10 syytä syödä luonnonkalaa
Päivitetty 14.9.2022Suomalaiset rakastavat lohta, mutta myös kotimaisten luonnonkalojen kannattaa antaa uida lautaselle. Luonnonkala on nimittäin vastuullista ja maukasta!
1. Luonnonkala on ekoteko
Luonnonkalan syöminen on todellinen ekoteko. Suosi WWF:n Kalaoppaan vihreällä merkittyjä lajeja, joiden kannat ovat elinvoimaisia eikä pyynti aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja. Kalan mukana vesistöistä poistuu rehevöittäviä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, joita esimerkiksi sinilevä tarvitsee kasvaakseen.
Kuvassa: Silakkaburgerit
2. Kala on superfoodia
Kala sisältää useita vitamiineja ja hiven- ja kivennäisaineita. Kalasta saa esimerkiksi D-vitamiinia, seleeniä, B12-vitamiinia, kaliumia, jodia ja fosforia. Ravintoaineiden saannin maksimoimiseksi kannattaa hyödyntää koko kala, esimerkiksi keittämällä päästä ja ruodoista liemi.
Kuvassa: Grillatut muikut ja kermaviilikastike
3. Kala on hyvä proteiini
Kalan proteiini on laadukasta ja helposti sulavaa. Kalassa on poikkeuksellisen paljon ravintoaineita verrattuna energiamäärään, joten syöjälle jää hyvä ja kevyt olo.
Kuvassa: Uunihauki
4. Parempaa rasvaa
Kalan rasva on monityydyttymätöntä ja pehmeää, tuttavallisemmin hyvää rasvaa, jolla on runsaasti terveysvaikutuksia. Tutun lohen lisäksi rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi silakka ja muikku.
Kuvassa: Silakkapihvit uunissa
5. Kala on monipuolista
Kala sopii keittoon, pastaan, laatikkoon ja sellaisenaan paistettavaksi. Kala on myös erinomainen munakkaan tai vohvelin täyte brunssille.
Kuvassa: Luonnonkalaohvelit
6. Kala onkin helppoa
Moni pitää kalan valmistusta vaivalloisena – turhaan. Työläin osa valmistusta on kalan käsittely. Helposti käytettävien kalatuotteiden valikoima kaupoissa on viime vuosina kasvanut hurjasti, kalapihveistä ja -pullista luonnonkalasäilykkeisiin ja järvikalapuikkoihin.
Kuvassa: Uuniperunat ja luonnonkalatäyte
7. Kala on pikaruokaa
Kun kalan ostaa palvelutiskiltä valmiiksi käsiteltynä, se on todellista pikaruokaa. Esimerkiksi kuha- ja ahvenfileet paistuvat pannulla vain pari minuuttia, joten lieden ääressä ei tuhraannu paljonkaan aikaa.
Kuvassa: Paistetut ahvenet
8. Kala on sesongin herkku
Kotimaista kalaa on saatavilla ympäri vuoden, mutta lähes jokaisella kalalla on myös oma sesonkiaikansa. Sen aikana kala on edullisimmillaan – pidä siis silmällä kalatiskiä! Sesongit perustuvat luonnonolosuhteisiin: jäiden lähtiessä kalat aktivoituvat, kuumimpina hellekuukausina ne uivat syvempiin vesiin jäähdyttelemään.
Kuvassa: Kuha salsa verde
9. Tue suomalaista
Suurin osa kalastajista on yksityisyrittäjiä, joten ostamalla kotimaista kalaa tukee samalla suomalaista yritystoimintaa. Tiukat kalastussäännöt varmistavat, että kotimainen kala on vastuullisesti pyydettyä.
Kuvassa: Kokonaisena grillattu siika
10. Kala on hyvää
Se on tärkein syy lisätä kalaa lautaselle. Kokosimme yhteen kaikki parhaat reseptit kalalajeittain. Voit katsoa ne alta.
Kuvassa: Grillattu fenkoli ja hiillostettu siika
Katso kaikki kalareseptimme täältä!
Kuvassa: Luonnonkalapasta