Näin säästät ruokalaskussa

Näin säästät ruokalaskussa

Kauppalaskun kutistamisen salaisuus on simppeli: suunnittele ennakolta, suosi kauden kasviksia ja käytä kaikki mitä ostat.

1. Hyödynnä tarjoukset

Esimerkiksi kun jauheliha on edullista, osta sitä reilusti ja pakasta tulevaa käyttöä varten. Jos ehdit, voit kokata valmiita ruokia pakkaseen. Jauhelihasta saa monia ruokia, joissa annoksen hinnaksi jää pari euroa. 

2. Tunne ruokakaappisi

Kurkista säännöllisesti jääkaapin ja kuivamuonakaappien perukoille sekä pakastimeen. On silkkaa tuhlausta päästää säilykkeitä tai pakasteita vanhaksi. Katkarapupussin tähteet uppoavat paistettuun katkarapuriisiin.

3. Käytä kasviksia ja juureksia

Sesongin kasvikset ja juurekset ovat edullista ruokaa. Opettele valmistamaan uusia, herkullisia kasvisruokia. Kokeile vaikka pinaatti-kasvislasagnea tai kikhernepihvejä.

Juurekset

4. Leivo itse leivät

Leivän leivontaan et tarvitse mitään kallista, vain jauhoja, öljyä, hiivaa ja hippusen suolaa. Lisäksi leipominen on ihanan terapeuttista. Aloita leipominen vaikka pataleivästä, sitä ei tarvitse edes vaivata. 

5. Kokkaa tähteistä

Ota ”nyhjää tyhjästä” -kokkaus innostavaksi haasteeksi. Täytettyyn munakkaaseen ja pyttipannuun voi tunnetusti upottaa melkein mitä vain. Kokeile vaikka lohipyttipannua. Kun vihanneslokerossa alkaa näyttää nuutuneelta, heitä juurekset kattilaan ja keitä kasvissosekeitto. Jos jääkaappiin alkaa kertyä juustonkannikoita, on lämpimien voileipien aika.

6. Opettele maustamaan

Luova mausteiden käyttäjä saa arkisistakin raaka-aineista uusia makuelämyksiä. Kokeile esimerkiksi papuburritoja tai silakoita kreikkalaiseen tapaan.

7. Suosi sesongin tuotteita

Kun ostat kasvikset ja hedelmät sesongin mukaan, kulut eivät karkaa käsistä ja sinun tulee syötyä monipuolisesti. Tammikuussa kannattaa popsia mehukkaita sitrushedelmiä.

Sitrushedelmät

8. Mene metsään

Hyödynnä luonnon ilmaisia tarjoiluja. Marjat, sienet ja villiyrtit odottava poimijaansa lähimetsässä.

Sienet

9. Syö ennen kauppareissua

Älä koskaan mene ruokakauppaan nälkäisenä. Maha kurnien on vaikea ohittaa turhat houkutukset.

10. Tee kauppalista

Vanha viisaus on, että viikon ruoat kannattaa suunnitella etukäteen ja koota kauppalista tarpeiden mukaan (joko olet ladannut suositun K-Ruoka-mobiilisovelluksen kauppakaveriksesi?). Muista myös tarkistaa ennen kauppaan lähtöä, mitä kaapeissa on valmiina!

Taio tähteistä ruokapöydän tähtiä

Sinua saattaisi kiinnostaa