Kana pala palalta
Päivitetty 14.3.2022Monipuolinen kana sopii niin arkeen kuin juhlaan. Kanaruokien kirjo onkin lähes loputon, sillä kanan eri osat sopivat mainiosti erityyppisiin ruokiin. Mutta mitä eroa on rintafileellä ja paistileikkeellä? Lue alta vinkkimme kanan eri osien käyttöön!
1. Siipi
Suosittu sormiruoka syntyy chicken wingsejä eli kanansiipiä uunissa tai grillissä kypsentämällä. Saatavilla on useita valmiiksi marinoituja siipilihoja, mutta voit maustaa wingsit myös itse. Tarjoa wingsit kasvistikkujen ja erilaisten dippien kanssa.
- Seesami-inkiväärimarinoidut kanan siivet
- Hook-siivet
- Inkivääri-hunajamarinoidut kanansiivet
- Uunivalmiit kanansiivet ja salaatti
- Siipiplatteri
- Hot wings ja sinihomejuustodippi
Kuvassa: Hook-siivet
2. Koipireisi
Kanan koipireidet ovat edullista arkiruokaa. Luullisina ja fileeosia rasvaisempina niiden liha on mehevää ja maukasta. Koipireidet valmistuvat näppärimmin uunissa. Tee niistä esimerkiksi herkullista nyhtökanaa. VINKKI! Hyödynnä myös kaupan valmiiksi kypsennetyt koipireidet – niistä loihdit nopeasti erilaisia ruokia.
- Maapähkinä-kanasalaatti
- Pulled chicken eli nyhtökana
- Lyonin kana
- Nuudelikeitto
- Meksikolaiset kanatacot
- Helppo kanaviillokki
Kuvassa: Meksikolaiset kanatacot
3. Paisti
Luutonta ja nahatonta reisipalaa kutsutaan paistileikkeeksi. Kanan paistileike on fileetä rasvaisempi, ja se valmistuu mehukkaaksi uunissa, grillissä tai pannulla. Paistista valmistetaan myös paistisuikaleita, jotka sopivat erilaisiin kastikkeisiin ja keittoihin.
- Isaan grillattuaa kanaa ja kurkku-maapähkinäsalaattia
- Kanasalaatti parmesaanikastikkeella
- Kanahampurilainen
- Kanavartaat ja grillattu ananas
- Klementiinikana
- Flygande Jacob eli lentävä Jaakoppi
Kuvassa: Kanahampurilainen
4. Koipi eli nuija
Kanan koipiosasta käytetään myös nimitystä nuija. Samoin kuin koipireisissä, myös nuijissa on mukana nahka. Herkulliseksi ja rapeaksi napostelupalaksi nuijat kypsyvät uunissa tai grillissä reilussa puolessa tunnissa.
- Rapeat fried chicken -koipipalat
- Harissabroilerinuijat ja tahini-jogurttidippi
- Kuivamaustetut broilerinuijat ja romescodippi
- Broilerin koipipalat, grillattu ananas ja bataatti
- Grillattu Jerk-broileri
- Kanaliemi
Kuvassa: Rapeat fried chicken -koipipalat
5. Rintafilee
Vähärasvaisin ja murein osa on kanan rintafilee, josta valmistetaan myös monenlaisia ohuita pihvejä ja suikaleita. Kypsennä rintafileet kypsiksi paistomittarin kanssa. Liha on mehukkaimmillaan, kun mittari näyttää 75 astetta.
- Kananugetit ruiskuorrutuksella
- Parmesaanikana tomaattikastikkeessa
- Teriyakikana
- Omenainen kanapata
- Kievin kana
- Butter chicken eli intialainen voikana
Kuvassa: Butter chicken eli intialainen voikana
6. Rintaleike
Kanan rintaleike muodostuu luullisesta ja nahallisesta rintafileestä. Mehevät rintaleikkeet kypsennetään yleensä uunissa. Hiero nahan alle mausteseosta tai -voita ennen kypsennystä, jolloin liha kypsyy erityisen maukkaaksi. Rintaleikkeet voi myös marinoida.
- Sitruunakana
- Oriental kanapelti
- Appelsiinibroileri uunissa
- Uunibroileri ja kasvikset
- Unkarilainen paprikabroileri
- Broilerin rintaleikkeet ja ruskistettu maustevoi
Kuvassa: Oriental kanapelti
7. Sisäfilee
Kun haluat valmistaa kanasta astetta parempaa ruokaa, kokeile kanan sisäfileetä. Nopeasti kypsyvä, murea ja vähärasvainen sisäfilee kypsyy parhaiten pannulla tai grillissä.
- Persimon-kanasalaatti
- Axun tosi nopea broileripasta
- Broilerinfileet ja sitruunaiset uunijuurekset
- Kanasalaatti
- Maapähkinä-nuudelikulho
- Grillattu broileri-persikkasalaatti
Kuvassa: Kanasalaatti
8. Suikaleet
Kanasta löytyy myös valmiita suikaleita ja kuutioita, jotka valmistetaan luuttomasta reisilihasta tai rintafileestä. Suikaleet sopivat täydellisesti arkeen, sillä ne kypsyvät nopeasti. Valmista niistä esimerkiksi erilaisia kastikkeita, keittoja tai wokkeja.
- Italialainen kanapata
- Kana-nuudeliwokki
- Kanakeitto
- Kanarisotto
- Nopea kanapasta
- Laksa eli aasialainen kanakeitto
Kuvassa: Italialainen kanapata
9. Jauheliha
Kanan jauheliha valmistetaan luuttomasta koipireidestä. Se on kevyt ja vähärasvainen vaihtoehto perinteiselle nauta-sikajauhelihalle. Käytä kanan jauhelihaa ruoanvalmistuksessa muiden jauhelihojen tapaan.
- Broileripyörykät
- Larb gai eli thaimaalainen kanasalaatti
- Broilerinjauhelihakeitto
- Texmex-broilerisalaatti
- Kanamakaronilaatikko
- Kanakebakot ja yrttiperunat
Kuvassa: Kanakebakot ja yrttiperunat
10. Kokonainen kana
Aina ei ole pakko valita tiettyä osaa, vaan voit kypsentää kerralla koko kanan! Se valmistuu helposti uunissa tai grillissä, ja syötävää riittää isommallekin joukolle. Kokonainen kana sopii myös juhlapöytään – tarjoa esimerkiksi jouluna kinkun sijaan.
- Kokonainen broileri
- Savustettu kana
- Portugalilainen piri-piri kana
- Täytetty broileri
- Butterfly chicken eli litistetty kana
- Harissabroileri
Kuvassa: Butterfly chicken eli litistetty kana
Hyödynnä kanan eri osia näin
Salaattiin ovat passeleita nopeasti kypsyvät kananosat. Pannulla paistuu yleensä rintafilee. Kokeile myös kypsiä koipireisipaloja nyhdettynä erityisesti aasialaisiin tai meksikolaisiin salaatteihin.
Grilliin laitetaan yleensä kananosia, joihin halutaan rapea pinta, esimerkiksi nuijiin ja siipiin. Samalla luulliset ja rasvaiset osat pysyvät mehevinä. Myös kokonainen kana sopii grillattavaksi, mutta grillaaminen vaatii reilusti aikaa.
Pataan kannattaa laittaa lihoja, joissa on luuta mukana, esimerkiksi koipi- ja koipireisipaloja. Voit paloitella myös kokonaisen kanan pataan. Luu antaa makua, ja hitaammin kypsyvät osat saavat muhia maukkaassa liemessä.