Vegaaninen leivonta

Vegaaninen leivonta

Tutut klassikkoleivonnaiset kuten juustokakut, pullat ja täytekakut onnistuvat helposti myös vegaanisina. Nappaa alta vinkit iki-ihaniin veganisiin leivonnaisiin, jotka maistuvat kaikille!

Vegaaniseen leivontaan löytyy nykyään niin monipuolisesti vaihtoehtoja, ettei jauhopeukalo mene leipoessa suuhun. Erilaiset kasvimaidot, vaahtoutuvat kasvipohjaiset kermat, tuorejuuston kaltaiset valmisteet ja juustokakkujen hyydyttämiseen tarkoitetut vegaaniset valmisteet ovat valloittaneet ruokakauppojen hyllyt, tehden vegaanisesta leivonnasta helppoa.

Kananmunan voi leivonnassa korvata erilaisilla hedelmäsoseilla kuten banaanilla, soijajogurtilla tai pienellä määrällä silken tofua. Pullataikinassa sitkoa on jo luonnostaan, joten kananmunaa taikina ei erikseen kaipaa.

Tuhdit täytekakut

Vegaaninen suklaakakku kätkee sisälleen jämäkän täyteläisen suklaamoussetäytteen, josta löytyy runsaasti maidotonta tummaa suklaata. Kakku kruunataan pehmeällä kauravispipilvellä, joka näyttää tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla koristeltuna kesäiseltä kukkakedolta. Turhaan teet erikseen vegaanisen ja perinteisen suklaakakun, sillä tämä kakku maistuu takuuvarmasti kaikille suklaan perään kuolaaville.

Kokeile näitä:

vegaaninen suklaakakku 680x300 Kuvassa: Vegaaninen suklaakakku

Samettiset juustokakut

Voiko joku hullu olla tykkäämättä juustokakusta? Liivatteen sijaan agar-agarilla hyydyttämällä juustokakusta saadaan myös vegaanille suunmukainen herkku. Agar-agarilla hyydyttäessä on tärkeää annostella hyydyttämisaine tarkasti ja sekoittaa seos nopeasti muun täytteen joukkoon nopeasti.

Vegaanisen juustokakun hyydyttämiseen voi käyttää myös vegegeeliä, jonka ansiosta kakusta tulee kauniisti leikkaantuva ja rakenteeltaan hyvä. Mango ja kookos maistuvat ihanan pehmeiltä yhdessä ja limemehulla trooppinen raikkaus on taattu vegaanisessa mangojuustokakussa

Kokeile näitä:

Vegaaninen mangojuustokakku 680 Kuvassa: Vegaaninen mangojuustokakku

Pullapajan apajat

Pullan voi valmistaa erilaisiin kasvipohjaisiin juomiin kuten manteli-, soija- tai kaurajuomaan. Kananmunaa ei myöskään näihin pullataikinoihin tarvita, sillä taikinan sitko pitää huolen oikeasta koostumuksesta. Leivo kardemummaiset korvapuustit ja nauti vaikka kylmän kauramaitolasillisen kanssa. Jos oikaisu houkuttaa enemmän käsien laittaminen taikinaan, paista uunissa vegaaniset, esipaistetut Pirkka vehnäpullat.

Kokeile näitä:

Vegaaniset korvapuustit 680 Kuvassa: Vegaaniset korvapuustit

Muut vegaaniset viettelykset

Ota seuraavalla kerralla kikherneistä kokatessasi purkin liemi talteen, sillä siitä valmistuu taivaallisia vegaanisia marenkeja. Marenkipohjainen pavlova on juhlava, mutta kevyt jälkiruokavaihtoehto. Pikkumunkit kuuluvat perinteisesti vappuun, mutta mikään ei estä tekemästä mangoisella täytteellä mehevöitettyjä vegaanisia munkkeja myös muulloin.

Kokeile näitä: