vehnäpullat.

Kokeile näitä:

Vegaaniset korvapuustit 680 Kuvassa: Vegaaniset korvapuustit

Muut vegaaniset viettelykset

Ota seuraavalla kerralla kikherneistä kokatessasi purkin liemi talteen, sillä siitä valmistuu taivaallisia vegaanisia marenkeja. Marenkipohjainen pavlova on juhlava, mutta kevyt jälkiruokavaihtoehto. Pikkumunkit kuuluvat perinteisesti vappuun, mutta mikään ei estä tekemästä mangoisella täytteellä mehevöitettyjä vegaanisia munkkeja myös muulloin.

Kokeile näitä:

Vegaaninen brownie 2023 (680 x 298) Kuvassa: Vegaaninen brownie

Tilaa ainekset helposti verkkokaupasta!