Sitruuna-valkosipulilihapullat 2023 (1440 x 550)

Näin säästät ruokakuluissa – katso 10 vinkkiä

Julkaistu 17.10.2024

Haluatko ryhtyä penninvenyttäjäksi ja säästää ruokaostoksissa? Olet sitten yksin asuva tai on sinulla ruokittavanasi kokonainen lapsiperhe, kauppalaskun kutistamisen salaisuus on simppeli: suunnittele ennakolta, suosi kauden kasviksia ja käytä kaikki mitä ostat. Nappaa tästä parhaat säästövinkit ja edulliset reseptivinkit, joilla saat ruokakustannuksia pienemmiksi.

1. Hyödynnä tarjoukset

Esimerkiksi kun jauheliha on edullista, osta sitä reilusti ja pakasta tulevaa käyttöä varten. Jos ehdit, voit kokata valmiita ruokia pakkaseen. Jauhelihasta kokkaat lukemattomia erilaisia ruokia, jotka parhaimmillaan ovat todella edullisia.

Myös ruokakauppojen punalaputetut tuotteet ovat hyvä keino säästää ja ne kiinnostavatkin entistä useampaa ruoanlaittajaa. Samalla punalaputettujen tuotteiden osto vähentää ruokahävikkiä! Punalaputettujen tuotteiden bongaaminen saa myös kokeilemaan uusia tuotteita. Eniten punalaputettuna myydään kappalemääräisesti leipää, valmisruokia, lihatuotteita, jogurtteja, vanukkaita ja maitovalmisteita. Osta siis punalaputettuja tuotteita ja ehkä löydät uusia suosikkeja!

2. Tunne ruokakaappisi – kuiva, kylmä ja jäinen!

Kurkista säännöllisesti jääkaapin ja kuivamuonakaappien perukoille sekä pakastimeen. On silkkaa tuhlausta päästää säilykkeitä tai pakasteita vanhaksi. Pakasteiden aarteet ovat todellinen arjen pelastus. Katso vinkit pakasteiden hyödyntämiseen täältä!

Pakastimesta löytyvästä seistä ja kuivakaapin korppujauhopussin jämästä valmistuu maukas kuorrutettu uunisei siinä missä katkarapupussin voit upottaa vaikkapa raikkaaseen katkaraputäytteeseen.

3. Käytä runsaasti kasviksia ja juureksia

Juurekset, perunat ja sesongissa olevat kasvikset ovat edullisia. Hyödynnä laajalti erilaisia kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä ja opettele valmistamaan myös uusia, herkullisia kasvisruokia. Kokeile vaikka helppoja uunijuureksia, kaalilaatikkoa tai paahdettua paprika-bataattikeittoa. Muista myös edulliset kasviproteiinit: linssit, herneet ja rouheet.

4. Leivo itse leivät, kakut ja pullat

Leivän leivontaan et tarvitse mitään kallista, vain jauhoja, öljyä, hiivaa ja hippusen suolaa. Lisäksi leipominen on ihanan terapeuttista. Aloita leipominen vaikka pataleivästä, sitä ei tarvitse edes vaivata. Käytä ylimääräinen maitorahka rahkasämpylöihin ja porkkanat porkkanasämpylöihin. Erilaiset siemenleivät ja näkkärit ovat myös suosittuja, kokeile vaikka helppoa porkkana-siemennäkkäriä.

Leipomalla itse myös makeat leivonnaiset on mahdollista säästää reilusti. Herkullisten leivonnaisten lisäksi korvapuustien, pullien, piirakoiden ja kakkujen leipominen tuo hurmaavan tuoksun.

5. Kokkaa tähteistä

Ota ”nyhjää tyhjästä” -kokkaus innostavaksi haasteeksi! Täytettyyn munakkaaseen ja pyttipannuun voi tunnetusti upottaa melkein mitä vain. Kokeile vaikka lohipyttipannua. Kun vihanneslokerossa alkaa näyttää nuutuneelta, heitä juurekset kattilaan ja keitä kasvissosekeitto. Jos jääkaappiin alkaa kertyä juustonkannikoita, on lämpimien voileipien aika.

Katso lisää vinkkejä muun muassa ylijääneiden perunoiden, puuron sekä leivän hyödyntämiseen täältä.

Lue myös 26 vinkkiä ruokahävikin hallintaan!

Upotettu kuva

Munakas on mitä parhain ruoka, jossa hyödyntää kaappien hävikkikasvikset ja -vihannekset. Seuraavalla kerralla kun löydät kaapistasi jo unohtuneita kasviksia, edellispäivän kalaa tai juuston rippeitä, tee niistä hävikkimunakas.

6. Opettele maustamaan

Luova mausteiden käyttäjä saa arkisistakin raaka-aineista ihania uusia makuelämyksiä. Kokeile esimerkiksi kasvispyöryköitä harissalla maustetussa tomaattikastikkeessa, pestolla maustettua kanapastaa tai ihania valkosipulilla ja yrteillä maustettuja papuja.

Erilaiset yrtit ja chilit tekevät ruoasta entistä maukkaampaa. Katso vinkkejä myös lihan maustamiseen.

7. Suosi sesongin kasviksia ja vihanneksia

Kun ostat kasvikset, vihannekset ja hedelmät sesongin mukaan, kulut eivät karkaa käsistä ja sinun tulee syötyä monipuolisesti. Mikä parasta, sesongin aikana kasvikset ovat parhaimmillaan!

Upotettu kuva

Lisää sesongin kasviksia monipuolisesti niin arkiruokiin kuin leivontaan. Kokeile esimerkiksi parsasesongin aikana kuvassa olevaa ihanaa pestokanapeltiä, johon parsa tuo ihanan makuvivahteen.

Alkuvuodesta kannattaa popsia mehukkaita sitrushedelmiä sekä lehtikaalia. Keväällä maistuu parsa ja kesällä nektariinit, nippuvihannekset ja kesäkurpitsa.

Katso tästä koko vuoden sesonkikalenteri eri hedelmistä ja vihanneksista!

8. Mene metsään

Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös luonnon ilmaisia tarjoiluja. Marjat, sienet ja villiyrtit odottava poimijaansa lähimetsässä. Lue lisää alta:

9. Syö ennen kauppareissua ja hyödynnä verkkokauppaa

Älä mene ruokakauppaan nälkäisenä. Maha kurnien on vaikea ohittaa turhat houkutukset.

Säästät eniten niin aikaa kuin rahaa, kun noudat ostokset valmiina tai tilaat ne kotiovelle. Tällä tavalla välttyy parhaiten kaupasta helposti mukaan tarttuvilta heräteostoksilta.

Kaikista helpoimmalla pääset, kun tilaat ruoat Woltin kuljetuksella nopeasti K-Marketeista tai K-Supermarketeista tai K-Ruoka-verkkokaupasta!

Lue lisää

10. Tee kauppalista

Vanha viisaus on, että viikon ruoat kannattaa suunnitella etukäteen ja koota kauppalista tarpeiden mukaan. Muista myös tarkistaa ennen kauppaan lähtöä, mitä kaapeissa on valmiina.

VINKKI! Kätevä apuri ostoksilla on myös K-Ruoka-mobiilisovelluksen älykäs ostoslista ja henkilökohtaiset edut.

Uutuuksia arkeen ihan pirkkahintaan!

Lisää ideoita arkiruokailuun