IPA-oluet – mitä ne ovat?

IPA-oluet – mitä ne ovat?

IPA-oluet ovat kasvattaneet suosiotaan, mutta mitä ne oikein ovat? Lue lisää ja tutustu K-ruokakauppojen IPA-olutvalikoimiin.

Indian pale ale

Pale ale -oluet ovat väriltään vaaleita ja raikkaasti humaloituja oluita. IPA-oluet ovat vahvempia ja voimakkaammin humaloituja pale ale -oluita. IPA-oluet eli Indian pale ale -oluet olivat ensimmäisiä ulkomaanvientiin tarkoitettuja oluita. Nimensä mukaisesti niitä kuljetettiin Isosta-Britanniasta Intiaan jo 1700-luvulla. 

IPA-oluet ovat lähes poikkeuksetta olleet vahvempia, jopa 6-7% vahvuisia oluita. Päivittäistavarakauppojen hyllyistä löytyy niiden valikoimiin sallittuja, enintään 5,5% vahvuisia tai miedompia IPA-oluita.

IPA-oluet sopivat mainiosti ruokajuomaksi grilliruokien kanssa. Kokeile IPA-oluita myös sinihomejuuston kanssa!

IBU ja EBU kertovat oluen katkeruudesta

IBU- (International Bittering Units) ja EBU (European Bitterness Units) -arvo mittaa oluen katkeruutta, mitä korkeampi IBU- tai EBU-arvo, sitä katkerampaa olut pääsääntöisesti on. Siihen miten katkeralta olut maistuu, vaikuttaa myös maltaat ja suodattamattomuus.

Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että suodattamaton tumma olut ei maistu niin katkeralta kuin vaalea suodatettu olut, vaikka IBU- tai EBU-arvo olisi näissä oluissa sama. Perinteisen lager oluen katkeruusarvo on yleensä noin 12-18. IPA oluissa katkeruus arvo on noin 40:stä jopa 100:aan. IBU- ja EBU-asteikolla ei ole juurikaan eroa, osa suomalaisistakin panimoista käyttää IBU-asteikkoa ja osa EBU-asteikkoa.

IPA-oluet K-ruokakaupoissa

Olvi I.P.A. 4,7% 0,5l tlkOlvi_ipa

Olvin IPA olut on vahvasti humaloitu India pale ale olut. IPA on ensimmäinen pintahiivaolut Olvi Oyj:n historiassa.

Humalat: Mosaic, Galaxy, Comet, Saphir

EBU-arvo: 55

Mufloni IPA 4,5% 0,33l klp

Kuparinruskea, aromaattinen ja rapsakasti humaloitu kevyehkö kotimaisen Beer Hunter's-pienpanimon valmistama India Pale Ale. Valmistuksessa käytetyt perinteiset
amerikkalaiset humalalajikkeet tuovat oluen makuun runsaasti raikasta sitruksisuutta ja mäntyisyyttä.

Humalat: Centennial, Cascade, Columbus

IBU-arvo: 46

WESTcOASTSESSIONIPA

West Coast Session IPA 4,5% 0,33l plo

Stadin Panimon West Coast Session IPA-oluessa on amerikkalaisten humalten runsaan hedelmäinen aromi sekä tasapainoinen maltainen ja katkera maku. West Coast Session IPA on käsimäskätty, hopback- ja kuivahumaloitu pullokäyvä pintahiivaolut.

Humalat: useita jenkkihumalia, mm. Herkules ja Cascade

IBU-arvo: 50

Brewers special IPA 4,7% 0,33l tlk 

BrewersspesialipaSaimaan Juomatehtaan Brewer’s Special India Pale Ale on suodattamaton ja vaalea pintahiivaolut, jonka tuoksussa ja maussa on trooppisia aromeja ja sitrusta. Oluen keskitäyteläinen runko syntyy Pale Ale-, vehnä- ja Cara Pale -erikoismaltaista. Viisi englantilaista ja amerikkalaista eri humalalajiketta takaavat aromikkaan tuoksun. Rohkea katkerohumalien käyttö viimeistelee runsaan makunautinnon.

Humalat: First Gold, Admiral, Columbus, Chinook, Cascade

EBU-arvo: 45

Founders All Day IPA 4,7% 0,355l klpFoundersalldayipa

Kullanvärinen, kevyehkö India Pale Ale Yhdysvalloista Founders-panimolta. Aromeissa greippiä, trooppista hedelmäisyyttä ja mäntyisyyttä. Maussa aavistus karamellisuutta, kevyttä maltaisuutta, rapeaa humalaista katkeruutta sitruksisilla vivahteilla.

IBU-arvo: 42

Pyynikin KauppaIPA 4,7% 0,33l klp

Tamperelaisen Pyynikin Käsityöläispanimon KauppaIPA on vaalea, raikas ja hedelmäinen pintahiivaolut. Oluessa mukana häivähdys Amerikkaa.

Humalat: East Kent Golding, Target, Amarillo, Cascade, Citra

EBU-arvo: 55

Oppigårds Everyday IPA 4,6% 0,33l klpOppigordsipa

Ruotsalaisen Oppigårds-pienpanimon kevyt IPA, jossa on maltillinen mutta maukas humalointi. Raikas, napakan katkera maku, jossa aavistus karamellimaista makeutta,
hedelmäisyyttä ja ruohoisia vivahteita.

Humalat: Amarillo, Columbus, Citra, Simcoe

IBU-arvo: 70

Williams Caesar IPA 4,1% 0,5l klp

CAESARAUGUSTUSIPA

Skotlantilaisen pienpanimon lager ja IPA oluen hybridissä yhdistyy lager oluen puhdas sekä raikas maku IPA oluelle tyypilliseen katkeraan, mutta tasapainoiseen jälkimakuun

Humalat: Nelson Sauvin, Amarillo, Styrian, Cascade

IBU-arvo: 33

Lue lisää