Uunituore leipä
Itse leivotun leivän huumaava tuoksu hurmaa yhden jos toisenkin. Sämpylät, rieskat, ruisleivät ja muut leipäherkut ovat mainioita kuidun lähteitä. Itse tehtyihin leipiin saa myös helposti käytettyä kaappeihin jääneitä aineksia, joten leipominen auttaa myös hävikin vähentämisessä! Kokosimme herkullisimmat leipäreseptit yhteen seuraavaa leivontahetkeäsi varten.
Sämpylöitä joka makuun
Onko mitään parempaa kuin tuore itse leivottu sämpylä voinokareella herkuteltuna? Sämpylät ovat helppoja pyöriteltäviä ja niihin saa helposti käytettyä vaikkapa edellisen päivän porkkanaraastetta tai jääkaappiin jäänyttä juustoa tuomaan mehevyyttä.
Kuvassa: Porkkanasämpylät raasteesta
Helpot ja nopeat rieskat
Herkulliset rieskat valmistuvat parhaimmillaan alle puolessa tunnissa! Rieskat eivät vaadi taikinan kohotteluja ja ne paistuvat uunissa nopeasti ohuen muotonsa ansiosta. Rieskoihin saa hyvin upotettua myös perunamuusin jämät tai kotipuutarhan ylimääräiset kesäkurpitsat.
Kuvassa: Perunarieskat
Padasta ja pelliltä
Leivät valmistuvat kätevästi myös padassa! Padassa kypsyessä leipä saa ihanan rapean kuoren ja herkullisen pehmeän sisuksen. Jos puolestaan kaipaat isomman määrän leipää, leivo kokonainen pellillinen lämmintä leipää. Ohuemmat peltileivät valmistuvat nopeasti uunissa.
- Helppo peltileipä
- Gluteeniton pataleipä
- Sinihomejuustopeltileipä
- Gluteeniton porkkana-kaurapeltileipä
- Punajuuripataleipä
Kuvassa: Helppo peltileipä
Ruista ranteeseen
Ruisleipä on oleellinen osa suomalaista ruokavaliota. Ruisleivän valmistaminen itse vaatii hieman sinnikyyttä, jos tekee ruisleivän juuren alusta alkaen itse. Nykyään on myös kaupoista saatavilla valmiita ruisleipäaineksia, joiden avulla ruisleivän valmistus onnistuu käden käänteessä!
Kuvassa: Ruisleipä hapanjuuresta
Vuokaleipiä
Valmista seuraavat leipäsi vuoassa! Leipävuoat ovat suorakaiteen muotoisia, ja vuoka pitää leipätaikinan hyvin kasassa. Tästä syystä vuokaleivät voivatkin olla hieman tiiviimpiä kuin muut leivät. Perinteinen vuokaleipä on saaristolaisleipä, joka sopii erityisesti kalapöytään.
- Saaristolaisleipä
- Gluteeniton porkkana-siemenleipä
- Auringonkukansiemenleipä
- Puolukkavuokaleipä
- Mallasvuokaleipä
Kuvassa: Saaristolaisleipä
Nakerra näkkäriä
Näkkileipä on kaikille tuttu vähintään kouluruokailun ajoilta, mutta näkkäriä on helppo valmistaa myös itse. Näkkileivät ovat erityisen hyviä leipiä säilyvyyden kannalta, joten näkkärit voi valmistaa etukäteen säilöön pidemmälle aikavälille.
- Itse tehty näkkileipä
- Helppo näkkileipä
- Saaristolaisnäkkileipä
- Porkkana-siemennäkkäri
- Suolapähkinänäkkileipä
Kuvassa: Helppo näkkileipä
Kansainvälisiä leipäherkkuja
Jos kaipaat jotain hieman erilaisempaa leipää, suuntaa katseesi maailmalle! Kansainvälisesti löytyy ihania meheviä leipiä, jotka ovat myös helppoja valmistaa. Italiasta tuttu focaccia on oliiviöljyn, merisuolan ja yrttien ansiosta herkullinen tarjottava myös juhlissa, englantilaiset skonssit puolestaan sopivat teepöytään. Kannattaa kokeilla myös aasialaisia leipiä, kuten naanleipää tai höyrytettyjä sämpylöitä.
Kuvassa: Focaccia