Ruokajuomat
Olut ruokajuomana

Olut ruokajuomana

Erilaiset oluet ovat olleet nosteessa jo muutaman vuoden, ja nautiskelun lisäksi ne sopivat erinomaisesti myös ruokajuomiksi. Katso vinkkimme täydellisten makuyhdistelmien rakentamiseen!

Vehnäolut

Vehnäolut on hedelmäinen pintahiivaolut. Sen väri vaihtelee vaaleankeltaisesta meripihkanruskeaan. Maussa on muun muassa sitrushedelmiä, mausteisuutta ja vaniljaa.

Vehnäoluet ovat kevyiden ruokien kavereita, ja niiden aromit pääsevät oikeuksiinsa järvikalan, kermaisten keittojen sekä salaattien parina. Tummempi Prykmasterin savuvehnä sopii erinomaisesti myös savukalan kyytipojaksi sekä kevyempänä vaihtoehtona kinkun kanssa.

Sesongit: kesän grillaus sekä juhannuksen kalaruoat ja alkupalat, kevään juhlat, joulu

Vehnäoluita:

 • Paulaner Hefe-Weissbier 4,6% 0,5l, saksalainen vehnäolut
 • Kronenbourg K1664 Blanc 4,5% 0,33l, ranskalainen vehnäolut
 • Prykmestar SavuVehnä 4,5% 0,5l, kotimaisen pienpanimon savuvehnäolut

vehnaoluet350x350

Vaalea lager

Vaalea lager on kevyesti humaloitu ja miedosti maltainen pohjahiivaolut. Se on maailman suosituin oluttyyppi ja meidän suomalaistenkin kestosuosikki.

Vaalea lager on oivallinen seuralainen monentyyppiselle ruoalle. Erityisen kotonaan se on broilerin, pizzan ja suolaisten piirakoiden kanssa, ja hauska valinta myös trendikkään pubiruoan parina. Limen kera tarjottava meksikolaistyylinen vaalea lager sopii texmex-ruoan ja tulisten makujen kaveriksi. Joulun alkuruokien, kalapöydän ja laatikoiden kanssa vaalea lager on takuuvarma vaihtoehto.

Sesongit: läpi vuoden, erityisesti kesän grillaus ja joulu

Vaaleita lagereita:

 • Sandels, Karhu, Olvi, Koff, kotimaisia suodatettuja lagereita
 • Karhu Raaka, suodattamaton maukkaampi lager
 • Koff American Lager, amerikkalaistyylinen voimakkaammin humaloitu lager
 • Pirkka Olé 4,6% 0,33l, meksikolaistyylinen vaalea lager

vaalealager840x330

Tumma lager

Tumma lager on väriltään punertavan ruskeaa ja maultaan paahteista, myös kahvin ja suklaan aromit voivat erottua tumman lagerin maussa.

Aromikas tumma lager mielletään erityisesti pimeiden vuodenaikojen juomaksi, ja sointuukin erinomaisesti yhteen niin syksyn liharuokien kuin joulukinkunkin kanssa. Pehmeä, maltainen tumma lager on varma valinta maukkaiden sieniruokien kera. Kesän grillijuhlissa se on otollinen pari maukkaille pihveille ja muille lihoille, etenkin naudanlihalle.

Sesongit: kesän grillaus, syksy ja joulu

Tummia lagereita:

 • Velkopopovicky Kozel dark 3,8% 0,5l, tsekkiläinen tumma lager
 • Marsalkka tumma luomu 4,6% 0,5l, kotimainen pienpanimo-olut

tummalager

Ale

Ale on yleisnimitys pintahiivaoluiden ryhmälle, jotka ovat tyypillisesti otollisia kumppaneita grilliruoille ja paisteille. Kesän hittiruokien, grillattujen kasvisten ja hedelmien kanssa ne toimivat loistavasti. Myös mausteinen grilliruoka, hampurilaiset ja yrttimarinoitu kana sopivat alen makupareiksi.

Pale Ale -oluet ovat olutpiireissä hitti. Pale Aleja on monia sortteja, mutta tyypillisesti niiden maku on katkera ja sitruksinen.

IPA eli Indian Pale Ale on usein kuparinvärinen, aromeiltaan kukkainen ja sitrusmainen ja maultaan hedelmäinen ja raikas. Vahvasti humaloitu IPA leikkaa aasialaisten tai muiden reilusti maustettujen ruokien poltetta tehden kokonaisuudesta tasapainoisen.

APA eli American Pale Ale on aromeiltaan sitrusmainen ja hieman havuinen, maultaan taas hedelmäinen ja raikas. Sen makumaailma leikkaa hyvin ruoan rasvaisuuden kanssa. Juomien karamellisuus taas toimii hyvin grilliruoan suolaisuuden kanssa.

Täyteläisiä Red ja Amber Alea kannattaa kokeilla makupariksi riistaruokien avecina, sekä pimenevien syysiltojen lihapatojen kylkeen.

Sesongit: kesä, grillaus, juhannus, syksy

Alet:

 • Pirkka Parhaat Amber Ale 4,7% 0,5l, kotimaisen pienpanimon valmistama Amber Ale
 • Stadin American Session IPA 4,% 0,5l, kotimainen session IPA
 • Malmgård Emmer Pale Ale 4,4% 0,5l, kotimaisen pienpanimon emmer –vehnällä pehmennetty Pale Ale
 • Pyynikin Ruby Jazz Ale 4,7% 0,5l, kotimaisen pienpanimon pihlajanmarjalla maustettu Red Ale

alet350x350

Pils

Pils eli pilsner on vahvemmin humaloitu kuin lager. Saksalainen pilsner on kullankeltaista, maku on kuivahko ja katkera. Tsekkiläisten pilsnereiden maussa on rasvaisempi tuntu.

Raikas ja rapsakan kuiva pils sopii korostamaan hyvien raaka-aineiden makua niitä peittämättä. Sitä kannattaa kokeilla erilaisten grillimakkaroiden sekä erityisesti äyriäisherkkujen kanssa. Kotimainen Keisari-pils on varma valinta rapujuhliin. Jouluisin vaalea pils sopii erityisen hyvin kalapöydän herkkujen kera tarjottavaksi.

Sesongit: Kesä, grillaus, rapujuhlat, joulun alkupalat

Pilsnereitä:

 • Pilsner Urquell, tsekkiläinen pils
 • Keisari Luomu Pils 4,5% 0,5l, kotimaisen pienpanimon pils
 • Kukko Pils olut 4,5% 0,5l, kotimaisen pienpanimon pils

pils350x400

Porter ja Stout

Portteri on brittiläinen tumma ja voimakkaan paahteinen pintahiivaolut. Sen maussa on kahvia, suklaata, ruisleipää ja mämmiä – suomalaisten ruokavalion perusmakuja siis. Stout sekoitetaan usein portteriin, koska sekin on tumma ja makumaailma samantapainen. Eron tekevät paahdetut tummat maltaat, jotka antavat stoutille paahteisen, lievästi palaneen makunsa.

Stout ja porter ovat omiaan pääsiäispöytään täydentämään lampaan ja karitsan makumaailmaa. Täyteläisiin syksyn pataruokiin ne sopivat loistavasti niin mukaan lorautettavaksi kuin kyytipojaksikin. Suklaajälkiruoan kanssa nautiskeltavaksi kannattaa ehdottomasti testata punaviinin sijaan samettista stoutia tai porteria!

Sesongit: pääsiäinen, syksy

Stout:

 • Guinness Draught 4,2% 0,44l. irlantilainen stout

guinness

Erikoisoluet: Inkivääriolut ja Saison

Raikas inkivääriolut on omiaan kesän seurustelujuomaksi kevyiden naposteltavien kylkeen. Pirteän makeahko, gluteeniton juoma toimii mainiosti myös etenkin aasialaistyyppisen ruoan kanssa sekä hedelmäisten jälkiruokien parina.

Suureen suosioon ponkaisseen saisonin tyyppi vaihtelee hieman valmistajan mukaan, mutta sille perinteiset piirteet – hedelmäisyys, raikkaus, maanläheisyys, ja pieni kirpeys – ovat aina mukana. Runsasaromiset, raikkaat saisonit tukevat ruokapöydässä aasialaisia makuja ja salaattien sekä kasvisten makumaailmaa, ja maistuvat erinomaiselta myös kanaruokien parina. Se toimii yllätyksellisenä vaihtoehtona joulunajan tai illanistujaisten juustolautasen kyytipoikana, leikaten sopivasti juustojen rasvaisuutta.

Erikoisoluet:

 • Fentimans & Hollows Ginger Beer 4% 0,33l, brittiläinen inkivääriolut
 • Paljas Saison 4,6% 0,33l, belgialaisen pienpanimon Saison olut

fentimans