K-Ruoka-lehden reseptit 5/2019
Päivitetty 6.8.2019Syksyllä innostutaan värikkäistä juureksista, haetaan ruokiin inspiraatiota metsästä ja järkätään rennot bileet, joissa irtokarkkikakku loistaa pääosassa.
Uudenlaista juureksista
Opi näkemään juurekset uusin silmin uusien reseptien avulla. Porkkana sopii sulostuttamaan värikästä piirakkaa, mutta myös seesamilla maustettuun raasteeseen. Kurpitsa sopii leivonnaisten mehevöittäjäksi ja kurpitsamokkapaloista ei tosiaan täyteläisyyttä puutu. Maa-artisokka löytyy syksyisen sosekeiton sijaan vaihteeksi maa-artisokkaohratosta.
Kalalle lisäkkeeksi sopii kermainen piparjuuri-palsternakkalaatikko. Kokeile perunamuusin sijaan tänä syksynä sellerimuusia pestokalkkunan ja rucolaöljyn kera. Juureksien upeat värit toimivat buffetissa tai lisäkkeenä sopivan väripläjäyksen tuomisessa lautasella. Testaa punajuurigraavattua lohta kalapöydässä, paahdettuja keltajuuria alkuruokana ja pikapikkelöityjä raitajuuria kala- tai liharuokien parina. Voissa karamellisoitunut mustajuuri komppaa täydellisesti suolaista sinihomejuustoa hienostuneessa salaatissa.
Metsän antimia
Syksyn tullessa arkiruokiin haetaan inspiraatiota metsästä. Suppilovahverosaaliin saat hyötykäyttöön leipomalla siitä pikaisesti valmiista piirakkapohjasta valmistuvaa suppilovahveropiirakkaa. Ronski Suomi-burgeri kootaan hirvipihveistä ja puolukkamajoneesista. Karpalo-kurpitsasalaatissa kaikki ainekset täydentävät toisiaan: karpalokastike tuo raikkautta, paistettu vuohenjuusto tuhtiutta ja lehtikaali napakan pohjan salaattiin.
Rentojen bileiden menu
Irtokarkkikakku sopii lasten synttäreistä aikuisten rentoihin bileisiin - kuka voisi katsoa poispäin kakusta, jonka koristeeksi on ladottu reilut puoli kiloa irttareita? Rentojen bileiden suolaisena syötävänä päästään nautiskelemaan nyhtökaurapiirakasta, joka valmistuu pellillä koko juhlapoppoolle. Kolmesta raaka-aineesta valmistuva pehmis on yksinkertainen valmistaa, mutta sitäkin herkullisempi. Hummus on ollut pinnalla jo pitkään, mutta nyt tulevat makeat hummukset. Kata pöytään uutta hittiä suklaahummusta ja tarjoa dippailtavaksi hedelmälohkoja sekä keksejä.