K-Ruoka-lehden reseptit 1/2019

K-Ruoka-lehden reseptit 1/2019

Alkuvuoden K-Ruoka-lehdessä napataan voimaa viljoista ja raikkaista välipaloista, tehdään kasvissyöjän klassikkoruokia sekä valmistetaan venäläisiä alkupaloja. Lisäksi värikkäät hedelmäherkut piristävät talven keskellä.

Voimaa viljoista

Viljat ovat nyt trendikkäitä ja näkyvät myös vahvasti K-Ruoka-lehden resepteissä. Possu-pasta-ramenkeitossa maistuvat aasialaiset maut ja kaurapasta. Harissalla maustetun broilerin seuraksi tehdään manteleilla ryyditettyä ohrapilahvia. Proteiinipitoinen kvinoa tekee värikkäästä punajuuri-kvinoasalaatista täyttävän. Viljoilla saa vaihtelua myös pizzapohjaa, kokeile tattaripizzaa, jonka pohja on luontaisesti gluteeniton. Ruokien hapatus ja varsinkin hapanjuurileivät ovat nyt vahvassa nosteessa. K-Ruoka-lehdestä löydät ohjeet oman hapanjuuren valmistamiseen alusta asti itse. Hyödynnä tekemääsi hapanjuurta herkullisen hapanjuurispelttileivän tekoon. Suomalaiset suosikkivilja ruis pääsee oikeuksiinsa ruismustikkapaistoksessa.

ohrapilahvi

Raikkaat välipalat

Ravitseva välipala antaa puhtia päivään ja tarjoaa pienen hengähdyshetken päivän keskellä. Kiivi-avokadosmoothiekulho on ylellisen samettinen välipala, jonka voit viimeistellä muromyslillä, chiansiemenillä, marjoilla ja kiivillä. Mango-kookostuorepuuro valmistuu kuin itsestään jääkaapissa ja tuo tuulahduksen tropiikkia pohjoisen talven keskelle. Marjaisa kuitusmoothie on kuntoilijan unelmavälipala, joka valmistuu nopeasti vaikka aamupalaksi. Pähkinä-myslipatukka tai pala porkkana-siemennnäkkäriä on kätevä napata mukaan välipalaksi. Potkaise päivä kunnolla käyntiin kurkuma-mangoshotilla.

Pähkinä-myslipatukat 2019

Kasvissyöjän klassikot

K-Ruoka-lehdestä löydät kasvisversiot klassikkoruoista, joissa on perinteisesti käytetty jauhelihaa. Soijarouhekastike valmistuu alle puolessa tunnissa spagetin kastikkeeksi. Samoin chili sin carne Härkiksestä valmistuu nopeasti riisin kanssa nautittavaksi. Vönerpitat ovat vastustamatonta pikaruokaa marinoidun salaatin ja jalapeno-savupaprikamajoneesin kera. Vegaanisesta kaalilaatikosta ja Nyhtökaura-makaronilaatikosta riittää syötävää useammallakin.

vönerpitat

Venäläinen alkupalapöytä

Venäläinen zakuska-alkuruokapöytä on niin monipuolinen ja täyttävä, että pääruoka ei edes tarvita. Pelmenit ovat lihalla täytettyjä taikinanyyttejä, jotka tarjotaan lihaliemessä smetanan kanssa. Venäläinen salaatti eli salat olivier tehdään majoneesipohjaan ja sekaan lisätään niin broileria, rapuja, kananmunaa kuin perunaakin. Sieniruukku Juliennen valmistukseen käyvät herkkusienet tai metsäsienet. Suolaiset piirakat sopivat salaatin kanssa tarjottuna viikonloppusyömiseksi, kokeile kulibjakaa eli venäläistä lohipiirakkaa.

pelmenit

Värikkäät hedelmäherkut

Hedelmäiset jälkiruoat maistuvat silloinkin, kun vatsa on täysi pääruoasta. Helppo hedelmätorttu ja appelsiinisiirappi loistaa ihanissa väreissä ja pohja valmistuu helposti valmiista murotaikinasta. Mausteinen hedelmäsalaatti hyödyntää talven sitrussesonkia sopien jälkiruoaksi kevyttä vaihtoehtoa hakevalle. Omenadonitsit sopivat nopeaksi välipalaksi vaikka ennen salitreeniä.

mausteinen hedelmäsalaatti