10 syytä syödä luonnonkalaa

10 syytä syödä luonnonkalaa

Päivitetty 14.9.2022

Suomalaiset rakastavat lohta, mutta myös ­kotimaisten ­luonnonkalojen kannattaa antaa uida lautaselle. Luonnonkala on nimittäin vastuullista ja maukasta!

1. Luonnonkala on ekoteko

Luonnonkalan syöminen on todellinen ekoteko. Suosi WWF:n Kalaoppaan vihreällä merkittyjä lajeja, joiden kannat ovat elinvoimaisia eikä pyynti aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja. Kalan mukana vesistöistä poistuu rehevöittäviä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, joita esimerkiksi sinilevä tarvitsee kasvaakseen.

Silakkaburgerit Kuvassa: Silakkaburgerit

2. Kala on superfoodia

Kala sisältää useita vitamiineja ja hiven- ja kivennäisaineita. Kalasta saa esimerkiksi D-vitamiinia, seleeniä, B12-vitamiinia, kaliumia, jodia ja fosforia. Ravintoaineiden saannin maksimoimiseksi kannattaa hyödyntää koko kala, esimerkiksi keittämällä päästä ja ruodoista liemi.

Grillatut muikut ja kermaviilikastike 680x300 Kuvassa: Grillatut muikut ja kermaviilikastike

3. Kala on hyvä proteiini

Kalan proteiini on laadukasta ja helposti sulavaa. Kalassa on poikkeuksellisen paljon ravintoaineita verrattuna energiamäärään, joten syöjälle jää hyvä ja kevyt olo.

Uunihauki kuvitus Kuvassa: Uunihauki

4. Parempaa rasvaa

Kalan rasva on monityydyttymätöntä ja pehmeää, tuttavallisemmin hyvää rasvaa, jolla on runsaasti terveysvaikutuksia. Tutun lohen lisäksi rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi silakka ja muikku.

Silakkapihvit uunissa 680x300 Kuvassa: Silakkapihvit uunissa

5. Kala on monipuolista

Kala sopii keittoon, pastaan, laatikkoon ja sellaisenaan paistettavaksi. Kala on myös erinomainen munakkaan tai vohvelin täyte brunssille.

Luonnonkalavohvelit 680x300 Kuvassa: Luonnonkalaohvelit

6. Kala onkin helppoa

Moni pitää kalan valmistusta vaivalloisena – turhaan. Työläin osa valmistusta on kalan käsittely. Helposti käytettävien kalatuotteiden valikoima kaupoissa on viime vuosina kasvanut hurjasti, kalapihveistä ja -pullista luonnonkalasäilykkeisiin ja järvikalapuikkoihin.

Uuniperunat ja luonnokalatäyte 680x300 Kuvassa: Uuniperunat ja luonnonkalatäyte

7. Kala on pikaruokaa

Kun kalan ostaa palvelutiskiltä valmiiksi käsiteltynä, se on todellista pikaruokaa. Esimerkiksi kuha- ja ahvenfileet paistuvat pannulla vain pari minuuttia, joten lieden ääressä ei tuhraannu paljonkaan aikaa.

Paistetut ahvenet Kuvassa: Paistetut ahvenet

8. Kala on sesongin herkku

Kotimaista kalaa on saatavilla ympäri vuoden, mutta lähes jokaisella kalalla on myös oma sesonkiaikansa. Sen aikana kala on edullisimmillaan – pidä siis silmällä kalatiskiä! Sesongit perustuvat luonnonolosuhteisiin: jäiden lähtiessä kalat aktivoituvat, kuumimpina hellekuukausina ne uivat syvempiin vesiin jäähdyttelemään. Kuha salsa verde 680x300 Kuvassa: Kuha salsa verde

9. Tue suomalaista

Suurin osa kalastajista on yksityisyrittäjiä, joten ostamalla kotimaista kalaa tukee samalla suomalaista yritystoimintaa. Tiukat kalastussäännöt varmistavat, että kotimainen kala on vastuullisesti pyydettyä.

Kokonaisena grillattu siika 680x300 Kuvassa: Kokonaisena grillattu siika

10. Kala on hyvää

Se on tärkein syy lisätä kalaa lautaselle. Kokosimme yhteen kaikki parhaat reseptit kalalajeittain. Voit katsoa ne alta.

Grillattu fenkoli ja hiillostettu siika Kuvassa: Grillattu fenkoli ja hiillostettu siika

Katso kaikki kalareseptimme täältä!

Luonnonkalapasta kuvitus Kuvassa: Luonnonkalapasta

Katso alta miten kotimaista kalaa voi hyödyntää monipuolisesti