Kesän 2018 grillaustrendit

Kesän 2018 grillaustrendit

Grillikauden trendeissä näkyy sekä villityksiä maailmalta että perinteisten grilliherkkujen paluu grilliritilöille. Kun yhdistelet eri trendejä, olet todellinen edelläkävijä!

Burgerit kotigrillissä

Enää on turha suunnata hampurilaisravintolaan, kun kotigrillissä tulos on paljon maukkaampi! Täytteet eivät suinkaan rajoitu jauhelihapihviin ja jääsalaattiin, vaan hampurilaisen väliin voi sujauttaa niin ananasta kuin tonnikalapihvinkin, ihanista kastikkeista puhumattakaan.

Tavallinen hampurilaissämpylä vaihtuu trendiburgerissa briossiin ja perinteinen ketsuppi erilaisiin hillokkeisiin sekä aioliin. Lisääntyvän kasviproteiinivalikoiman edessä on helppo valita hampurilaisen väliin toisinaan vegevaihtoehto jauhelihapihvin sijaan.

Kokeile: Tonnikalahampurilaiset

tonnikalahampurilaiset-grillaustrendit

Maut maailmalta yhdistyvät

Maailma käy yhä pienemmäksi, ja samalla eri maanosien ja kulttuurien maut alkavat sulautua keskenään.

Niin kutsuttu fuusioruoka on meille tuttua jo monen vuoden ajalta ja nyt myös eri maiden grillaustavat ja savuiset maut kohtaavat. Kotoiset järvikalat sekä lähitilojen lihat saavat pintaansa maustetahnoja ja -kastikkeita jokaisesta maailman kolkasta, ja aterian lisäkkeinä maistuvat sulassa sovussa aasialaiset maustetahnat ja perinteiset uudet perunat.

Kokeile: Seesamiahvensalaatti ja inkiväärikastike

Seesamiahvensalaatti

Kotimaista kalaa

Suomalaisten luonnonkalojen suosio on kasvussa. Niitä ostetaan ja käytetään sekä kokonaisina että fileinä.

Koska kesäaikaan kokkaillaan mielellään ulkona, myös kalaa grillataan ja savustetaan paljon. Savustettavaksi sopivat parhaiten rasvaiset kalat kuten siika, silakka, muikku, lahna, lohi ja nieriä.

Kotimaisten luonnonkalojen lisäksi myös lohi on uudessa nousussa: erityisesti kotikokkaajia kiinnostavat helposti ja nopeasti valmistuvat valmiit lohimedaljongit ja fileepalat.

Kokeile: Savustettu lahna

Savustus trendi

Grillataan vegeä

Kasvisten vallankumous ja tiedostava kuluttaminen jatkuvat myös grillikaudella, eivätkä kasvisruoat ole enää mitäänsanomattomia lisäkkeitä Yhä useampi vaihtaa lihan ainakin silloin tällöin kasviksiin.

Ruotsalaisklassikko hasselbackan perunat on löydetty uudestaan, ja perunoita kokataan innokkaasti kaukomaita myöten. Eikä Hasselbackan tyyliä tarvitse jättää pelkkiin perunoihin - miltä kuulostaisi Hasselbackan kesäkurpitsa?

Kokeile: Misomunakoisot

Kasvistrendi

Savustus

Jo muutaman vuoden ajan savustus on ollut kasvava trendi grillauksessa. Savustaminen antaa ruoalle ainutlaatuisen aromin. Savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi, siika, silakka, muikku ja kirjolohi. Savustimeen sopivat kalan lisäksi juustot, kasvikset tai kokonainen kana.

Kokeile: Savustettu kana

Savustustrendi

Luulliset lihat ja possu

Edulliset luulliset lihat ovat grillaajien suosiossa. Suosituimpia grillattavia ovat erilaiset ribsit, perinteinen porsaan kassler tekee paluuta grilleihin. Ribsit valellaan mitä ihanimmilla barbeque-kastikkeilla, jotka saavat makunsa niin Coca-Colasta, savuaromista kuin bourbon-viskistäkin.

Kokeile: Glaseeratut ribsit

Ribsit trendi

Raakamakkarat

Raakamakkaroiden suosio on kasvussa. Ne tuovat vaihtelua grillimakkaroihin. Mausteiset raakamakkarat kaipaavat seurakseen vain uusia perunoita, ja kesäinen herkkuateria on valmis!

Raakamakkarat voi valmistaa joko itse, tai tarttua Pirkka Parhaat-kesäuutuuksiin: toukokuussa kauppoihin saataviin chorizo-, salsiccia- ja pekoniraakamakkaroihin! Ne voi kypsentää grillissä tai pannulla.

Kokeile: Pirkka Parhaat raakamakkarat

Raakamakkarat trendi

Itse tehdyt marinadit ja kuivamausteseokset

Itse tehdyt marinadit ja kuivamausteseokset eli rubit sytyttävät tänä kesänä monet grillihifistelijät liekkeihin. Rub eli kuivamausteseos hienonnetaan morttelissa ja hierotaan kypsennettävän lihan, kalan, kanan tai kasvisten pintaan. Jos maustat grillattavat ennen kypsennystä, ne pysyvät mehevämpinä. Voit maustaa grillattavat myös kypsennyksen jälkeen.

Kokeile: BBQ-rub tai sitruuna-yrtti-rub

Rub trendi

Kesän suosituimmat grillireseptit

  1. Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti
  2. BBQ-ribsit
  3. Hampurilaispihvit
  4. Pulled pork
  5. Grillivartaat

Sinua saattaisi kiinnostaa