Raaka-aineet
Broileri pala palalta

Broileri pala palalta

Monipuolisesta kanasta saa sekä pikaruokaa että juhlaruokaa. Kanan eri osia hyödyntämällä kanaruokien kirjo on lähes loputon, broilerin eri osat kun sopivat eri tyyppisiin ruokiin. Siivet esimerkiksi naposteltavaksi sormisyötäväksi ja rintafilee nugeteiksi tai vartaisiin. 

1. Siipi

Suosittu sormiruoka syntyy chicken wingsejä eli kanansiipiä uunissa tai grillissä kypsentämällä. Saatavilla on useita valmiiksi marinoituja siipilihoja, mutta voit maustaa wingsit myös itse.  Kokeile esimerkiksi seesami-inkiväärimarinoituja broilerin siipiä. Tarjoa wingsit erilaisten dippien kanssa.

2. Koipireisi

Koipireidet ovat edullista arkiruokaa. Luullisina ja fileeosia rasvaisempina niiden liha on mehevää ja maukasta. Koipireidet valmistuvat näppärimmin uunissa. Tee niistä esimerkiksi nyhtökanaa. Tarjoa nyhtökana esimerkiksi salaatin kanssa tai meksikolaisittain maustettuna tortillan välissä.

3. Paisti

Luutonta ja nahatonta reisipalaa kutsutaan paistileikkeeksi. Paistileike on fileetä rasvaisempi ja valmistuu mehukkaaksi uunissa tai grillissä. Sille sopii myös pannulla kypsentäminen. Paistista valmistetaan myös paistisuikaleita. Kokeile valmistaa paistileikkeistä esimerkiksi japanilaista donpuria. Se on riisipohjainen kulhoruoka, joka höystetään maukkaassa liemessä haudutetulla kanalla, lihalla tai kalalla sekä kasviksilla. Paistisuikaleista valmistuu myös mukavan mausteinen laksa eli aasialainen kanakeitto.

4. Nuija

Broilerin koipiosasta käytetään nimitystä nuija eli drumstick. Samoin kuin koipireisissä, myös nuijissa on mukana nahka. Herkulliseksi ja rapeaksi napostelupalaksi nuijat kypsyvät uunissa tai grillissä reilussa puolessa tunnissa. Testaa esimerkiksi piimässä marinoituja rapeita fried chicken -koipipaloja. Tässä reseptissä rapean kuorrutteen salaisuus ovat pankojauhot ja savupaprikajauhe.

5. Rintafilee

Broilerin vähärasvaisin ja murein osa on rintafilee, josta valmistetaan myös monenlaisia ohuita pihvejä ja suikaleita. Kypsennä rintafileet kypsiksi paistomittarin kanssa. Liha on mehukkaimmillaan, kun mittari näyttää 75 astetta. Fileestä valmistuvat myös esimerkiksi rapeat nugetit tai grillissä paistettavat yakitori-vartaat.

5. Rintaleike

Rintaleike muodostuu luullisesta ja nahallisesta rintafileestä. Mehevät rintaleikkeet kypsennetään yleensä uunissa. Hiero nahan alle mausteseosta tai -voita ennen kypsennystä, jolloin liha kypsyy erityisen maukkaaksi. Rintaleikkeet voi myös marinoida, kuten oriental kanapelti -reseptissä. Kanapelti valmistuu kätevästi yhdessä astiassa.

6. Sisäfilee

Kun haluat kanasta astetta parempaa ruokaa, kokeile broilerin sisäfileetä. Nopeasti kypsyvä, murea ja vähärasvainen sisäfilee kypsyy parhaiten pannulla tai grillissä. Broilerin sisäfileistä valmistat esimerkiksi maukkaan, helpon ja nopean feta-vesimelonisalaatin.

Hyödynnä broilerin eri osia näin

**Salaattiin **ovat passeleita nopeasti kananosat. Pannulla paistuu yleensä rintafilee. Kokeile myös kypsiä koipireisipaloja nyhdettynä erityisesti aasialaisiin tai meksikolaisiin salaatteihin.

Grilliin laitetaan yleensä kananosia, joihin halutaan rapea pinta, esimerkiksi nuijiin ja siipiin. Samalla luulliset ja rasvaiset osat pysyvät mehevinä. Myös kokonainen kana sopii grillattavaksi, mutta grillaaminen vaatii reilusti aikaa.

Pataan kannattaa laittaa lihoja, joissa on luuta mukana, esimerkiksi koipi- ja koipireisipaloja. Voit paloitella myös kokonaisen broilerin pataan. Luu antaa makua, ja hitaammin kypsyvät osat saavat muhia maukkaassa liemessä. Tomaatinen kanapata saa makua sipuleista, pekonista ja sienistä.