kokonainen kana padassa 1440x550

Kana pala palalta

Julkaistu 19.3.2024

Monipuolinen kana sopii niin arkeen kuin juhlaan. Kanaruokien kirjo onkin lähes loputon, sillä kanan eri osat sopivat mainiosti erityyppisiin ruokiin. Mutta mitä eroa on rintafileellä ja paistileikkeellä? Lue alta vinkkimme kanan eri osien käyttöön!

Paisti

Luutonta ja nahatonta reisipalaa kutsutaan paistileikkeeksi. Kanan paistileike on fileetä rasvaisempi, ja se valmistuu mehukkaaksi uunissa, grillissä tai pannulla. Paistista valmistetaan myös paistisuikaleita, jotka sopivat erilaisiin kastikkeisiin ja keittoihin.

Siipi

Suosittu sormiruoka syntyy chicken wingsejä eli kanansiipiä uunissa tai grillissä kypsentämällä. Saatavilla on useita valmiiksi marinoituja siipilihoja, mutta voit maustaa wingsit myös itse. Tarjoa wingsit kasvistikkujen ja erilaisten dippien kanssa tarjottimelle kooten.

Koipi ja koipireisi

Luulliset kanan osat, kanan koivet ja koipireidet sopivat oivasti edulliseen arkikokkailuun. Erikseen kaupassa myytävissä koivissa ja koipireisissä on mukana nahka. Rintafileetä rasvaisempina niiden liha on mehevää ja maukasta. Rasvaisuutensa ansiosta ne valmistuvat näppärästi uunissa. Kanan koipiosasta käytetään myös nimitystä nuija.

Rintafilee

Kanan vähärasvaisin ja murein osa on kanan rintafilee, josta valmistetaan myös monenlaisia ohuita pihvejä ja suikaleita. Kypsennä rintafileet kypsiksi paistomittarin kanssa. Liha on mehukkaimmillaan, kun mittari näyttää 75 astetta.

Rintaleike

Kanan rintaleike muodostuu luullisesta ja nahallisesta rintafileestä. Mehevät rintaleikkeet kypsennetään yleensä uunissa. Rintaleikkeet voi myös marinoida!

Sisäfilee

Kun haluat valmistaa kanasta astetta parempaa ruokaa, kokeile kanan sisäfileetä. Nopeasti kypsyvä, murea ja vähärasvainen sisäfilee kypsyy parhaiten pannulla tai grillissä, mutta sopii myös uunissa valmistuviin ruokiin, kuten piirakkaan ruokaisuutta tuomaan.

Suikaleet

Kanasta löytyy myös valmiita suikaleita ja kuutioita, jotka valmistetaan luuttomasta reisilihasta tai rintafileestä. Suikaleet sopivat täydellisesti arkeen, sillä ne kypsyvät nopeasti. Valmista niistä esimerkiksi erilaisia kastikkeita, keittoja tai wokkeja.

Jauheliha

Kanan jauheliha on kevyt ja vähärasvainen vaihtoehto perinteiselle nauta-sikajauhelihalle. Käytä kanan jauhelihaa monipuoliseen ruoanvalmistukseen muiden jauhelihojen tapaan.

Kokonainen kana

Aina ei ole pakko valita tiettyä osaa, vaan voit kypsentää kerralla koko kanan! Se valmistuu helposti uunissa tai grillissä, ja syötävää riittää isommallekin joukolle. Kokonainen kana sopii myös juhlapöytään – tarjoa esimerkiksi jouluna kinkun sijaan kanaa.

Hyödynnä kanan eri osia näin

Salaattiin ovat passeleita nopeasti kypsyvät kananosat. Pannulla paistuu yleensä rintafilee. Kokeile myös kypsiä koipireisipaloja nyhdettynä erityisesti aasialaisiin tai meksikolaisiin salaatteihin.

Grilliin laitetaan yleensä kananosia, joihin halutaan rapea pinta. Näitä ovat esimerkiksi koivet ja siivet. Samalla luulliset ja rasvaiset osat pysyvät mehevinä. Myös kokonainen kana sopii grillattavaksi, mutta grillaaminen vaatii reilusti aikaa.

Pataan kannattaa laittaa lihoja, joissa on luuta mukana, esimerkiksi koipi- ja koipireisipaloja. Voit paloitella myös kokonaisen kanan pataan. Luu antaa makua, ja hitaammin kypsyvät osat saavat muhia maukkaassa liemessä.

Airfryerilla paistat rapeaksi eri kanan osat. Lämmitä airfryer 180-200 asteseen, lisää ruokalusikallinen öljyä maustamattomiin kananosiin ja sekoittele muutama kerta paiston aikana.

Kanan paistoajat airfryerilla:

  • kuutiot, palat, suikaleet, viipaleet ja ohutleikkeleet 8–10 min

  • filepihvit, rapeat sisäfileet ja paistileikkeet 15 min

  • siivet 25 min

  • koipireidet ja rintaleikkeet 45–50 min

Lisää ideoita kanasta kokkailuun