Uunituore leipä

Uunituore leipä

Päivitetty 24.8.2023

Itse leivotun leivän huumaava tuoksu hurmaa yhden jos toisenkin. Sämpylät, rieskat, ruisleivät ja muut leipäherkut ovat mainioita kuidun lähteitä. Itse tehtyihin leipiin saa myös helposti käytettyä kaappeihin jääneitä aineksia, joten leipominen auttaa myös hävikin vähentämisessä! Kokosimme herkullisimmat leipäreseptit yhteen seuraavaa leivontahetkeäsi varten.

Sämpylöitä joka makuun

Onko mitään parempaa kuin tuore itse leivottu sämpylä voinokareella herkuteltuna? Sämpylät ovat helppoja pyöriteltäviä ja niihin saa helposti käytettyä vaikkapa edellisen päivän porkkanaraastetta tai jääkaappiin jäänyttä juustoa tuomaan mehevyyttä.

Porkkanasämpylät raasteesta 2023 (680x300) Kuvassa: Porkkanasämpylät raasteesta

Helpot ja nopeat rieskat

Herkulliset rieskat valmistuvat parhaimmillaan alle puolessa tunnissa! Rieskat eivät vaadi taikinan kohotteluja ja ne paistuvat uunissa nopeasti ohuen muotonsa ansiosta. Rieskoihin saa hyvin upotettua myös perunamuusin jämät tai kotipuutarhan ylimääräiset kesäkurpitsat.

Perunarieskat 680x297 Kuvassa: Perunarieskat

Padasta ja pelliltä

Leivät valmistuvat kätevästi myös padassa! Padassa kypsyessä leipä saa ihanan rapean kuoren ja herkullisen pehmeän sisuksen. Jos puolestaan kaipaat isomman määrän leipää, leivo kokonainen pellillinen lämmintä leipää. Ohuemmat peltileivät valmistuvat nopeasti uunissa.

Helppo peltileipä 680x300 Kuvassa: Helppo peltileipä

Ruista ranteeseen

Ruisleipä on oleellinen osa suomalaista ruokavaliota. Ruisleivän valmistaminen itse vaatii hieman sinnikyyttä, jos tekee ruisleivän juuren alusta alkaen itse. Nykyään on myös kaupoista saatavilla valmiita ruisleipäaineksia, joiden avulla ruisleivän valmistus onnistuu käden käänteessä!

Ruisleipä hapanjuuresta 2016 (680x300) Kuvassa: Ruisleipä hapanjuuresta

Vuokaleipiä

Valmista seuraavat leipäsi vuoassa! Leipävuoat ovat suorakaiteen muotoisia, ja vuoka pitää leipätaikinan hyvin kasassa. Tästä syystä vuokaleivät voivatkin olla hieman tiiviimpiä kuin muut leivät. Perinteinen vuokaleipä on saaristolaisleipä, joka sopii erityisesti kalapöytään.

Saaristolaisleipä 2023 (680x300) Kuvassa: Saaristolaisleipä

Nakerra näkkäriä

Näkkileipä on kaikille tuttu vähintään kouluruokailun ajoilta, mutta näkkäriä on helppo valmistaa myös itse. Näkkileivät ovat erityisen hyviä leipiä säilyvyyden kannalta, joten näkkärit voi valmistaa etukäteen säilöön pidemmälle aikavälille.

Helppo näkkileipä 2015 (680x300) Kuvassa: Helppo näkkileipä

Kansainvälisiä leipäherkkuja

Jos kaipaat jotain hieman erilaisempaa leipää, suuntaa katseesi maailmalle! Kansainvälisesti löytyy ihania meheviä leipiä, jotka ovat myös helppoja valmistaa. Italiasta tuttu focaccia on oliiviöljyn, merisuolan ja yrttien ansiosta herkullinen tarjottava myös juhlissa, englantilaiset skonssit puolestaan sopivat teepöytään. Kannattaa kokeilla myös aasialaisia leipiä, kuten naanleipää tai höyrytettyjä sämpylöitä.

Focaccia 2023 (680x300) Kuvassa: Focaccia

Ainekset itse leivottuihin leipiin kätevästi myös verkkokaupasta!