K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
10 syytä syödä luonnonkalaa

10 syytä syödä luonnonkalaa

Suomalaiset tunnetusti rakastavat lohta, mutta myös kotimaisten luonnonkalojen kannattaa antaa uida lautaselle.

1. Tee pieni ekoteko

Luonnonkalan syöminen on todellinen ekoteko. Suosi WWF:n Kalaoppaan vihreällä merkittyjä lajeja, joiden kannat ovat elinvoimaisia eikä pyynti aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja. Kalan mukana vesistöistä poistuu rehevöittäviä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, joita esimerkiksi sinilevä tarvitsee kasvaakseen.

Silakkaburgerit Kuvassa: Silakkaburgerit

2. Kala on superfoodia

Kala sisältää useita vitamiineja ja hiven- ja kivennäisaineita. Kalasta saa esimerkiksi D-vitamiinia, seleeniä, B12-vitamiinia, kaliumia, jodia ja fosforia. Ravintoaineiden saannin maksimoimiseksi kannattaa hyödyntää koko kala, esimerkiksi keittämällä päästä ja ruodoista liemi.

3. Kala on hyvä proteiini

Kalan proteiini on laadukasta ja helposti sulavaa. Kalassa on poikkeuksellisen paljon ravintoaineita verrattuna energiamäärään, joten syöjälle jää hyvä ja kevyt olo.

Uunihauki kuvitus Kuvassa: Uunihauki

4. Parempaa rasvaa

Kalan rasva on monityydyttymätöntä ja pehmeää, tuttavallisemmin hyvää rasvaa, jolla on runsaasti terveysvaikutuksia. Tutun lohen lisäksi rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi silakka ja muikku.

5. Kala on monipuolista

Kala sopii keittoon, pastaan, laatikkoon ja sellaisenaan paistettavaksi. Kala on myös erinomainen munakkaan tai vohvelin täyte brunssille.

Katso kaikki kalareseptimme täältä!

Luonnonkalapasta kuvitus Kuvassa: Luonnonkalapasta

6. Kala onkin helppoa

Moni pitää kalan valmistusta vaivalloisena – turhaan. Työläin osa valmistusta on kalan käsittely. Helposti käytettävien kalatuotteiden valikoima kaupoissa on viime vuosina kasvanut hurjasti, kalapihveistä ja -pullista luonnonkalasäilykkeisiin ja järvikalapuikkoihin.

7. Kala on pikaruokaa

Kun kalan ostaa palvelutiskiltä valmiiksi käsiteltynä, se on todellista pikaruokaa. Esimerkiksi kuha- ja ahvenfileet paistuvat pannulla vain pari minuuttia, joten lieden ääressä ei tuhraannu paljonkaan aikaa.

Paistetut ahvenet Kuvassa: Paistetut ahvenet

8. Kala on sesongin herkku

Kotimaista kalaa on saatavilla ympäri vuoden, mutta lähes jokaisella kalalla on myös oma sesonkiaikansa. Sen aikana kala on edullisimmillaan – pidä siis silmällä kalatiskiä! Sesongit perustuvat luonnonolosuhteisiin: jäiden lähtiessä kalat aktivoituvat, kuumimpina hellekuukausina ne uivat syvempiin vesiin jäähdyttelemään.

9. Tue suomalaista

Suurin osa kalastajista on yksityisyrittäjiä, joten ostamalla kotimaista kalaa tukee samalla suomalaista yritystoimintaa. Tiukat kalastussäännöt varmistavat, että kotimainen kala on vastuullisesti pyydettyä.

10. Kala on hyvää

Se on tärkein syy lisätä kalaa lautaselle.

Grillattu fenkoli ja hiillostettu siika Kuvassa: Grillattu fenkoli ja hiillostettu siika