Mausta kala yrteillä - raikkaat vaihtoehdot tillille

Mausta kala yrteillä - raikkaat vaihtoehdot tillille

Päivitetty 8.1.2024

Saat kalaruokiin lisää makua ja kotikeittiöön uusia ruokaelämyksiä vaihtamalla perinteisen tillin johonkin muuhun yrttiin. Nappaa parhaat reseptit kullekin yrtille ja aloita kokkaus!

Tilli on kalan maustamisessa suosikkiyrtti, mutta vaihtoehtoja on monia muitakin. Mitä yrttejä sinä olet jo kokeillut kalan kanssa? Tutustu lisää erilaisiin yrtteihin.

Basilika

Aromikkaan basilikan tuoksu on upea yhdistelmä upea sekoitus anista, neilikkaa, sitrushedelmiä, kanelia ja kamferia. Se kannattaa lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa, jotta aromit säilyvät tallella. Monipuolisesta basilikasta löytyy monta eri alalajiketta. Käytä basilikapuska esimerkiksi Välimeren uunikalaan!

Yrttinen tonnikalalasagne 2019 (680 x 298) Kuvassa: Yrttinen tonnikalalasagne

Kirveli

Kirveli sopii miedon makunsa puolesta hyvin myös monien kalaruokien kumppaniksi. Kirveli kannattaa lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Mieto aniksenmaku tuo vaihtelua erilaisiin kalaruokiin.

Kirvelillä kuorrutettu nieriä 2019 (680 x 298) Kuvassa: Kirvelillä kuorrutettu nieriä

Korianteri

Mielipiteitä jakava korianteri on voimakkaan makuinen itämaisen keittiön mauste. Esimerkiksi Thaimaassa korianterilla maustetaan kala- ja äyriäiskeittoja. Korianteria kannattaa kokeilla myös maustamassa kokonaisena paistettua kalaa. Maistuisiko sinulle vaikka thaimaalainen kalapyörykkäkeitto tai lime-korianteriöljy grillatun lohen maustajana?

Lohitacot (680x300) Kuvassa: Lohitacot

Minttu

Kalan kaveriksi laitetaan usein sitruunaa raikastamaan makua, mutta saat raikkautta myös mintusta! Nappaa siis kaupasta minttu ja hyödynnä sitä kalaruokien maustajana.

Sitruuna-minttugraavisiika 2017 (680 x 298) Kuvassa: Sitruuna-minttugraavisiika

Persilja

Persilja on mieto maustevihannes ja muiden mausteiden makua vahvistava yleismauste. Siinä on raikas, makeahko maku, joka sopii erityisesti rasvaisemmille grillattaville kalalajeille.

Yrttilohi 2016 (680 x 272) Kuvassa: Yrttilohi

Rakuuna

Rakuuna on perinteinen ranskalaiskeittiön yrtti. Se korostaa ruoan muita makuja ja sopii esimerkiksi kalapaistoksiin. Kokeile vaikka rakuunalohta!

Itsetehdyt kalapuikot ja frittiperunat (680 x 298) Kuvassa: Itsetehdyt kalapuikot ja frittiperunat

Ruohosipuli

Ruohosipuli on perinteinen kalan maustaja, joka maistuu miedosti sipulille. Ruohosipuli sopii hyvin yhteen esimerkiksi persiljan kanssa. Se yhdistelmä maistuu myös lapsiperheissä!

Kalaburgerit (680x300) Kuvassa: Kalaburgerit

Sitruunamelissa

Sitruunamelissa sopii samoihin ruokiin kuin sitruunakin. Se tuoksuu ja maistuu selvästi sitruunalta. Sitruunamelissaa käytetään paljon esimerkiksi kalasta ja äyriäisistä tehtyjen voileipäkakkujen maustajana sekä koristeena, mutta se on erinomaista myös savustetun kalan mausteena.

Timjami

Timjami kestää pitkääkin haudutusta, joten voit laittaa sen kalan kanssa uuniin ihan huoletta! Koska lehdet irtoavat varresta kypsymisen aikana, voit laittaa timjamin ruoan päälle jopa ihan kokonaisina varsina. Yrtin voimakas maku tuo kalaruokiin uuden ulottuvuuden.

Yrtti-tomaattiahvenet 2016 (680 x 298) Kuvassa: Yrtti-tomaattiahvenet

Nappaa kalat ja yrtit kätevästi verkkokaupasta!