Mitä ruoaksi säilykkeistä ja kuiva-aineista?

Mitä ruoaksi säilykkeistä ja kuiva-aineista?

Päivitetty 14.2.2023

Nyt on hyvä aika käydä läpi kuivakaappi ja hyödyntää sieltä löytyvät säilykkeet sekä kuiva-aineet ruoanlaitossa! Säilykkeet ja kuiva-aineet säilyvät kuiva-ainekaapissa pitkään, lisäksi ne sopivat myös vähän tiukempaankin ruokabudjettiin. Varusta ruokakomerosi näillä paketeilla ja purnukoilla ja saat äkkiä hyvän aterian. Kun kuiva-ainekaapistasi löytyy kattaus monipuolisia ja pitkään säilyviä ruoka-aineita, säästyt myös pahimmalta nälkäkiukulta!

Tomaattisäilykkeet – säilykkeiden moniottelijat

Tomaattisäilykkeitä löytyy monessa muodossa tomaattimurskasta soseeseen ja kokonaisiin tomaatteihin. Muista myös aurinkokuivatut tomaatit, joilla saat heti rutkasti täyteläistä aromia ruokiin! Tomaattimurska on mainio pohja esimerkiksi erilaisille lämmittäville keitoille ja hujauksessa valmistuville pastakastikkeille.

Täyteläinen tomaattikeitto kuvitus Kuvassa: Täyteläinen tomaattikeitto

Mainiosti säilyvät pavut, kikherneet ja linssit

Papu on kevyt, edullinen ja terveellinen raaka-aine, josta voi valmistaa herkullisen keiton, padan, salaatin. Jos käytät kuivattuja papuja, liota niitä vähintään 12 tuntia. Kaada vesi pois, huuhtele pavut huolella ja keitä täysin kypsiksi. Kikherne puolestaan on ruokakaapin kameleontti, joka mukautuu tarpeen mukaan niin arkiseen bologneseen, salaattiin, hummukseen ja rapeaksi naposteltavaksi. Punaisia linssejä voit sujauttaa keittoihin, kastikkeisiin tai patoihin. Kuivatut punaiset linssit ovat parhaimmillaan täyteläisissä keitoissa ja muhennoksissa. Punaiset linssit eivät vaadi pitkiä liotusaikoja, vaan niille riittää huolellinen huuhtelu ja noin 10-20 minuutin keittoaika. Kypsät linssisäilykkeet taas ovat todellista pikaruokaa ja ne ovat huuhtelun kautta käyttövalmiita.

Helppo papupata 680x300 Kuvassa: Helppo papupata

Takuuvarmat reseptit tonnikalasta

Arjen apuri tonnikalapurnukka on monelle tuttu jo opiskeluaikojen keittiöistä. Pitkään säilyvä ja maukas tonnikala sopii pastakastikkeen lisäksi lasagneen, pizzaan ja salaattiin. Kokeile tonnikalaa täytetyissä leivissä majoneesiin tai paksuun jogurttiin sekoitettuna. Suosittelemme erityisesti houkuttelevan nopeita pikapizzoja tonnikalalla – saat samalla hyödynnettyä hieman kuivahtaneen leivän pois nurkista pyörimästä.

Tonnikalakastike 2021 kuvitus Kuvassa: Tonnikalakastike

Riittoisa soijarouhe

Kun kaapistasi löytyy pussillinen soijarouhetta, on proteiinipitoinen ja edullinen ateria aina kätesi ulottuvilla. Pussillinen riittää useaan täyttävään ateriaan ja rouhe käy moniin arkiruokiin jauhelihan tapaan. Soijarouhe päihittää kuitenkin jauhelihan erittäin pitkässä säilyvyydessään. Voit myös kokeilla vaihteeksi soijaa suikalemuodossa, jolloin se käy korvaamaan kanan ruoanlaitossa.

Soijarouhekastike kuvitus Kuvassa: Soijarouhekastike

Kookosmaitoa curryyn ja keittoihin

Kookosmaito on hyvä hätävara kaapissa, josta loihdit keittoja ja curryruokia helposti! Kookosmaidosta ruoat saavat ihanaa täyteläisyyttä ja maukkaan kookoksen vivahteen. Lisäksi kookosmaito tasaa curryruokien tulisuutta. Kasvikset ja proteiinin voit valita oman makusi mukaan!

Kana-riisipannu (680x300) Kuvassa: Kana-riisipannu

Nuudelit monessa muodossa

Nuudelit ovat todellista pikaruokaa, joihin saa yhdisteltyä helposti eri raaka-aineita. Erilaiset nuudelit ovat myös yksi aasialaisen keittiön perustoista. Nuudelit sopivat hyvin wokkeihin, keittoihin ja kulhoruokiin, ja niissä voit hyvin käyttää sekä tuoreita että pakastettuja kasviksia. Nuudeliruokiin sopii hyvin erilaiset lihat sekä kasviproteiinit, kuten tofu.

Kaali-nuudelipannu (680x300) Kuvassa: Kaali-nuudelipannu

Säilykkeet ja kuiva-aineet kaappeihin kätevästi myös verkkokaupasta!