Persilja
Persilja on mieto maustevihannes ja muiden mausteiden makua vahvistava yleismauste. Siinä on raikas, makeahko maku, joka sopii erityisesti rasvaisemmille grillattaville kalalajeille.
Basilika
Basilika kannattaa lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa. Monipuolisesta basilikasta löytyy monta eri alalajiketta. Käytä basilikapuska esimerkiksi basilikaloheen!
Korianteri
Korianteri on voimakkaan makuinen itämaisen keittiön mauste. Esimerkiksi Thaimaassa korianterilla maustetaan kala- ja äyriäiskeittoja. Korianteria kannattaa kokeilla myös maustamassa kokonaisena paistettua kalaa. Maistuisiko thaimaalainen korianteri-kookoskala tai korianteripesto grillatun lohen maustajana?
Rakuuna
Rakuuna on perinteinen ranskalaiskeittiön yrtti. Se korostaa ruoan muita makuja ja sopii esimerkiksi kalapaistoksiin. Kokeile rakuunalohta!
Ruohosipuli
Ruohosipuli on perinteinen kalan maustaja, joka maistuu miedosti sipulille. Ruohosipuli sopii hyvin yhteen esimerkiksi persiljan kanssa. Ruohosipulikastike maistuu savustetun kalan seurana.
Sitruunamelissa
Sitruunamelissa sopii samoihin ruokiin kuin sitruunakin. Se tuoksuu ja maistuu selvästi sitruunalta. Sitruunamelissaa käytetään paljon esimerkiksi kalasta ja äyriäisistä tehtyjen voileipäkakkujen maustajana sekä koristeena, mutta se on erinomaista myös savustetun kalan mausteena.
Kirveli
Kirveli sopii miedon makunsa puolesta hyvin myös monien kalaruokien kumppaniksi. Kirveli kannattaa lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Mieto aniksenmaku tuo vaihtelua erilaisiin kalaruokiin.