Kana pala palalta

Kana pala palalta

Päivitetty 14.3.2022

Monipuolinen kana sopii niin arkeen kuin juhlaan. Kanaruokien kirjo onkin lähes loputon, sillä kanan eri osat sopivat mainiosti erityyppisiin ruokiin. Mutta mitä eroa on rintafileellä ja paistileikkeellä? Lue alta vinkkimme kanan eri osien käyttöön!

1. Siipi

Suosittu sormiruoka syntyy chicken wingsejä eli kanansiipiä uunissa tai grillissä kypsentämällä. Saatavilla on useita valmiiksi marinoituja siipilihoja, mutta voit maustaa wingsit myös itse. Tarjoa wingsit kasvistikkujen ja erilaisten dippien kanssa.

Hook siivet kuvitus Kuvassa: Hook-siivet

2. Koipireisi

Kanan koipireidet ovat edullista arkiruokaa. Luullisina ja fileeosia rasvaisempina niiden liha on mehevää ja maukasta. Koipireidet valmistuvat näppärimmin uunissa. Tee niistä esimerkiksi herkullista nyhtökanaa. VINKKI! Hyödynnä myös kaupan valmiiksi kypsennetyt koipireidet – niistä loihdit nopeasti erilaisia ruokia.

Meksikolaiset kanatacot kuvitus Kuvassa: Meksikolaiset kanatacot

3. Paisti

Luutonta ja nahatonta reisipalaa kutsutaan paistileikkeeksi. Kanan paistileike on fileetä rasvaisempi, ja se valmistuu mehukkaaksi uunissa, grillissä tai pannulla. Paistista valmistetaan myös paistisuikaleita, jotka sopivat erilaisiin kastikkeisiin ja keittoihin.

Kanahampurilainen kuvitus Kuvassa: Kanahampurilainen

4. Koipi eli nuija

Kanan koipiosasta käytetään myös nimitystä nuija. Samoin kuin koipireisissä, myös nuijissa on mukana nahka. Herkulliseksi ja rapeaksi napostelupalaksi nuijat kypsyvät uunissa tai grillissä reilussa puolessa tunnissa.

Rapeat fried chicken -koipipalat kuvitus Kuvassa: Rapeat fried chicken -koipipalat

5. Rintafilee

Vähärasvaisin ja murein osa on kanan rintafilee, josta valmistetaan myös monenlaisia ohuita pihvejä ja suikaleita. Kypsennä rintafileet kypsiksi paistomittarin kanssa. Liha on mehukkaimmillaan, kun mittari näyttää 75 astetta.

Butter chicken eli intialainen voikana kuvitus Kuvassa: Butter chicken eli intialainen voikana

6. Rintaleike

Kanan rintaleike muodostuu luullisesta ja nahallisesta rintafileestä. Mehevät rintaleikkeet kypsennetään yleensä uunissa. Hiero nahan alle mausteseosta tai -voita ennen kypsennystä, jolloin liha kypsyy erityisen maukkaaksi. Rintaleikkeet voi myös marinoida.

Oriental kanapelti kuvitus Kuvassa: Oriental kanapelti

7. Sisäfilee

Kun haluat valmistaa kanasta astetta parempaa ruokaa, kokeile kanan sisäfileetä. Nopeasti kypsyvä, murea ja vähärasvainen sisäfilee kypsyy parhaiten pannulla tai grillissä.

Kanasalaatti kuvitus Kuvassa: Kanasalaatti

8. Suikaleet

Kanasta löytyy myös valmiita suikaleita ja kuutioita, jotka valmistetaan luuttomasta reisilihasta tai rintafileestä. Suikaleet sopivat täydellisesti arkeen, sillä ne kypsyvät nopeasti. Valmista niistä esimerkiksi erilaisia kastikkeita, keittoja tai wokkeja.

Italialainen kanapata kuvitus Kuvassa: Italialainen kanapata

9. Jauheliha

Kanan jauheliha valmistetaan luuttomasta koipireidestä. Se on kevyt ja vähärasvainen vaihtoehto perinteiselle nauta-sikajauhelihalle. Käytä kanan jauhelihaa ruoanvalmistuksessa muiden jauhelihojen tapaan.

Kanakebakot ja yrttiperunat kuvitus Kuvassa: Kanakebakot ja yrttiperunat

10. Kokonainen kana

Aina ei ole pakko valita tiettyä osaa, vaan voit kypsentää kerralla koko kanan! Se valmistuu helposti uunissa tai grillissä, ja syötävää riittää isommallekin joukolle. Kokonainen kana sopii myös juhlapöytään – tarjoa esimerkiksi jouluna kinkun sijaan.

Butterfly chicken eli litistetty kana kuvitus Kuvassa: Butterfly chicken eli litistetty kana

Hyödynnä kanan eri osia näin

Salaattiin ovat passeleita nopeasti kypsyvät kananosat. Pannulla paistuu yleensä rintafilee. Kokeile myös kypsiä koipireisipaloja nyhdettynä erityisesti aasialaisiin tai meksikolaisiin salaatteihin.

Grilliin laitetaan yleensä kananosia, joihin halutaan rapea pinta, esimerkiksi nuijiin ja siipiin. Samalla luulliset ja rasvaiset osat pysyvät mehevinä. Myös kokonainen kana sopii grillattavaksi, mutta grillaaminen vaatii reilusti aikaa.

Pataan kannattaa laittaa lihoja, joissa on luuta mukana, esimerkiksi koipi- ja koipireisipaloja. Voit paloitella myös kokonaisen kanan pataan. Luu antaa makua, ja hitaammin kypsyvät osat saavat muhia maukkaassa liemessä.