Mummolan rakkaimmat ruoat

Mummolan rakkaimmat ruoat

Millaisia makumuistoja sinulla on lapsuutesi mummolasta? Ehkäpä mieleesi nousee pihalla nautitut metsämansikkamaidot, saunan jälkeen syöty lihamureke, kotitekoiset karjalanpiirakat tai mummon mustikkapiirakka kylmän maitolasillisen kera. Palaa mummolan makuihin näiden reseptien avulla.

Perinteistä kotiruokaa, aidoista raaka-aineista

Mummolan kotiruokien mauissa oli sitä jotain erityistä, joka oli luonteenomaista juuri omille isovanhemmille. Liha- ja jauheliharuoat olivat monessa mummolassa suosittuja, usein keitettyjen perunoiden kanssa tarjottuna. Lihapullat mummin tapaan perunoiden ja ruskean kastikkeen kanssa tarjottuna ovat lohturuokaa parhaimmillaan. Jauhelihamureke tuo myös mieleen lapsuudesta tutut maut. Usealle nostalgiaruokaa on läskisoosi eli sianlihakastike. Lisäkkeenä saatettiin tarjota tilli- eli hölskytyskurkkuja.

Perinteinen lihakeitto ja lihapata vaativat harrasta hauduttelua, mutta lopputuloksena ovat mureat lihapalat. Makkarakastiketta tai nakkikastiketta otettiin mummolassa lounaalla santsiannos. Pinaattiletut tai nokkosletut syötiin itse keitellyn puolukkahillon kanssa.

lihapata

Voihin leivottuja pullia ja leipää juureen tehtynä

Mummolan leivonnaisissa käytettiin aitoa voita, eikä sen käytössä kitsasteltu. Voisilmäpullien täyteosa säästettiin viimeiseksi herkkupalaksi. Korvapuustit tarjottiin uunituoreina ja tarjottiin kylmän maitolasillisen kanssa. Mustikkasato taas upotettiin pellilliseen pullapohjaista mustikkapiirakkaa.

Kahvi nautittiin mummolassa vähintään keksin kanssa, esimerkiksi lusikkaleivät, kaneliässät tai Hanna-tädin kakut olivat monessa mummolassa suosiossa.

Mummolassa vieraillessa ovella tervehti usein tuoreen leivän tuoksu. Juureen leivottu ruisleipä tai sämpylät tuovat tutun tuoksun omaan keittiöön. Hapanjuuri tuo makuun syvyyttä hapanjuurispelttileivässä. Myös karjalanpiirakat kuuluvat mummolasta tuttuihin ruokaperinteisiin.

korvapuustit

Itse keitetyt mehut ja hillot

Mummolan kellarista löytyi varasto itse keitettyjä mehuja pihan omenista ja marjapuskista. Kuuma, mummon keittelemä mehu oli se paras ase vilustumista vastaan. Kokeile tehdä itse puolukkamehua tai raparperi-mansikkamehua. Omenamehua voi keitellä helposti myös kaupan omenista.

Mummon keittelemä mansikkahillo maistui erityisen hyvältä lettujen ja kermavaahdon kanssa. Kellarin hillokätköissä saattoi törmätä karviaishilloon, puolukkahilloon, mustikkahilloon tai omenahilloon. Mummin marjakiisselissä maistui pihan runsas marjasato.

omenamehu